Medelhavskost & ekologiskt vin passar utmärkt ihop! Det skrivs mycket om medelhavsmat, inget konstigt: samma mat som annars, bara tänka på annat sätt.
Det sägs att maten kring Medelhavet är världens hälsosammaste mat! Man hittar ofta smakspäckade recept till alla måltider men det är ingen restriktiv eller strukturerad kost på något sätt. Rätterna är oftast enkel och välbalanserade och fulla med grönsaker, bra fetter som olivolja, kött och fisk. Man blir glad av att äta så, men framför all håller man fokus på smaken. Medelhavskosten är också en supergod kombo med rätt vin!
Vad äter man då kring medelhavet?
Listan är lång och ingredienserna många. Med lite fantasi får man ihop det mesta på ett smakfullt sätt. I korthet handlar det om att
- äta mer grönt, frukt, bönor, nötter och baljväxter men äta måttligt av proteinrik mat som ägg, fisk, fågel – och mindre rött kött.
- Inga halvfabrikat.
- Använd olivolja när du lagar mat och i salladsdressingar.
- Glöm sötsaker – eller skär åtminstone ner lite.
- Drick ekologiskt!
Börja där, det är en bra start!
Medelhavskost & ekologiskt vin – mattips!
Vi börjar med ett gott matrecept – vanlig kyckling och ris.

Allt i ett! Superlätt kyckling & ris
Men fullspäckad med smak! Det är inte lätt att alltid komma på nya sätt att laga samma mat som kyckling, ris och lite grönsaker. Fast å ett annat sätt … och gör allt i en panna. Familjevänligt, gott, enkelt och perfekt för en molnig dag hemma. En enkel vardagsmåltid som är inspirerad av risrätterna kring medelhavet. Söt, rökig och fylld med smak! (2 personer)
- 4 stora kycklinglår med ben och skinn
- salt och peppar
- 2 skivor hackad bacon
- 1 dl ärtor
- finriv en bit morot
- 1 finhackad gul lök
- 3 hackade vitlöksklyftor
- 400 gram burk tärnade tomater i sin juice
- 3,5 dl långkorningt ris
- 4,5 dl kycklingfond
- 2 dl + vitt vin
- 1 dl persilja
Kryddor: 2 tsk malen rökt paprika, 1tsk chiliflingor, andra kryddor som du gillar
Garnering: persilja
Värm ugnen till 200 grader.
Förbered: Stek på baconstrimlor i lite olja i en djup stekpanna. Ställ undan.
Krydda kycklinglåren på båda sidor med paprika och salt och peppar och bryn kycklingen på båda sidor för att göra den gyllenbrunt knaprig. Du behöver inte steka färdigt den helt färdig, den ska in i ugnen. Lägg först den stekta kycklingen på en tallrik.
På medelvärme stek lök och vitlök lite lätt och lägg in i en ugnsfast form med lite olja i botten. Tillsätt kryddor och sedan det vita vinet och rör om. Ställ in i ugnen och ärm på tills vinet nästan dunstat.
Tillsätt baconstrumlorna, ärtorna, svampen samt morot. Rör i de tärnade tomaterna, riset och kycklingfonden och blanda väl.
Lägg in kycklinglåren i risblandningen i formen med skinnsidan uppåt och se till att skinnet sticker ut lite van.
Lägg folie över pannan och sätt in i ugnen i ca 25 minuter eller tills riset har kokat helt och kycklingen verkar genomstekt så där 75 grader.
Ta bort aluminiumfolien de sista 5 minuterna så kycklingen blir lite knaprig ovanpå.
Servera genast med lite hackad persilja.
Medelhavskost & ekologiskt vin!
Medelhavsrecepten är perfekta för att köra ekologiska viner till, förstås. Här har vi förslag på ett riktigt gott vin som du inte får missa!

Vigno Odfjell Carignan 2019 – nr: 2530
Speciellt med detta ekologiska vin från Chile är druvan, Carignan, inte en av de mest vanliga druvorna. Man kan säga att druvan Carignan är producentens flaggskepp sedan man började skapa viner med den för omkring 25 år sedan i regionen Maule. Men det är en spännande druva! Den passar även till vårt tema: Medelhavskost & ekologiskt vin!
Vigno Odfjell Carignan 2019 är ett elegant, mycket moget och lite kraftigt rödvin på 15% med komplexa aromer. Vinet är en typisk välgjord Carignan, djupt lila i färgen som drar lite åt det tonade tegel-hållet. Först känner man dofter av körsbär med toner av ek, läder och kryddor. Man doftar också lite lakrits. Gommen bekräftar sedan smaker av nyplockade hallon och syrliga körsbär, murrig svartpeppar med ett sting av vanilj.
Här samsas mogna tanniner som ger en komplex lång finish. Ett välgjort vin med en underbart balanserad, tät och rik smakprofil.
Vigno Odfjell Carignan 2019 är ett vin med bra harmoni mellan smakvolym, friskhet och syra och har rosats av kritiker med höga poäng. Ingår i Systembolagets fasta sortiment.
Läs mer: