Malbec är ett mycket bra billigare alternativ till Cabernet Sauvignon eller Shiraz. Men druvan är samtidigt mycket mer än bara en billigare ”kopia”. Dess smak av mörka frukter och bär med den lite rökiga finishen ger mycket speciella viner som är passar perfekt till rätter med rött kött, svamp, örter, kryddor och ost. Smaker som kan återfinnas i Malbec är bland annat:

  • Svarta körsbär
  • Granatäpple
  • Björnbär
  • Kakao
  • Kaffe
  • Svartpeppar

Smakerna skiljer sig åt beroende på var i världen druvan växer. I Argentina tenderar vinerna ofta att bjuda på smaker som plommon, viol, björnbär, läder, tobak och mjölkchoklad. Viner med Frankrike som ursprungsland är inte lika fruktiga, utan har skarpare smaker av läder och vinbär och är lite mer örtiga, matiga och beska, samtidigt som plommon och andra mörka frukter fortfarande är närvarande.

Malbec-viner är relativt enkla att känna igen vid en blindprovning. Färgen är djupt lila och nästan heltäckande. Ett litet lager längst upp vid ytan är ceriserosa, och det är detta som är det främsta kännetecknet.

De bästa odlingsområdena för Malbec är på högre höjder. På lägre altituder får druvan svårt att producera den syrlighet som krävs för ett bra Malbec-vin. Det är framför allt de stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag på hög höjd som gör att syran bildas i druvorna.

Förutom Argentina och Frankrike hittar du även Malbec i USA, Chile, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy