Nybörjarguide till Malbec!

Malbec är ett mycket bra billigare alternativ till Cabernet Sauvignon eller Shiraz. Men druvan är samtidigt mycket mer än bara en billigare ”kopia”. Dess smak av mörka frukter och bär med den lite rökiga finishen ger mycket speciella viner som är passar perfekt till rätter med rött kött, svamp, örter, kryddor och ost. Smaker som kan återfinnas i Malbec är bland annat:

  • Svarta körsbär
  • Granatäpple
  • Björnbär
  • Kakao
  • Kaffe
  • Svartpeppar

Smakerna skiljer sig åt beroende på var i världen druvan växer. I Argentina tenderar vinerna ofta att bjuda på smaker som plommon, viol, björnbär, läder, tobak och mjölkchoklad. Viner med Frankrike som ursprungsland är inte lika fruktiga, utan har skarpare smaker av läder och vinbär och är lite mer örtiga, matiga och beska, samtidigt som plommon och andra mörka frukter fortfarande är närvarande.

Malbec-viner är relativt enkla att känna igen vid en blindprovning. Färgen är djupt lila och nästan heltäckande. Ett litet lager längst upp vid ytan är ceriserosa, och det är detta som är det främsta kännetecknet.

De bästa odlingsområdena för Malbec är på högre höjder. På lägre altituder får druvan svårt att producera den syrlighet som krävs för ett bra Malbec-vin. Det är framför allt de stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag på hög höjd som gör att syran bildas i druvorna.

Förutom Argentina och Frankrike hittar du även Malbec i USA, Chile, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Chateau Haut Brandey

Land: Bordeaux, Frankrike (Bordeaux)

Alkohol:12,5 %

Pris:90 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna