Prova några av Argentinas viner!

argentinas viner - ett par som dansar tango

Argentina. Förutom tango, fotboll, asado och hjärtliga människor, så är det nog vin som ger Argentina en stark, kulturell identitet. I hela landet finns uppskattningsvis 2 000 vingårdar, vilket gör Argentina till den femte största vinproducenten i världen. Argentinas viner, särskilt den omtyckta druvan Malbec som kom hit från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. Men här odlas även Chardonnay, Torrontés, Chenin Blanc, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot… det är inte förvånande att Argentina lämpar sig så perfekt för att odla druvor och till att göra vin.

argentinas viner - en vingård

De flesta av landets vingårdar ligger vid foten av Anderna vid en genomsnittlig höjd på 900 meter över havet, vilket hjälper druvorna att behålla sin fräschör. Den varma, torra vinden, som här kallas Zonda, blåser genom vinregionerna och håller dem fria från skadedjur, mögel och svamp och vingårdarna får ändå massor av fukt från snösmältningen i bergen. Argentinas viner trivs i ett mikroklimat med ovanligt extrema temperaturvarianter som tillsammans med varierande jordar producerar druvor med tydliga aromer, smaker och kvaliteter.

I Argentina finns några viktiga regioner att hålla utkik efter när du går in i systembutiken. Landet är långsträckt land från Salta i norr till Patagonien i söder. Vi ska titta lite närmare på några av dem och prova viner som vi tycker representerar Argentina. Du skulle egentligen kunna ha dessa druv- och smakexempel som underlag för en bra Argentina-provning. 

karta argentina viner
Karta från www.uncorklife.com

Mendoza

Mendoza ligger hjärtat i Argentinas vinland vid foten av Anderna och har kvar sin forna koloniala charm på många ställen. Regionen lockar besökare från hela världen och Medoza har blivit något av Argentinas Napa Valley. Två viktiga delregioner är Uco Valley och Cuyo som med sina cirka 400 000 tunnland vingårdar gör några av världens bästa viner. Med totalt fler än 1200 (många mycket gamla) vingårdar i Mendoza, så producerar regionen nästan 75-80% av Argentinas viner. Regionen sträcker sig över 350 000 tunnland och det är tack vare den höga höjden och de långa soltimmarna som Mendoza är idealiskt för att odla druvor och producera rika, både lättare och komplexa, smakrika viner. Signaturdruvan är förstås Malbec, men Torrontés, Merlot och Cabernet Sauvignon är druvor som används flitigt. 

argentinas vienr 6 olika vinet röda och vita

Vitt och rött från Cuyo

Det är från Mendoza som de flesta av Argentinas viner som finns att köpa i Sverige kommer.

Trapiche Malbec Oak Cask, 2019 | nr 16554 | 89:-

Från Bodega Trapiche kommer denna druvtypiska och mycket trevliga röda Malbec och här spelar druvan solorepertoar. Torrt och mycket fruktigt vin som smakar björnbär med örtiga inslag och med sprattlande tanniner som samsas i en fin fatfinish.

Zolo Winemakers Blend Organic, 2020 | nr 1056 | 115:-

Fincas Patagónicas är producenten som tillverkat denna något mer komplexa röda blend av Malbec och Cabernet Sauvignon samt ett stänk av Chardonnay som piggar upp och tillför vinet en härlig fräschör. Snygga smaker av mörka, mogna bär, aromatiska örter och fat.

Piconico Chardonnay 2020 | nr 2296 | 79:-

Bland Argentinas viner hittar man den vita poppisdruvan Chardonnay och detta är ett elegant vitt vin med häftiga aromer av syrliga äpplen, päron samt citrus med lätta inslag som drar något åt det örtiga hållet. Urfräscht, lättdrucket och ett mycket bra matvin.

Lady Torrontés, 2021 | nr 2579 | 100:-

Druvan Torrontés måste väl vara den andra mest omtyckta vita druvan, så typisk för Argentina. Från sena 1800-talet gamla Bodega Norton är detta vin inte alls dumt att prova. Torrt, smakrikt, något blommigt med smaker av persika, päron och rivet citronskal.  Modern vinprofil till fisken.  

Catamarca

Catamarca ligger i den nordvästra delen av Argentina och är en av landets nya, trendiga vinregioner som känns up-and-coming. Catamarca är en lite vinregion med mindre än 7 000 tunnland planterade med vinstockar, de flesta dessa planteras längs floden Abaucan. Bra klimat med soliga dagar, svara torra nätter där Syrah, Malbec och Cabernet Sauvignon trivs förträffligt.

Salta

Regionen med det kanske mest varierande landskapet som har allt från frodiga regnskogar och tempererade dalar till Andernas ökenområden. Några av regionens viner produceras på nästan 1700 meter över havet. Tack vara detta så finns här också de högsta och mest spektakulära vingårdarna i Argentina. Torrentés är druvan i de flesta vitna viner. Cabernet Sauvignon och Tannat förgyller de röda.

Rio Negro

En vinregion som verkar ha allt: berg, is, pingviner, snö och mängder av äventyrsturister. Detta är en framväxande argentinsk vinregion som ligger mitt emellan Anderna och Atlanten.

Cordoba

Argentinas minsta vinregion grundades redan på 1500-talet och ligger i centrala Argentina några hundra kilometer söder om Buenos Aires. Också en varierande region med böljande kullar, lummiga skogar, skyhöga Sierran och söta små byar. Här görs eleganta Malbec, Pinot Noir och Charodnnay-viner.

Vi får hoppas på att fler vinimportörer vill representera Argentinas viner i Sverige, så att vi kan få smaka viner från hela Argentina.  

Men innan du slutar att läsa …

… så borde du bara prova 2 unika viner till:

argentinas viner - 2 extra viner

Artesano de Argento Organet Fairtrade White Malbec, 2021 | nr 2622 | 99:-

Här kommer ett torrt, är komeHäHekologiskt fair trade vin – och argentinska vingårdar är ju så duktiga på just detta med ekologi – fruktigt, friskt, bärigt och örtigt gott och gissa druvan… detta bleka ljusa vin är faktiskt en vit Malbec från Bodega Argento i Maipú, Mendoza.

Quara Single Vineyard Malbec, 2018 | nr 6551 | 159:-

Från Salta och den kände familjeproducenten Bodegas Felix Lavaque som gjort viner i 150 år kommer detta Single Vineyard vin till 100% av Malbec, en kvalitetsbeteckning som syftar på en särskild vingård som är överlägsen andra vingårdar. Och detta är också något som man ofta hittar med Argentinas viner: förnämt, elegant  och komplext, smakfullt till ett fenomenalt bra pris och gott dessutom.

Fler viner från Sydamerika:

Frågor och svar:

Hur många vingårdar finns det i Argentina?

Det finns uppskattningsvis 2 000 vingårdar i Argentina.

Vilken druva är mest omtyckt i Argentina?

Den omtyckta druvan i Argentina är Malbec.

Vilka andra druvor odlas i Argentina för att göra vin?

Förutom Malbec odlas även Chardonnay, Torrontés, Chenin Blanc, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot i Argentina.

Varför är Argentina lämpligt för odling av druvor och vinproduktion?

Argentina har ett mikroklimat med extrema temperaturvarianter och varierande jordar, vilket ger druvorna tydliga aromer, smaker och kvaliteter. Dessutom ligger de flesta vingårdarna vid foten av Anderna vid en höjd av 900 meter över havet, vilket hjälper druvorna att behålla sin fräschör.

Vilka är några av de viktigaste vinregionerna i Argentina?

Mendoza, Catamarca, Salta, Rio Negro och Cordoba är några av de viktigaste vinregionerna i Argentina.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.