Vinregionen-Jura - Vinjournalen.se

Jurans terroir

Vingården Jura är belägen i nordöstra Frankrike, öster om vingården Bourgogne och söder om vingården Alsace. Vingården sprider ut sig över ett område på 80 kilometer från norr till söder och är som bredast i sin öst-västliga riktning på hela 5 kilometer i bredd.

Vingården Jura kallas även för Revermont eller Bon-Pays, och breder ut sig över 1 950 hektar i den mycket gamla vinregion Jura. Tack vare en bred lokalkunskap har vinkulturen här kunnat utvecklas under hundratals år för att skapa och producera kvalitetsviner som är baserade på typisk terroir och lämpliga druvsorter.

På en höjd av mellan 250 och 400 meter, är odlingsmarkerna belägna på de mest utsatta sluttningarna som väller ner ifrån plateaux och Jura massif.

Det halvkontinentala klimatet utsätter vinstockarna för svåra väderförhållanden: hårda vintrar, lite solsken och kraftiga regn. På grund av dessa väderförhållanden har vinodlarna fått lägga stor kraft och möda på att passa ihop rätt odlingsmark med rätt druvsort för att kunna säkerställa att alla deras Jura-viner får sin distinkta personlighet och kvalitet.

Vinregionen Jura

Vingården med de sju AOC

År 1936 tilldelades viner från Jura den historiska franska utmärkningen Appellation d’Origine Contrôlée i Arbois. Sedan dess har sex andra AOC tillkommit. Idag är det uppdelat i fyra geografiska AOC och tre stycken AOC produkter som särskiljer Jura-vinerna ifrån varandra.

1. AOC Arbois: är den äldsta och mest omfattande av de fyra geografiska AOC. Namn Arbois härstammar från de keltiska orden ”ar” och ”bois” som betyder ”bördig mark”.

2. AOC Côtes du Jura: Juras andra AOC, när det kommer till produktion, skapades år 1937 och sträcker sig från norr till söder genom vingården.

3. AOC L’Étoile: Sedan år 1937 har denna AOC har producerat exceptionella vita viner, så som Vin Jaune och Vin de Paille. Chardonnay-druvan är den bästa, på egen hand eller tillsammans med Savagnin.

4. AOC Château-Chalon: Sedan år 1937 har denna AOC producerat det berömda vinet Vin Jaune. Vinet görs helt och hållet på Savagnindruvan.

De tre AOC ”produkterna” med lång tradition:

5. Macvin du Jura: Skapat år 1991, är det ett av de största franska likörvinerna. Vinet är huvudsakligen vitt, men kan även vara rött eller rosé.

6. Crémant du Jura: Skapat år 1995, är ett festligt mousserande vin som alla regionens vingårdarna producerar.

7. Marc du Jura: Eau de vie

 

5 druvsorter och 1000 smaker

Juras viner tillverkas av fem olika druvsorter. De olika druvvarianterna får distinkta smakversioner tack vare terroirets specifika mikroklimat.

1. Chardonnay: Denna druva kommer ursprungligen ifrån Bourgogne, men har odlats i Jura sedan 900-talet. Druvan producerar blommiga vita viner med aromer av citrus, persika och vita blommor. I kombination med Savagnin åtar sig vinet även toner av hasselnöt eller rostad mandel.

2. Savagnin: Denna druva är typiskt för Jura och är den mest odlade druvsorteren i regionen. Detta tack vare ”sous voile” en specifik lagringsprocess som skapar en tunn hinna av jäst ovanpå vinet, vilket ger de vita vinerna sin kraftfulla smak och dess komplexa aromer: färskt smör, jordiga toner, mandel, nötter, kryddor.

3. Poulsard: Är den näst mest utbredda druvsorten efter Chardonnay. Ploussard är en gamla inhemsk druvsort som skapar viner med låga färgnyanser och lätta tanniner. Druvan har fruktiga aromer av röda vinbär, hallon, svamp, jordiga och rökiga toner.

4. Pinot noir: är en druvsort som ofta används i olika typer av vinblandningar, men som även avnjuts på egen hand. Druvan började odlas så tidigt som på 1400-talet och producerar viner med djupt röd färg. Pinot noir har aromer av körsbär, vilda frukter och jordiga toner.

5. Trousseau: Skördas sent på året och är en av de mer krävande sorterna. Druvan skapar intensiva, peppriga och kryddiga aromer med toner av röda frukter.

Jura-vin

Vin Jaune

Vin Jaune, är även känd som ”Jura gold” och anses vara ett av världens bästa torra vita viner. Vin Jaune kommer ifrån appellationen Château-Chalon där den är den absolut mest odlade druvsorten. Ut över denna region odlas druvan även i AOC Arbois, L’Étoile och Côtes du Jura.

Vinet är tillverkat uteslutande av Savagnin-druvor och genomgår en specifik åldringsprocess, känd som ”sous voile”. Efter jäsning, lagras vinet orört på ekfat i minst sex år och tre månader.

Genom denna process där vinmakarna lämnar vinet orört, respekteras vinets naturliga avdunstningsprocess och ger vinet möjligheten att skapa en tunn ytlig hinna av jäst.

Det är denna jäst som tålmodigt ger vinet näring och den berömda ”gula smaken”:

 • Valnöt
 • Hasselnöt
 • Mandel
 • Kryddor

I slutet av åldringsprocessen buteljeras vinet i en 62-centilitersflaska, kallad för ”clavelin”. Denna flasktyp är specifikt skapad för detta vin.  

Detta torra och kraftfulla vin blir bättre desto längre det åldras, men kan avnjutas när som helst. Som aperitif likasom till efterrätt:

 • Ost
 • Fågel
 • Vitt kött
 • Fisk och krämiga såser
 • Sniglar
 • Rissotto
 • Kryddiga rätter
 • Nötiga kakor

Serveras: i en temperatur mellan 14 och 16°C, upphälld vid behov, några timmar efter att flaskan öppnats.

Jura

Vin de Paille

Vin de Paille är ett naturligt sött vin, vars kanderade och exotiska aromer kommer ifrån speciella blandningar som skiljer sig vinodlare emellan.

Den har rika och komplexa smaker av:

 • Kanderade frukter
 • Honung
 • Karamell
 • Marmelad

Detta praktfulla vin har länge använts som ett naturligt stärkande medel tack vare dess uppiggande egenskaper.

Idag anses det vara ett av det finaste vinet i världen och kan avnjutas som aperitif, till foie gras eller till efterrätt.

Serveras: svalt, mellan 6 och 8°C.

Är du intresserade av att besöka regionen Jura och Savoie? Boka enkelt vinprovning och vingårdsbesök i Jura och Savoie via WineTourism.com, en sida för vinturism på nätet.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.