Hem » Vin Fakta » Huvudvärk av rödvin – myt eller sanning?

Huvudvärk av rödvin – myt eller sanning?

26_itemthemeimage_3056-jpg - Vinjournalen.se

Hälsa och vin, särskilt rött vin har det forskats om i stor utsträckning och ord har ofta stått emot ord. det är vedertaget att måttlig konsumtion kan hjälpa människor att leva längre och ge ett skydd mot vissa sjukdomar. Många menar dock att de får huvudvärk eller blir sura i magen av just rött vin. Vad beror det på?


Det som kallas rödvinshuvudvärk uppstår även vid konsumtion av andra alkoholhaltiga drycker, vad de har gemensamt är att de är mörka alkoholdrycker, men det är inte färgen i sig som orsakar huvudvärk. Nedan listas olika idéer/teorier varför huvudvärken uppstår.

  • En teori är att det är sulfiterna i vinet som orsakar huvudvärk och då dessa är mer talrika i rött vin har detta besvär fått namnet rödvin huvudvärk.
  • En annan orsak sägs vara vinets pH-värde som styr syra-bas-jämvikten. Vid lågt pH, alltså syrligare vin, är aminosyrorna mest i syraform och biologiskt inaktiva. Vid högre pH, ett mindre syrligt vin, övergår aminosyrorna i aminform, som sätter klorna i blodkärlen.
  • Även biprodukterna som bildas vid vin- och spritframställningen sägs ge upphov till allergiska reaktioner.

Vad som orsakar rödvinshuvudvärk?

Vad exakt det är som orsakar rödvinshuvudvärk beror på vem du frågar, men generellt sett är det olika beståndsdelar i det röda vinet som påverkar ens välmående. Dessa beståndsdelar är dock nödvändiga för att säkra vinets kvalitet.

  • Sulfiter tillsätts i vin för att se till att vinet blir stabilt och har bättre hållbarhet. Ekologiska viner innehåller ofta färre sulfiter. Möjligen kan det vara värt att prova att dricka mer ekologiskt vin ifall man har fått för sig att sulfiterna är anledningen till huvudvärken av rött vin.
  • Syrliga viner som Shiraz med högre pH-värden påverkar blodkärlen till en högre grad, så för att undvika huvudvärk är mindre syrliga röda viner att föredra.
  • Biprodukterna som uppstår vid vinframställning är vanligare i mörk alkohol, så vill man försäkra sig om att inte få huvudvärk är vitt vin att föredra framför rött.

Vare sig det är sulfiter, pH-värden eller biprodukter som orsakar rödvin huvudvärk är det obehagligt för den det berör. Att inte kunna njuta av ett glas rött utan huvudvärk är en hemsk tanke, så följ tipsen ovan för en smärtfri njutning.


Bildgalleri – Huvudvärk & rödvin


Det finns mer att läsa om vin och hälsa:

Dela med sig:

Frågor och svar

u003cstrongu003eu003cemu003eÄr det mycket sulfiter i vin?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDet är väldigt olika beroende på vilket typ av vin, men vill man undvika sulfiter har naturviner och ekologiska viner lägre sulfithalt än andra viner.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eVarför får jag rödvinu003c/emu003esu003cemu003ehuvudvärk?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eOm du får rödvinshuvudvärku003c/emu003e u003cemu003ekan det bero på att du är känslig för histaminer eller tanninerna i vinet. Vill du ändå njuta av rödvin rekommenderar vi ett rött vin som inte fatlagrats och med mindre tanniner.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eÄr det farligt med sulfiter i vin?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eSulfiter förekommer naturligt i alla viner i olika mängder och är inte farligt i rimliga halter, däremot kan vissa astmatiker vara känsligare mot sulfiter och bör hålla sig till viner med lägre sulfithalt.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eVarför får jag ont i huvudet av rött vin?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eOm du får huvudvärk av rött vin kan det bero på att du är känslig för histaminer eller tanninerna i vinet. Vill du ändå njuta av rödvin rekommenderar vi ett rött vin som inte fatlagrats och med mindre tanniner.u003c/emu003e

Kan pH-värdet i rött vin påverka huvudvärken?

Ja, pH-värdet i rött vin kan påverka blodkärlen och därmed orsaka huvudvärk. Syrligare viner med högre pH-värden kan ha en större påverkan på blodkärlen. Att välja mindre syrliga röda viner kan hjälpa till att undvika huvudvärk.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Four Cousins Crisp White artikel nummer 515001 från producenten Van Loveren Vineyards från området Sydafrika - Vinjournalen.se
Four Cousins Crisp White
Pris:81 :-
Artikel nr:515001
Smak fruktig, örter, päron, ungdomlig, vit persika
Arom örter, päron, ungdomlig, vit persika, fruktig
Färg blek, gul, ljus
Mat som passar
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022DruvorColombard, Chenin BlancAlkohol8.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
3 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.