Hälsa och vin, särskilt rött vin har det forskats om i stor utsträckning och ord har ofta stått emot ord. det är vedertaget att måttlig konsumtion kan hjälpa människor att leva längre och ge ett skydd mot vissa sjukdomar. Många menar dock att de får huvudvärk eller blir sura i magen av just rött vin. Vad beror det på?
Det som kallas rödvinshuvudvärk uppstår även vid konsumtion av andra alkoholhaltiga drycker, vad de har gemensamt är att de är mörka alkoholdrycker, men det är inte färgen i sig som orsakar huvudvärk. Nedan listas olika idéer/teorier varför huvudvärken uppstår.
- En teori är att det är sulfiterna i vinet som orsakar huvudvärk och då dessa är mer talrika i rött vin har detta besvär fått namnet rödvin huvudvärk.
- En annan orsak sägs vara vinets pH-värde som styr syra-bas-jämvikten. Vid lågt pH, alltså syrligare vin, är aminosyrorna mest i syraform och biologiskt inaktiva. Vid högre pH, ett mindre syrligt vin, övergår aminosyrorna i aminform, som sätter klorna i blodkärlen.
- Även biprodukterna som bildas vid vin- och spritframställningen sägs ge upphov till allergiska reaktioner.
Vad exakt det är som orsakar rödvin huvudvärk beror på vem du frågar, men generellt sett är det olika beståndsdelar i det röda vinet som påverkar ens välmående. Dessa beståndsdelar är dock nödvändiga för att säkra vinets kvalitet.
- Sulfiter tillsätts i vin för att se till att vinet blir stabilt och har bättre hållbarhet. Ekologiska viner innehåller ofta färre sulfiter. Möjligen kan det vara värt att prova att dricka mer ekologiskt vin ifall man har fått för sig att sulfiterna är anledningen till huvudvärken av rött vin.
- Syrliga viner som Shiraz med högre pH-värden påverkar blodkärlen till en högre grad, så för att undvika huvudvärk är mindre syrliga röda viner att föredra.
- Biprodukterna som uppstår vid vinframställning är vanligare i mörk alkohol, så vill man försäkra sig om att inte få huvudvärk är vitt vin att föredra framför rött.
Vare sig det är sulfiter, pH-värden eller biprodukter som orsakar rödvin huvudvärk är det obehagligt för den det berör. Att inte kunna njuta av ett glas rött utan huvudvärk är en hemsk tanke, så följ tipsen ovan för en smärtfri njutning.
Det finns mer att läsa om vin och hälsa:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Brunello di Montalcino Fattoi
Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.
Artikelnummer: 3097
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Italien, Montalcino, Toscana
Alkohol: 14,5 %
Pris: 249 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET