Friuli – Vinregionen i Norra Italien – Här är din insider guide till vingårdarna

friuli wine region

Regionen Friuli är ganska okänd och är en region som har mycket att erbjuda i nordöstra delen av Italien. Området ligger mellan Alperna och Adriatiska havet samt Veneto, Carinthia, och Slovenien. Det är en attraktiv region att besöka under semester med charmiga städer och ett omfattande utbud av sporter samt unika matupplevelser i kombination med utmärkta viner. Kan det bli bättre?

Kort presentation om vinregionen Friuli

I vinregionen Friuli odlas 26 olika druvor och hälften är inhemska till området. Här är det ett mild medelhavsklimat med lite kallare vindar från alperna. De röda druvorna i området är Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot, och Nero Ribolla. Av de populära röda vinerna finns det Tazzelenghe och Ribolla Nera som produceras här. Även Refosco dal peduncolo rosso är ett populärt vin som också kommer från denna vinregion. 

De vita druvorna är Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, och Picolit. 63 procent av vinproduktionen är vita viner och det finns 4 DOCG och 12 DOC viner som produceras här. De vita vinerna från Friuli är kända för deras friska smak bland annat vinet Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG som är gjort på Picolit druvan. Vingårdarna i området producerar även Prosecco. Friuli Pinot Grigio är känd för sin fylligare smak och toner av persika, mandel, och grönt äpple. 

Här finns det även god mat att prova på som till exempel Polenta. Polenta är en gröt på majs. Dessutom finns det den goda skinkan San Daniele som har PDO status. Om man vill ha något sötare rekommenderas maträtten Frico. Det är en italiensk pannkaka gjord på potatis och Montasio ost.

Karta – Vingårdarna i Friuli regionen

Cantina Turus – Legenden om Attilas guld

Vingården Cantina Turus ligger i Mossa i den nordostliga delen av Italien. Ägaren heter Simone Turus. Hans föräldrar jobbade som slaktare men istället för att jobba inom famijeföretaget bestämde han sig för att börja med vinframställning. Cantina Turus lärde sig de gamla traditionerna för vinframställning vilket han fortfarande använder med minimal extern intervention av moderna tekniker. Vingårdens mest populära viner heter ´Gold of Attila´. Namnet kommer från legenden att Attila the Hun hade begravt en del av sitt guld i området under 400-talet. 

 • Appellation: Venezia Giulia, DOC Isonzo
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 10 Euro

Tenuta Luisa – Två bröder sköter både odlingarna och vinframställningen

Vingården Tenuta Luisa grundades 1907 av Francesco Luisa i Mariano del Friuli i nordöstra delen av Italien. Sedan dess har fyra olika generationer jobbat hårt för att få vingården till vad den är idag. Idag är det bröderna Davide och Michele Luisa som äger vingården. Davide har studerat lantbruksvetenskap medan Michele studerade vin och dess framställning. Tillsammans har de utvecklat vingården till  att producera viner av högsta standarden. Här odlar Davide druvorna Ribolla Gialla, Friulano, Refosco, Verduzzo, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon, Traminer Aromatico, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, och Pinot Nero. 

Vinkällaren moderniserades på 1980-talet och bröderna har fortsatt att att implementera modern teknik för att säkerställa den bästa kvaliteten på vinerna. Deras viner har vunnit många priser under åren. 

 • Appellation: Isonzo Del Friuli DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 15 Euro 

La Viarte – Vingården med två årgångsviner av hög kvalitet

Vingården La Viarte grundades 1973 i Friuli Colli Orientali DOC regionen mellan kommunerna , Corno di Rosazzo och Prepotto. Vingården odlar druvor på två tredjedelar av 34 hektar. Här finns en mängd olika lokala druvor som Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino di Prepotto, Pignolo, Refosco dal Peduncolo Rosso och den sällsynta Tazzelenghe och internationella druvsorter som Sauvignon, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Förutom de fina vinerna som benämns Friuli Colli Orientali DOC och Venezia Giulia IGT finns även två specialviner. Dessa är två årgångsviner vid namn Friulano Liende and Sauvignon Liende. ‘Liende’ betyder legend och dessa två viner är tillverkade av deras äldsta sorter av druvor.

Vingården har valt att använda en miljövänlig strategi för att odla druvorna. Detta sker genom att drasktiskt minksa användningen av bekämpningsmedel och gödselmedel i åkrarna. Dessutom är vinstockarna nogrant kontrollerade och processerna är övervakade för att kunna producera viner av hög kvalitet med minimal miljöpåverkan. 

 • Appellation: DOC Friuli Colli Orientali, IGT Venezia Giulia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris:  20 Euro

Grillo Iole – Vingården som drivs av ett far och dotter team

Vingården Azienda Agricola Grillo Iole ligger i hjärtat vid kullarna av Colli Orientali del Friuli in Albana di Prepotto. Vingården ligger i en vacker herrgård med vinodlingarna som sträcker sig på de omgivande kullarna. Idag drivs vingården av Anna Muzzolini. Det var hennes far som startade vingården på 1970-talet. Tillsammans ser de till att odlingen av druvorna sker med stor respekt och allt jobb genomförs för hand. De fokuserar på hållbarhet och skydd av biologiskt mångfald. Här finns bland annat druvsorterna Ribolla Gialla, Friulano, Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Schioppettino di Prepotto, Refosco, Cabernet Sauvignon, Picolit och Verduzzo.

 • Appellation: DOC Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: Besök på vingården 
 • Pris: 10 Euro

Colutta Wines – Vingård med en toppmodern tappningsanläggning

Vingården Colutta Wines är en känd vingård i Colli Orientali del Friuli. Området gränsar till tre länder, Österrike, Slovenien, och Italien vilket syns i mattraditionerna och kulturen. Vingården är en gammal villa från 1600-talet som även innehåller deras toppmoderna tappningsanläggning. 

1939 bestämde sig Antonio Colutta att köpa ett hus i Manzano med en liten vingård. Under åren följde hans söner i hans fotspår. Idag är det Antonios barnbarn, Giorgio, som är ägaren av familjegården. Druvorna odlas med en tanke på miljön och hållbarhet för vinstockarna. Bland annat odlas följande druvor här Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Friulano, Ribolla Gialla, Prosecco, Merlot, Cabernet, Refosco, Schioppettino och Pignolo. 

 • Appellation: Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur genom vinframställningen 
 • Pris: 10 Euro 

Conti Tacoli Asquini – Vingården med en villa från 1500-talet

I “Le Grave del Fruili” mellan provinserna Udine och Pordenone finns vingården Conti Tacoli Asquini. Namnet “Le Grave del Fruili” refererar till den grusiga jorden som innehåller rundade stenar vilket är bra för odlingen av vinstockarna. Här odlas bland annat Merlot och andra fina druvor som trivs i mikroklimatet i regionen. 

Vingården grundades 1836 och idag har Conti Tacoli Asquini 23 hektar mark för odlingen av druvorna. Vingården ligger i en 1500-talsvilla. Familjen Tacoli är ägarna och idag förvaltar Paolo Tacoli vingården tillsammans med hans dotter Paola och hans son Federico. Vinerna som de producerar är av ett brett utbud och även de fina vinerna Grave del Fruili DOC, Prosseco DOC, och Venezia Giulia IGT. 

 • Appellation: Prosecco DOC, IGT Venezia, DOC Friuli Grave
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 30 Euro

Marco Scolaris – Vinkällare som kan producera 3000 flaskor per timme

I närheten av Adriatiska havet ligger vingården Marco Scolaris bland de mjuka kullarna i Collio regionen. Vingården grundades 1924 av Giovanni Scolaris. Vingården och vinframställningen har utvecklats under åren. Det började med enkel utrustning men idag finns det en ny källare i den gamla byggnaden. I källaren finns det moderna pressar för druvorna och produktionskapaciteten är 3000 flaskor per timme. 

Här odlas unika druvor som Oĉelot, Ribolla Gialla, Schioppettino, Friulano, och Refosco. Dessutom finns de fina druvorna Verduzzo, Traminer Aromatico, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, och  Cabernet Sauvignon. Oĉelot är hjärtat och själen i gården eftersom att Marco Scolaris är den enda vingården som producerar denna unika årgång. 

 • Appellation: Oĉelot, Ribolla Gialla, Schioppettino, Friulano, Ribolla Rosé, Refosco, Verduzzo, Traminer Aromatico, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 15 Euro 

Azienda Cantarutti Alfieri – Ärvde kärleken för vinframställning från pappa

Vingården Azienda Cantarutti Alfieri är ett familjeföretag som ligger i San Giovanni al Natisone vilket är en liten by bland kullarna av Rosazzo i Friuli Venezia Giulia. Azienda Cantarutti Alfieri grundades av Alfieri Cantarutti i sluter av 1960-talet. Hans vision var att producera några av de bästa Friuli Colli Orientali DOC vinerna i regionen. Idag har han lämnat över kärleken för vinframställningen till dottern Antonella och hennes make Fabrizio. På 56 hektar odlar familjen bland annat druvsorterna Friulano, Ribolla Gialla, Pinot Grigio, Sauvignon, Pinot Nero, Merlot och Pignolo. Förutom det breda utbudet av Friuli Colli Orientali DOC och Friuli Grave DOC viner, producerar Azienda Cantarutti Alfieri även två exklusiva mousserande viner från druvan Pinot Nero, Prologo och Epilogo. 

 • Appellation: Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: En helg fylld med upplevelser 
 • Pris: 15 Euro 

Conte d’Attimis-Maniago – Vingården med 400 års historia

Vingården Conte d’Attimis-Maniago ligger i Friuli Colli Orientali DOC regionen i nordöstra delen av Italien. Vingården är över 400 år gammal och är ett familjeföretag. Familjen d’Attimis-Maniago fick gården i gåva för giftermålet av deras dotter. 

Vingården har 110 hektar av mark och här odlas de internationella druvsorterna som Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet, och Merlot. Familjen föredrag dock att odla de inhemska druvorna som Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia, Picolit, Verduzzo Friulano, Pignolo, Schioppettino, Refosco dal Peduncolo Rosso och Tazzelenghe. Conte d’Attimis-Maniago tycker att dessa druvor ger ett bättre vin tack vare sin lämplighet till klimatet på kullarna. 

 • Appellation: DOC Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: Guidad tur av vingården 
 • Pris: 15 Euro

Borgo Delle Oche – Vingården med många prisbelönta viner

Vingården Borgo delle Oche ägs av Luisa Menini och Nicola Pittini sedan 2004. Vingården ligger i den lilla staden Valvasone i regionen Fruili Venezia Giulia i Italien. Vingården är medlem i den italienska federationen för oberoende vinodlare (FIVI) som jobbar aktivt för att främja kvaliteten och äktheten av italienska viner. Vingården har alltid jobbat för att skapa de bästa vinerna och de odlar sina druvor ekologiskt. De har bland annat planterat druvsorterna Refosco dal Peduncolo Rosso, Friulano, Traminer, Malvasia, Sauvignon, och Pinot Grigio. Vingården producerar både röda och vita viner samt mousserande viner. Flera av deras viner har beteckningen Fruili DOC and Venezia Giulia IGT. Vingården Borgo delle Oche har några av de bästa vinerna från regionen och det kan bevisas genom alla priser som vinerna har vunnit genom åren. Senast tilldelades deras Malvasia, Refosco, och Pinot Grigio 3 guldstjärnor av Gilbert and Gaillard Guide 2018.

 • Appellation: Grave
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 15 Euro 

Vi hoppas att du kommer att besöka Friuli området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol:13,5 %

Pris:135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

One thought on “Friuli – Vinregionen i Norra Italien – Här är din insider guide till vingårdarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna