Hem » Vin Fakta » Friuli – Vinregionen i Norra Italien – Här är din insider guide till vingårdarna

Friuli – Vinregionen i Norra Italien – Här är din insider guide till vingårdarna

friuli wine region - Vinjournalen.se

Regionen Friuli är ganska okänd och är en region som har mycket att erbjuda i nordöstra delen av Italien. Området ligger mellan Alperna och Adriatiska havet samt Veneto, Carinthia, och Slovenien. Det är en attraktiv region att besöka under semester med charmiga städer och ett omfattande utbud av sporter samt unika matupplevelser i kombination med utmärkta viner. Kan det bli bättre?

Kort presentation om vinregionen Friuli

I vinregionen Friuli odlas 26 olika druvor och hälften är inhemska till området. Här är det ett mild medelhavsklimat med lite kallare vindar från alperna. De röda druvorna i området är Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot, och Nero Ribolla. Av de populära röda vinerna finns det Tazzelenghe och Ribolla Nera som produceras här. Även Refosco dal peduncolo rosso är ett populärt vin som också kommer från denna vinregion. 

De vita druvorna är Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, och Picolit. 63 procent av vinproduktionen är vita viner och det finns 4 DOCG och 12 DOC viner som produceras här. De vita vinerna från Friuli är kända för deras friska smak bland annat vinet Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG som är gjort på Picolit druvan. Vingårdarna i området producerar även Prosecco. Friuli Pinot Grigio är känd för sin fylligare smak och toner av persika, mandel, och grönt äpple. 

Här finns det även god mat att prova på som till exempel Polenta. Polenta är en gröt på majs. Dessutom finns det den goda skinkan San Daniele som har PDO status. Om man vill ha något sötare rekommenderas maträtten Frico. Det är en italiensk pannkaka gjord på potatis och Montasio ost.

Karta – Vingårdarna i Friuli regionen

Cantina Turus – Legenden om Attilas guld

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Cantina Turus ligger i Mossa i den nordostliga delen av Italien. Ägaren heter Simone Turus. Hans föräldrar jobbade som slaktare men istället för att jobba inom famijeföretaget bestämde han sig för att börja med vinframställning. Cantina Turus lärde sig de gamla traditionerna för vinframställning vilket han fortfarande använder med minimal extern intervention av moderna tekniker. Vingårdens mest populära viner heter ´Gold of Attila´. Namnet kommer från legenden att Attila the Hun hade begravt en del av sitt guld i området under 400-talet. 

 • Appellation: Venezia Giulia, DOC Isonzo
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 10 Euro

Tenuta Luisa – Två bröder sköter både odlingarna och vinframställningen

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Tenuta Luisa grundades 1907 av Francesco Luisa i Mariano del Friuli i nordöstra delen av Italien. Sedan dess har fyra olika generationer jobbat hårt för att få vingården till vad den är idag. Idag är det bröderna Davide och Michele Luisa som äger vingården. Davide har studerat lantbruksvetenskap medan Michele studerade vin och dess framställning. Tillsammans har de utvecklat vingården till  att producera viner av högsta standarden. Här odlar Davide druvorna Ribolla Gialla, Friulano, Refosco, Verduzzo, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon, Traminer Aromatico, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, och Pinot Nero. 

Vinkällaren moderniserades på 1980-talet och bröderna har fortsatt att att implementera modern teknik för att säkerställa den bästa kvaliteten på vinerna. Deras viner har vunnit många priser under åren. 

 • Appellation: Isonzo Del Friuli DOC
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 15 Euro 

La Viarte – Vingården med två årgångsviner av hög kvalitet

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården La Viarte grundades 1973 i Friuli Colli Orientali DOC regionen mellan kommunerna , Corno di Rosazzo och Prepotto. Vingården odlar druvor på två tredjedelar av 34 hektar. Här finns en mängd olika lokala druvor som Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino di Prepotto, Pignolo, Refosco dal Peduncolo Rosso och den sällsynta Tazzelenghe och internationella druvsorter som Sauvignon, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Förutom de fina vinerna som benämns Friuli Colli Orientali DOC och Venezia Giulia IGT finns även två specialviner. Dessa är två årgångsviner vid namn Friulano Liende and Sauvignon Liende. ‘Liende’ betyder legend och dessa två viner är tillverkade av deras äldsta sorter av druvor.

Vingården har valt att använda en miljövänlig strategi för att odla druvorna. Detta sker genom att drasktiskt minksa användningen av bekämpningsmedel och gödselmedel i åkrarna. Dessutom är vinstockarna nogrant kontrollerade och processerna är övervakade för att kunna producera viner av hög kvalitet med minimal miljöpåverkan. 

 • Appellation: DOC Friuli Colli Orientali, IGT Venezia Giulia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris:  20 Euro

Grillo Iole – Vingården som drivs av ett far och dotter team

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Azienda Agricola Grillo Iole ligger i hjärtat vid kullarna av Colli Orientali del Friuli in Albana di Prepotto. Vingården ligger i en vacker herrgård med vinodlingarna som sträcker sig på de omgivande kullarna. Idag drivs vingården av Anna Muzzolini. Det var hennes far som startade vingården på 1970-talet. Tillsammans ser de till att odlingen av druvorna sker med stor respekt och allt jobb genomförs för hand. De fokuserar på hållbarhet och skydd av biologiskt mångfald. Här finns bland annat druvsorterna Ribolla Gialla, Friulano, Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Schioppettino di Prepotto, Refosco, Cabernet Sauvignon, Picolit och Verduzzo.

 • Appellation: DOC Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: Besök på vingården 
 • Pris: 10 Euro

Colutta Wines – Vingård med en toppmodern tappningsanläggning

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Colutta Wines är en känd vingård i Colli Orientali del Friuli. Området gränsar till tre länder, Österrike, Slovenien, och Italien vilket syns i mattraditionerna och kulturen. Vingården är en gammal villa från 1600-talet som även innehåller deras toppmoderna tappningsanläggning. 

1939 bestämde sig Antonio Colutta att köpa ett hus i Manzano med en liten vingård. Under åren följde hans söner i hans fotspår. Idag är det Antonios barnbarn, Giorgio, som är ägaren av familjegården. Druvorna odlas med en tanke på miljön och hållbarhet för vinstockarna. Bland annat odlas följande druvor här Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Friulano, Ribolla Gialla, Prosecco, Merlot, Cabernet, Refosco, Schioppettino och Pignolo. 

 • Appellation: Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur genom vinframställningen 
 • Pris: 10 Euro 

Conti Tacoli Asquini – Vingården med en villa från 1500-talet

 Image Alt - Vinjournalen.se

I “Le Grave del Fruili” mellan provinserna Udine och Pordenone finns vingården Conti Tacoli Asquini. Namnet “Le Grave del Fruili” refererar till den grusiga jorden som innehåller rundade stenar vilket är bra för odlingen av vinstockarna. Här odlas bland annat Merlot och andra fina druvor som trivs i mikroklimatet i regionen. 

Vingården grundades 1836 och idag har Conti Tacoli Asquini 23 hektar mark för odlingen av druvorna. Vingården ligger i en 1500-talsvilla. Familjen Tacoli är ägarna och idag förvaltar Paolo Tacoli vingården tillsammans med hans dotter Paola och hans son Federico. Vinerna som de producerar är av ett brett utbud och även de fina vinerna Grave del Fruili DOC, Prosseco DOC, och Venezia Giulia IGT. 

 • Appellation: Prosecco DOC, IGT Venezia, DOC Friuli Grave
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 30 Euro

Marco Scolaris – Vinkällare som kan producera 3000 flaskor per timme

 Image Alt - Vinjournalen.se

I närheten av Adriatiska havet ligger vingården Marco Scolaris bland de mjuka kullarna i Collio regionen. Vingården grundades 1924 av Giovanni Scolaris. Vingården och vinframställningen har utvecklats under åren. Det började med enkel utrustning men idag finns det en ny källare i den gamla byggnaden. I källaren finns det moderna pressar för druvorna och produktionskapaciteten är 3000 flaskor per timme. 

Här odlas unika druvor som Oĉelot, Ribolla Gialla, Schioppettino, Friulano, och Refosco. Dessutom finns de fina druvorna Verduzzo, Traminer Aromatico, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, och  Cabernet Sauvignon. Oĉelot är hjärtat och själen i gården eftersom att Marco Scolaris är den enda vingården som producerar denna unika årgång. 

 • Appellation: Oĉelot, Ribolla Gialla, Schioppettino, Friulano, Ribolla Rosé, Refosco, Verduzzo, Traminer Aromatico, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 15 Euro 

Azienda Cantarutti Alfieri – Ärvde kärleken för vinframställning från pappa

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Azienda Cantarutti Alfieri är ett familjeföretag som ligger i San Giovanni al Natisone vilket är en liten by bland kullarna av Rosazzo i Friuli Venezia Giulia. Azienda Cantarutti Alfieri grundades av Alfieri Cantarutti i sluter av 1960-talet. Hans vision var att producera några av de bästa Friuli Colli Orientali DOC vinerna i regionen. Idag har han lämnat över kärleken för vinframställningen till dottern Antonella och hennes make Fabrizio. På 56 hektar odlar familjen bland annat druvsorterna Friulano, Ribolla Gialla, Pinot Grigio, Sauvignon, Pinot Nero, Merlot och Pignolo. Förutom det breda utbudet av Friuli Colli Orientali DOC och Friuli Grave DOC viner, producerar Azienda Cantarutti Alfieri även två exklusiva mousserande viner från druvan Pinot Nero, Prologo och Epilogo. 

 • Appellation: Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: En helg fylld med upplevelser 
 • Pris: 15 Euro 

Conte d’Attimis-Maniago – Vingården med 400 års historia

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Conte d’Attimis-Maniago ligger i Friuli Colli Orientali DOC regionen i nordöstra delen av Italien. Vingården är över 400 år gammal och är ett familjeföretag. Familjen d’Attimis-Maniago fick gården i gåva för giftermålet av deras dotter. 

Vingården har 110 hektar av mark och här odlas de internationella druvsorterna som Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet, och Merlot. Familjen föredrag dock att odla de inhemska druvorna som Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia, Picolit, Verduzzo Friulano, Pignolo, Schioppettino, Refosco dal Peduncolo Rosso och Tazzelenghe. Conte d’Attimis-Maniago tycker att dessa druvor ger ett bättre vin tack vare sin lämplighet till klimatet på kullarna. 

 • Appellation: DOC Friuli Colli Orientali
 • Aktiviteter: Guidad tur av vingården 
 • Pris: 15 Euro

Borgo Delle Oche – Vingården med många prisbelönta viner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Borgo delle Oche ägs av Luisa Menini och Nicola Pittini sedan 2004. Vingården ligger i den lilla staden Valvasone i regionen Fruili Venezia Giulia i Italien. Vingården är medlem i den italienska federationen för oberoende vinodlare (FIVI) som jobbar aktivt för att främja kvaliteten och äktheten av italienska viner. Vingården har alltid jobbat för att skapa de bästa vinerna och de odlar sina druvor ekologiskt. De har bland annat planterat druvsorterna Refosco dal Peduncolo Rosso, Friulano, Traminer, Malvasia, Sauvignon, och Pinot Grigio. Vingården producerar både röda och vita viner samt mousserande viner. Flera av deras viner har beteckningen Fruili DOC and Venezia Giulia IGT. Vingården Borgo delle Oche har några av de bästa vinerna från regionen och det kan bevisas genom alla priser som vinerna har vunnit genom åren. Senast tilldelades deras Malvasia, Refosco, och Pinot Grigio 3 guldstjärnor av Gilbert and Gaillard Guide 2018.

 • Appellation: Grave
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 15 Euro 

Vi hoppas att du kommer att besöka Friuli området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

One Comment

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.