Faten som innehåller vita viner från Jura placeras sedan i välventilerade källare för lagringen. Den tar minst 6 år, då vinerna ofta testas för syra och smak. Andelen fat som överlever testerna och blir Vin Jaune är väldigt liten.
Druvor som används för att skapa vita viner från Jura:
- Chardonnay
- Savagnin
- Pinot Gris
De fat som inte håller måttet för att lagras i sex år säljs som Savagninvin eller blandas och säljs som Chardonnay. Endast de finaste vinerna buteljeras som Vin Jaune.
Denna sorts vita vin från Jura är berömt för sina milda smaker av valnöt, honung och ingefära. Vin Jaune passar perfekt till kycklingrätter och används ofta i såsen till rätten som de serveras till. Om man är ute efter ett riktigt fint vin till sin vinkällare är en flaska Vin Jaune det perfekta valet.
Vinjournalen Rekommenderar
Château Haut Brandey
Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux
Artikelnummer: 3156
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Bordeaux, Frankrike
Alkohol: 12,5 %
Pris: 119 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET