Hem » Vin & Mat » Några vinförslag till kyckling Marsala

Några vinförslag till kyckling Marsala

vinförslag till kyckling Marsala - omslagsbild med rätten

Vi tipsar om vinförslag till kyckling Marsala, Scaloppine di pollo al Marsala på italienska, som inte INTE är samma sak som den indiska rätten ‘Chicken tikka masala’ (utan ‘r’) . Vi vill se hur är det att dricka vin när man dessutom lagar maten med ett sött dessertvin som Marsala? Fungerar det att dricka rött eller vitt vin eller bör man ta en bärs? Jo, det går att dricka vin.  

Men vilken vinstil passar egentligen till en krämig kyckling Marsala? Så att du på bästa sätt får en supertrevlig smakupplevelse med mat och vin, så hjälper vi dig att upptäcka vilka viner och vinstilar som passar till denna rätt. Men till att börja med så bör man följa de generella grunderna för mat- och vinkombinationer.

Vilka vinförslag till kyckling Marsala?

De bästa vinerna till kyckling Marsala är utan tvekan robusta vita viner eller lätta till medelfylliga röda viner med färre tanniner och mindre syra kan vara ett tips. Chardonnay, Chenin Blanc eller Pinot Noir kan vara bra val, men det finns fler viner att välja emellan!

När du matchar mat och vin på rätt sätt, balanserar du ingredienserna i maträtten med vinet som du serverar. Rätt vin låter dig njuta av smakerna och förhöjer smaken av olika livsmedel.

Viner kategoriseras oftast i syra, sötma och strävhet. Matens smaker kategoriseras i fett, sälta och kryddor.

För att bestämma det bästa vinet att para ihop med rätten måste du veta vilka ingredienser som finns i rätten Kyckling Marsala. Receptet brukar inkludera: kyckling, olivolja, svamp, schalottenlök, vitlök, fond, salt och peppar, eventuella örter, senap, grädde och marsalavin. Tillbehör som sallad, ris, rostade grönsaker eller potatis kan också hjälpa till att balansera de olika smakerna.

Den viktigaste ingrediensen i denna kycklingrätt är ändå marsalavinet i såsen, som är ett sött, starkt vin från Marsala DOC på Sicilien. Det användas inte bara som dryck utan även i matlagning, bland annat marsalasås och tiramisu. Du kanske då funderar på om du också måste dricka samma vin till maten? Men tänk åt sherry-hållet. Marsala används precis som sherry oftast i maten för att ge receptet en intensiv nötaktig och karamelliserad smak och vinet inkluderar farinsocker, aprikoser, vanilj och tamarind, eventuellt också honung, valnöt, tobak, lakrits eller annan torkad frukt. Det går bra att dricka vin till maten.

Ett Marsalavin som finns på Systembolaget är Florio Marsala Superiore Dolce, 2018, nr 8403, kostar 79:– för en halvflaska. Vinet har en alkoholhalt på 18%.

Eftersom det vinet är ganska sött, så rekommenderar att matcha med ett vin som motverkar sötman i Marsalavinet, men ändå ett vin som inte är för djärvt, annars kommer det att dominera över rättens smaker.

6 vinförslag till kyckling marsala

Våra vinförslag till kyckling Marsala

Det lättast är nog att börja med viner/druvor som man inte ska välja och det är exempelvis kraftfulla, djupröda viner som Sangiovese, Cabernet eller Zinfandel som helt enkelt blir för kraftiga till kycklingen och du kommer också att förlora de subtila smakerna av marsalasåsen.

Vinet får gärna vara medelfylligt och robust, vitt eller rött vin, fast då med starka fruktiga smaker och citrus och syrligt om vitt vin och en liten fruktsötma om rött vin.

En ung och fräsch Chardonnay är ett bra val liksom en Chenin Blanc eftersom de passar fint till ingredienser i en kyckling Marsala. Lätta eller medelfylliga röda viner med mjuka tanniner kan också gå bra som Pinot Noir serveras ofta till denna rätt, liksom det rosé-gråa vinet av druvan Grenache Gris. Frappato är ett annat lätt italienskt körsbärsfärgat vin med låga tanniner. Eller ett lätt Gamay-vin från franska Beaujolais. Vi har följande vinförslag till kyckling Marsala:

Piconico Chardonnay 2021 Argentina, nr 2296, 79:-
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 | Sydafrika, nr 7591, 99:-
Lynx Pinot Noir 2020, USA, nr 70990, 119:-
Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé 2021, Frankrike nr 70419, 109:-
Mandrarossa Frappato 2019, Sicilien, nr 70480 149:-
Morgon 2020, Frankrike, nr 5106, 115:-
vinförslag till kyckling marsala

Nu till receptet – Kyckling Marsala one-pot!

  • 4 kycklingbröst, utan skinn
  • 250 g champinjoner, skivade
  • 2 schalottenlök, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk olivolja
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 2+3 kvistar färsk timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 msk mjöl
  • 3 msk smör
  • 1+1 dl kycklingbuljong (eller fond)
  • 1-1,5 dl marsalavin
  • 1 msk fransk dijonsenap
  • 2 ½ dl fet grädde
  • salt o peppar

Skiva svampen. Salta och peppra kycklingbrösten och bryn den på medelvärme i en djup stekpanna/sauteringspanna på båda sidor i olivolja tills de fått fin färg. Plocka upp kycklingen och ställ undan.

Fortsätt i samma panna med att fräsa skivad svamp, hackad schalottenlök, vitlök i lite olivolja i några minuter.

Plocka bladen av 2 kvistar timjan och tillsätt till lök/svamp blandningen med den torkade oreganon. Salta och peppra.

I en liten skål rör du ihop mjöl i 1 dl buljong för att göra en redning som du tillsätter i pannan.
Tillsätt marsalavinet och skrapa botten av pannan med en spatel för att få upp det goda bottenskrapet.

Rör i resten av buljongen, smöret och grädden samt dijonsenapen och rör om.

Lägg sedan tillbaka kycklingbrösten i stekpannan och låt såsen koka upp, sänk sedan värmen till låg och låt sjuda långsamt i 10 minuter till eller tills kycklingen är klar. Smaka av såsen och tillsätt mer salt och peppar om det behövs.

Servera med ris eller pasta.

Fler vinförslag till olika kycklingrätter:

Frågor och svar

Vilken typ av vin passar till kyckling?

Rent generellt så passar kyckling eller kalkon bra ihop med vita viner som Sauvignon Blanc eller Chardonnay och mörkt kött som anka och vilt fungerar till medelfylliga röda viner.

Vilken mat är godast med rött vin?

En smaksak, men den godaste maten till rött vin är rostbiff eller lamm. Pizza, pasta är också gott till rött vin.

Vilket vin passar till pasta med gräddsås?

Till så pass krämig pasta skulle jag nog välja en Pinot Noir, Chardonnay, Soave eller en Pinot Grigio.

Vilket rött vin är kraftigast?

Cabernet Sauvignon är nog det mest kända fylliga röda vinet, fast också med en fruktig smak och ibland med peppar och cedertoner. Men en Syrah kan också vara ganska så kraftigt vin.

Vilket vin passar till en krämig svampsås?

Lätta vita viner som Sauvignon Blanc, Pinot Grigio eller Chardonnay som ju faktiskt passar i alla lägen – men tänk lätta viner till lätta gräddsåser.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.