Fritz kult-chardonnay och örtrostad kyckling

En god Chard från Fritz i Sonoma och vi lagar en krispig medelhavsinspirerad kyckling med sprött gyllene skinn och saftigt kött, allt med en typisk rustik örtsmak där fräscha hackade kryddor och saftiga oliver gör jobbet.

Men först tittar vi lite närmare på vinet som idag är en av de mysigaste Chardonnay-vinerna vi någonsin druckit från en mytomspunnen fräck och modern vingård i Kalifornien! (Du kan se en film längst ner under receptet!)

En flaska Fritz Chardonnay


Mars och premiär för kultvinet från Fritz!

I USA finns det ett uttryck som heter: ”I’d heard through the grapevine… ” ni kanske kommer ihåg hiten med Marvin Gaye? (Grapevine = vinranka). Uttrycket betyder att man hört rykten om något.

Fritz olika viner är definitivt viner som det gått rykten om, men inte var som helst på gatan, utan bland amerikanska och internationella vinkännare och entusiaster där hans och hans vinmakares viner slår alla poppis-rekord.

bild på Clayton Fritz i hans vingård
Clayton Fritz

Denna läckra Russian River Valley Chardonnay är en klassisk kalifornisk Chardonnay med en komplex bouquet av fantastiska aromer som öppnas upp för både näsa och gom. Det finns en kalifornisk tradition att introducera en ren jäststam till vinmusten för att på så sätt kunna kontrollera jäsningen. Detta ger vinet en mycket vacker blommig doft. Precis så är det med detta Fritz -vin!

Smaken

Den ljusa lätta syrligheten ger en rik silkeslen konsistens med subtila smaker av flinta, en käck söt smörighet av crème brûlée och toner av citronswiss och apelsinskal blandas med gula, mogna äpplen, nektarin, pigga kryddor och möjligtvis ett stänk av en vaniljböna eller två. Mjuka dofter av rostad ek. Medelstor kropp och fyllig syra ger en mycket läskande Chardonnay som har en fin lång finish. Vinmakare: Brad Longton.

Inbyggt i sidan av ett berg i Dry Creek Valley och designat i läcker Gaudistil ligger Fritz Underground Winery dom drivs av Clayton Fritz och hans fru. Detta Underground Winery byggdes av pappan, Jay Fritz och han visste att han valde en fantastisk och faktisk unik jordmån när han valde denna plats. Idag har man vinodlingar i både Dry Creek Valley och Russian River Valley och vingården drivs av Clayton Fritz och hans fru Natalia.

Fritz Russian River Chardonnay | SB 6649 | Sanoma, Kalifornien | 349 kr


Örtrostad kyckling med oliver och äkta medelhavskänsla

Vi tycker absolut att du ska prova denna rätt med få ingredienser men som är ganska lätt att laga och dessutom passar alldeles utmärkt till Fritz Chardonnay. Vi har valt kycklinglår som ändå ger den mest robusta smaken med mycket kött på benen och har mer fett än filén. Passar perfekt här eftersom man kan tillaga längre i ugnen, det blir godare och bra mycket mer saftigare.

Gör att få fram den där äkta medelhavskänslan har vi garnerat med oliver och basilika och pudrat kycklingen bland annat med malen fänkål. Allt på en risbädd med lite grönt i.

Var inte rätt för att krydda ordentligt och man kan samtidigt slänga i några extra örtkvistar eller varför inte en citronskiva också? Rätten blir också helt super om du väljer att börja steka på spisen i en stekpanna av gjutjärn som är ugnsfast. Då kan du göra allt i samma panna.

Det allra bästa är att du kan laga denna rätt och göra något annat under tiden. Du kan bestämma hur länge den ska få stå i ugnen, en kvart eller upp till en halvtimme? Det beror ju temperaturen. Vi valde att laga på 225 grader men här är en fingervisning:

  • 175° – stek ca 35-40 minuter
  • 200° – stek ca 25-30 minuter
  • 225° – stek ca 18-25 minuter

Nu kan du kyla Fritz Russian River Valley Chardonnay!


Så här lagar vi våra perfekt örtrostade kycklinglår!

Börja med att värma ugnen till 225°.

Du behöver:

  • 6 fina och stora kycklinglår (med benen kvar)
  • några matskedar olivolja
  • färska kvistkryddor: timjan, rosmarin, basilika
  • salt, peppar, vitlökspulver, rödpepparflingor, ½ tsk malen fänkål
  • eventuellt några skivor citron
  • en näve gröna piemento-oliver
  • ris kokas enligt anvisning i buljong
  • fryst grönsaksblandning med majs, paprika och ärtor, tinas i mikron

Torka kycklinglåren ordentligt med kökspapper så blir skinnet krispigt och får fin färg.

Bild på örtrostad kyckling med oliver

Sätt på riset och blanda i tinad grönsaksblandning. Koka upp med buljong i vattnet så blir riset extra saftigt.

Badda kycklingen med vitlökspulver, rödpepparflingor, malen fänkål, salt och nymalen peppar och lägg kycklingen sedan i en riktigt het stekpanna med olja. Lägg kycklingen med skinnet neråt och stek på tills den blir brun. Vänd på kycklingen och lägg på de färska kryddorna och eventuellt några citronskivor.

Sätt in stekpannan i ugnen i 20 minuter.

Ta ut kycklingen ur gjutjärnspannan och kycklingsafter och lägg riset i botten. Lägg på de rostade kycklingbitarna och kycklingssaften och garnera med oliverna och några basilikablad. Servera!

Frist Undergrund Winery är lite exceptionellt. Det är också ganska fränt att odla druvor här, eftersom detta är en plats i Sonoma som är känd för sitt otroligt heta klimat.

Ta en 360° tur runt Fritz Underground Winery filmat med drönare!

.

.

.

Letar du fler recept med kyckling?

Tierhoek Sauvignon Blanc

Aromatisk och fruktdiven Sauvignon Blanc

Artikelnummer: 6468

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Sydafrika, Western Cape

Alkohol: 14 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Även Vinjournalen har hunnit skriva om Fritzvinet och parat det med god mat! […]

senaste artiklarna