En god Chard från Fritz i Sonoma och vi lagar en krispig medelhavsinspirerad kyckling med sprött gyllene skinn och saftigt kött, allt med en typisk rustik örtsmak där fräscha hackade kryddor och saftiga oliver gör jobbet.

Men först tittar vi lite närmare på vinet som idag är en av de mysigaste Chardonnay-vinerna vi någonsin druckit från en mytomspunnen fräck och modern vingård i Kalifornien! (Du kan se en film längst ner under receptet!)

En flaska Fritz Chardonnay


Mars och premiär för kultvinet från Fritz!

I USA finns det ett uttryck som heter: ”I’d heard through the grapevine… ” ni kanske kommer ihåg hiten med Marvin Gaye? (Grapevine = vinranka). Uttrycket betyder att man hört rykten om något.

Fritz olika viner är definitivt viner som det gått rykten om, men inte var som helst på gatan, utan bland amerikanska och internationella vinkännare och entusiaster där hans och hans vinmakares viner slår alla poppis-rekord.

bild på Clayton Fritz i hans vingård
Clayton Fritz

Denna läckra Russian River Valley Chardonnay är en klassisk kalifornisk Chardonnay med en komplex bouquet av fantastiska aromer som öppnas upp för både näsa och gom. Det finns en kalifornisk tradition att introducera en ren jäststam till vinmusten för att på så sätt kunna kontrollera jäsningen. Detta ger vinet en mycket vacker blommig doft. Precis så är det med detta Fritz -vin!

Smaken

Den ljusa lätta syrligheten ger en rik silkeslen konsistens med subtila smaker av flinta, en käck söt smörighet av crème brûlée och toner av citronswiss och apelsinskal blandas med gula, mogna äpplen, nektarin, pigga kryddor och möjligtvis ett stänk av en vaniljböna eller två. Mjuka dofter av rostad ek. Medelstor kropp och fyllig syra ger en mycket läskande Chardonnay som har en fin lång finish. Vinmakare: Brad Longton.

Inbyggt i sidan av ett berg i Dry Creek Valley och designat i läcker Gaudistil ligger Fritz Underground Winery dom drivs av Clayton Fritz och hans fru. Detta Underground Winery byggdes av pappan, Jay Fritz och han visste att han valde en fantastisk och faktisk unik jordmån när han valde denna plats. Idag har man vinodlingar i både Dry Creek Valley och Russian River Valley och vingården drivs av Clayton Fritz och hans fru Natalia.

Fritz Russian River Chardonnay | SB 6649 | Sanoma, Kalifornien | 349 kr


Örtrostad kyckling med oliver och äkta medelhavskänsla

Vi tycker absolut att du ska prova denna rätt med få ingredienser men som är ganska lätt att laga och dessutom passar alldeles utmärkt till Fritz Chardonnay. Vi har valt kycklinglår som ändå ger den mest robusta smaken med mycket kött på benen och har mer fett än filén. Passar perfekt här eftersom man kan tillaga längre i ugnen, det blir godare och bra mycket mer saftigare.

Gör att få fram den där äkta medelhavskänslan har vi garnerat med oliver och basilika och pudrat kycklingen bland annat med malen fänkål. Allt på en risbädd med lite grönt i.

Var inte rätt för att krydda ordentligt och man kan samtidigt slänga i några extra örtkvistar eller varför inte en citronskiva också? Rätten blir också helt super om du väljer att börja steka på spisen i en stekpanna av gjutjärn som är ugnsfast. Då kan du göra allt i samma panna.

Det allra bästa är att du kan laga denna rätt och göra något annat under tiden. Du kan bestämma hur länge den ska få stå i ugnen, en kvart eller upp till en halvtimme? Det beror ju temperaturen. Vi valde att laga på 225 grader men här är en fingervisning:

  • 175° – stek ca 35-40 minuter
  • 200° – stek ca 25-30 minuter
  • 225° – stek ca 18-25 minuter

Nu kan du kyla Fritz Russian River Valley Chardonnay!


Så här lagar vi våra perfekt örtrostade kycklinglår!

Börja med att värma ugnen till 225°.

Du behöver:

  • 6 fina och stora kycklinglår (med benen kvar)
  • några matskedar olivolja
  • färska kvistkryddor: timjan, rosmarin, basilika
  • salt, peppar, vitlökspulver, rödpepparflingor, ½ tsk malen fänkål
  • eventuellt några skivor citron
  • en näve gröna piemento-oliver
  • ris kokas enligt anvisning i buljong
  • fryst grönsaksblandning med majs, paprika och ärtor, tinas i mikron

Torka kycklinglåren ordentligt med kökspapper så blir skinnet krispigt och får fin färg.

Bild på örtrostad kyckling med oliver

Sätt på riset och blanda i tinad grönsaksblandning. Koka upp med buljong i vattnet så blir riset extra saftigt.

Badda kycklingen med vitlökspulver, rödpepparflingor, malen fänkål, salt och nymalen peppar och lägg kycklingen sedan i en riktigt het stekpanna med olja. Lägg kycklingen med skinnet neråt och stek på tills den blir brun. Vänd på kycklingen och lägg på de färska kryddorna och eventuellt några citronskivor.

Sätt in stekpannan i ugnen i 20 minuter.

Ta ut kycklingen ur gjutjärnspannan och kycklingsafter och lägg riset i botten. Lägg på de rostade kycklingbitarna och kycklingssaften och garnera med oliverna och några basilikablad. Servera!

Frist Undergrund Winery är lite exceptionellt. Det är också ganska fränt att odla druvor här, eftersom detta är en plats i Sonoma som är känd för sitt otroligt heta klimat.

Ta en 360° tur runt Fritz Underground Winery filmat med drönare!

.

.

.

Letar du fler recept med kyckling?

Vinjournalen.se rekomenderar

Lammershoek’s White Mysteries

Lammershoek’s White Mysteries

Artikel:2405Volym:750 ml
Pris199 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2019Druvor50% Chenin blanc, 21% Viognier, 12% Chardonnay, 10% Marsanne och 7% Harslevelu.Alkohol12 % %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy