Hem » Vin & Mat » Ost och vitt vin? Jo,det funkar!  

Ost och vitt vin? Jo,det funkar!  

ost_och_vitt_vin-omslag-ostbricka-med-2-glas-vitt

Ost och vitt vin är inte precis den första kombin man kanske tänker på. Många av oss tänker automatiskt på rött vin som en perfekt ostpartner.

I själva verket är vitt vin faktiskt en mycket bättre kombination för många ostar. Oavsett vilket ditt vita favoritvin är, så kommer du säkert att hitta en ost som kommer att underhålla dina smaklökar och dina gäster.

ost och vitt vin baked camembert
baked camembert

Ost och vitt vin?

Vitt vin är nära den perfekta matchningen till ost – och generellt mycket bättre än rött vin. Det vita vinets fräschör, de blommiga tonerna och kombinationen av sötma och syra passar faktiskt många ostar bättre än robustheten, tanninerna och lätt metalliska smaken hos röda viner.

Det är dock viktigt att para ihop rätt vin med rätt ost. Vi kan ta några exempel.

Du kanske har hört det förut: du borde dricka VITT vin till din ost istället för RÖTT. Och det ligger mycket sanning i det. Det är inte bara en trendnyck som utvecklats av experter och vinsnobbar. Vitt vin passar helt enkelt mycket mer att servera till ost än rött. Ett knep är att experimentera och prova och se vilket vita vin du tycker fungerar bäst. Prova de lite halvsöta varianterna, som tyska Feinherb, Kabinett eller Spätlese. Ofta Rieslings.

Det är en bra idé att duka fram ett par olika vita viner speciellt om det finns flera olika sorters ost. Testa dig fram. Ett fräscht och frist vitt vin eller ett mer komplext, smörat vin? Vad tycker du är skillnaden?

ost med vitt vin: ostbricka

Hur hittar man balansen?

Vita viner kan vara både söta och syrliga på samma gång, viket egentligen passar väldigt bra till ost i allmänhet. Försök att hitta rätt i den vita vindjungeln, kanske inte för många snustorra vita viner med ost utan hellre viner med lite restsocker som passar fint ihop med saltet i osten. Syran ger då smaken som fungerar fint till den något feta känslan. Knepet är: ju mer lagrad osten är, desto mer sötma och syra bör vinet ha och en fyllig ost fungerar bra med fylliga vita viner, precis som ett lagrat vin stämmer perfekt in med en mogen, lagrad ost.

Rött eller vitt vin med ost?

Vad är skillnaden? Druvorna är förstås skillnaden. Tillverkningsmetoden mellan rött och vitt vin skiljer sig också. Röda viner jäser med skal och frön, så de får tanniner medan vita viner pressas för att ta bort skal och kärnor innan jäsning får mindre tanniner och blir friskare och fräschare.

ost_med_vitt_vin 5 vintips

Vitt vin med ost – några exempel

Nadja Karlsson sa något i förra veckans intervju.  ”Det som växer ihop, borde fungera ihop.” Och det gäller säkert med ost och vitt vin. Vi börjar med ett enkelt exempel:

En halvtorr till söt Riesling framhäver till exempel fräschören hos mjuk, krämig Brie samtidigt som den skär ner den rika feta osten med vinets syra. Om du har ett gammalt, krämigt, bärnstensfärgat, lagrat vitt vin, oavsett om det är en Riesling, Chardonnay eller Gewürztraminer, så prova med smakrika servera med smakrika lagrade ostar som en mogen Gouda eller Emmenthaler.

Tips: Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, 2022 | nr 5901

En uppfriskande och aromatisk Sauvignon Blanc bör passa en ost som matchar dess intensitet. Loiredalen i Frankrike är känd för att göra läckra getostar och där odlas även druvan Sauvignon Blanc, en klar kombo! Precis som till en Münster eller en smakrik Gouda.

Tips: Château de Vimont Perin de Naudine, 2019 | nr 4128

Chardonnay är en gångbar ostdruva. Smörigt, smakrikt, fylligt. Väljer då en ost som har lika egenskaper som en krämig Brie eller en Camembert, en smakfull Comté eller kör motsatsen som en skarp, lagrad Parmesan. Här tar en frisk Chardonnay med sin härliga syra verkligen fram det bästa i ostarna.

Tips: Fruitière Vinicole d’ Arbois Love Chardonnay Reserve, 2019 | nr 2677

En krispigt torr Pinot Grigio eller Pinot Gris, skarpa, uppfriskande och syrliga, ibland lätt kryddiga, dessa torra viner passar bra med krämigare ostsorter. Mozzarella är en given ost, men även Feta och en Cheddar. Eller med yngre, färska ostar som är mjuka, krämiga – Baby Bell!

Tips: Pietra Di Pinot Grigio 2022 | nr 2707

En mycket salt och komplex ädelost bör serveras med något sött vin eftersom sötman omfamnar sältan och tonar ner den lite härsken mögliga smaken. En fransk Sauternes är inte helt fel eller en äkta Eiswein. Sauternes är ju mer om en region än en druva. Eiswein är tyskt, förstås, och kan göras på en mängd olika druvor.

Tips: Château Menota 2021| nr 4087

Och innan rödvinsälskare blir för upprörda, vill vi vara tydliga med att skriva att vi fortfarande även älskar torra, tanninrika röda viner till ostar. Men om vi skulle sälja ett vin som passar till så många ostar som möjligt, så skulle det blir ett vitt vin.

Frågor och svar

Varför förknippas vin alltid med ost?

Ost, som vanligtvis innehåller mycket fett, blockerar smak för många drycker. Syran och sötman hos ett matchande vin skär igenom den krämiga barriären så man får en fylligare och godare smak.

I vilken ordning ska man äta osten på brickan?

Kanske börja med den mjukaste osten först, följt av en halvhård/hård ost, sedan den starkare, lagrade osten och slutligen mögelosten.

Finns det en ost som passar till Prosecco?

Baby Bell eller Parmesan är bra ostar till Prosecco. Smöriga, jordnära ostar kompletterar torrt, bubbelvin.

Finns det en ost som är uppkallad efter ett vin?

Pecorino! Det är både en druvsort för vitvin och en italiensk ost gjord av fårmjölk.

Vad kommer först till osten eller vinklunken?

Smutta först på vinet för att veta hur det smakar; ta sedan en bit ost. Smutta slutligen på vinet igen för att se vad ostens smak gör med vinets smak.

Läs mer om ost och vin:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.