Hem » Vin Skola » Veckans fråga: Naturlig kork eller syntetisk kork?

Veckans fråga: Naturlig kork eller syntetisk kork?

Fråga:

Jag hör ofta från vinentusiaster att finare viner är de viner med riktig naturlig och traditionell korkförslutning, stämmer detta verkligen? Varför byter då fler och fler vinproducenter till syntetisk kork eller till och med skruvkork?

Hej, och välkommen till den stora korkdebatten!

syntetisk

Vilka skillnaderna mellan naturliga och syntetiska korkar är, har idag blivit en livlig debatt som verkar kunna pågå i det oändliga, särskilt i bloggar hos vinentusiaster, som menar att smaken på vinet om det försluts med riktig kork och syntetisk är en stor skillnad (må så vara) medan skruvkorkar i metall verkar man helt fnysa åt i dessa kretsar.  Så du kanske förstår att vi inte tänker sticka ut hakan och förorda varken det ena eller det andra, men vi kan självklart peka på de mest relevanta aspekterna i debatten.

Vinproducenter har använt riktig kork i århundraden, men idag finns det olika förslutningslösningar och förutom naturlig kork, så är bland annat den syntetiska korken på stark frammarsch.  Det finns för- och nackdelar både när det gäller syntetisk och naturlig kork.  Dels handlar mycket om att den naturliga korken håller på att ta slut som råvara, men också om att naturliga korkar kan reagera kemiskt kemisk reaktion med vinet, som förändrar vinets smak. Man uppskattar att 3-15 % av vinflaskorna med naturlig kork (siffrorna varierar enormt beroende på vem man frågar) kan påverkas och bli förstörda av TCA, ett slags mögel som växer på korken. Möglet gör att vinet får en instängd och mustig smak och doft, som kallas för att “vinet är korkat”.

cork1

Förespråkare för den syntetiska korken menar att dessa förhindrar denna korkdefekt, men sedan ska vi inte glömma bort det faktum att de är billigare, vilket självklart innebär stora vinster för en vinproducent. Vi läste någonstans att en naturlig kork kan kosta upp till 10 kr/st.

Nackdelen med syntetiska korkar är att de kan vara svårare med tiden att dra ut, exempelvis om du lagrar ett vin i 15 månader i din källare. Syntetiska korkar expanderar heller inte när glasflaskan expanderar.  Jo, till och med en glasflaska expanderar faktiskt över tid vid små temperaturskillnader! Nackdelen är ju då att det då kan bli en glipa mellan kork och flaska med en möjlig exponering till “för mycket syre”, vilket påverkar vinets smak.

Naturkorken däremot är en porös massa som håller en perfekt och konsekvent tätning mellan kork och flaska men ändå släpper in exakt rätt syremängd.

skruv

Skruvkorkar i metall ger förstås också en jämn och bra tätning och därför har många kända medeldyra vinmärken gått över till skruvkork. Det betyder alltså inte att vinet är sämre om du vill dricka det idag. Tveksamt dock om vinet trivs med skruvkork när det ska lagras, men flaskan är förstås lätt att öppna och återförsluta.

Blev du klokare?

Men vi gömmer ju det viktigaste. Den trevliga känslan att öppna en vinflaska med den naturliga vinkorken och när det säger plopp!

Frågor och svar:

Vilka föroch nackdelar finns det med naturlig kork?

Naturlig kork kan reagera kemiskt med vinet och förändra smaken, och det finns en risk för korkdefekt (TCA). Nackdelen är att det är en dyrare råvara som håller på att ta slut.

Vilka föroch nackdelar finns det med syntetisk kork?

Syntetisk kork förhindrar korkdefekt och är billigare, men kan vara svårare att dra ut och expanderar inte med glasflaskan vilket kan påverka vinets smak.

Varför byter vinproducenter till syntetisk kork eller skruvkork?

Det kan vara på grund av kostnadsbesparingar, att undvika korkdefekt eller för att skruvkorkar ger en jämn och bra tätning.

Är det en stor skillnad i smak mellan vin med naturlig kork och syntetisk kork?

Det kan finnas en skillnad, men det är upp till den enskilda personen att avgöra vad de föredrar.

Är skruvkorkar lämpliga för att lagra vin?

Det är tveksamt om vinet trivs med skruvkork när det ska lagras, men flaskan är lätt att öppna och återförsluta.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.