4 säkra tecken på att ditt vin är dåligt

Ungefär 1 på 150 viner är på något sätt skadade. Har du oturen att få in ett sådant vin på en restaurang ska du naturligtvis skicka tillbaka det. Har du köpt hem flaskan kan det dock finnas räddningar. Det största problemet är att många inte känner igen hur ett förstört vin smakar och luktar.


Snabbmeny för denna artikel

Här kommer 4 vanliga brister du bör hålla utkik efter:

  • korkskadat vin
  • För ungt
  • För gammalt
  • Oxiderat

Hur man känner igen korkskadat vin

korkskadat vin uppstår på grund av att en kemisk förening som kallas TCA angriper vinet. TCA kan finnas bland annat i korkar och på ytan av vinfat. Om vinet doftar blöt kartong, blöt hund eller blöta tidningar är vinet förmodligen angripet. Ett korkskadat vin ska alltid skickas tillbaka på restaurang och bör tyvärr hällas ut om du köpt hem en flaska.

För ungt och för gammalt vin

Ett smaklöst vin kan ofta vara för ungt. Känner du ingen direkt doft eller smak kan det helt enkelt vara så att det öppnats för tidigt. Tänk dock på att vin är levande och andas, därför kan det löna sig att ge det en ny chans dagen efter då det utvecklas snabbt efter öppning.

Ett vin som sparats för länge kan vara minst lika osmakligt som ett ungt vin. Smaker som svamp, jord och växter är åtråvärda drag i många fina årgångsviner, men stinker vinet av blöt svamp är det för sent. Det enda alternativet är tyvärr att hälla ut.

Oxiderat vin

Oxidation uppstår när vinet exponerats för luft alltför mycket. Detta kan ske vid vinifieringen eller efter buteljeringen om korken släppt igenom luft. Det är vanligt att oxiderade viner ändrar färg (till brunare för röda viner och mer orangea för vita) och doftar konstigt av till exempel buljong eller spya. Ett oxiderat vin bör inte drickas.

Vinjournalens tips på vin på burk!


Vinette Chardonnay

Vinette Chardonnay är ett snyggt vin i en miljövänlig förpackning och utan risk för korkskada! Smaken är fruktig, ungdomlig med inslag av gröna äpplen, örter, persika och citrus.

Tillverkad i Sydafrika | Western Cape | Art 2299 | Vinette | 42:-


När är vinet inte dåligt?

Korken smular i vinet

Vinet behöver inte vara dåligt eller skadat bar för att korken smulat sig. En del korkar släpper ifrån sig korksmulor som hamnar i vinet. När du upptäcker små bitar av kork kan du dekantera vinet eller köra det genom en finmaskig sil eller kaffefilter. Sedan är det bara att dricka!

Kristallisering på korken eller i glaset

Detta är något som man ofta kan se när det gäller röda viner. Du ser små fina kristaller i botten av flaskan, eller när du druckit lite ur glaset. Vi har skrivit om syran som bilder dessa kristaller här.   Dessa kristaller är absolut inte farliga. Kristallerna smakar och luktar inte. Kristaller kan även finnas på korken. Men det är inget som påverkar vinet smak. Dekantera eller sila bort och drick upp!


Bildgalleri – Löksoppa till vin


Läs mer om hur du  bedömer om vinet är dåligt: 

Dela med sig:

Frågor och svar

Hur vet man om man har ett korkskadat vin?

Det går inte att se på korken att den är skadad men om man känner lukt eller smak av fuktig betongkällare, mögel, blöt wellpapp eller klorig simbassäng kan man vara säker på att vinet är korkat.

Kan man bli magsjuk av vin?

Det finns inget i vin i sig som gör dig magsjuk, däremot kan man vara känslig mot alkohol vilket kan göra dig magsjuk.

Hur vet man om vinet är dåligt?

Vin blir inte gammalt på så sätt att det blir farligt att dricka, däremot kan vin som korkskadats eller lagrats för länge smaka dåligt.

Hur smakar korkskadat vin?

Ett korkskadat vin känns igen på bristen av frukttoner och ger en smak av fuktig betongkällare, mögel, blöt wellpapp eller klorig simbassäng.

Vad kan vara tecken på att ett vin är oxiderat?

Om ett vin har exponerats för luft för mycket kan det bli oxiderat. Tecken på att ett vin är oxiderat kan vara att det ändrar färg och doftar konstigt, till exempel av buljong eller spya.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vinette Chardonnay
Vinette Chardonnay
Pris:43 :-
Artikel nr:229915
Smak äpple, fruktig, ungdomlig, gula päron, citron, ananas
Arom ananas, citron, ungdomlig, gula päron, fruktig, äpple
Färg beige, gul, ljus
Mat som passar
fisk
grönsaker
sällskapsdryck
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.