”Ibland kan man se att det finns små kristaller kvar i vinglaset eller i botten på flaskan, var kommer de ifrån och är de farliga?”

sediment1När man håller en flaska upp och ner kan man ibland upptäcka små, små kristaller eller vindiamanter. Ibland kan man till och med se små kristaller i glaset. I Tyskland kallar man kristallerna för Weinstein (vinstenar). Hos oss kallas det oftast för sediment.

Dessa kristaller är absolut inte farliga. Kristallerna smakar och luktar inte. Ganska naturligt bildar syran i vinet små genomskinliga kristaller som syns om man till exempel vänder på flaskan. Det vanligaste är att de samlas under korken men ibland hamnar de också som en bottenlagring. Kristaller kan bildas i både röda och vita viner som inte har genomgått kall stabilisering. Vad betyder det? Många vinmakare stabiliserar viner före buteljering och man sänker temperaturen under frysnivå i sådär 1,5 dygn så att dessa kristaller stelnar och sjunker till botten av tanken.

Det är dock inte alla vingårdar som gör på detta sätt. Många vinexperter anser nämligen att förekomsten av kristaller visar på god kvalitet och menar att en kall stabilisering påverkar vinets balans och goda smak.

sediment2Vissa druvor innehåller mer syra än andra. Syran kan även skilja sig från region till region. Också klimatet under året påverkar syrehalten i druvan. Har det varit väldigt svalt en sommar så bildas mer syra i vinet.

 

Här förklarar Paul Kalemkiarian från Wine of the Month Club och vd:n Val Levey om sediment och kristaller i vinet

Från och till får vi frågor om vin och vinkultur. Det går jättebra att skicka din fråga till oss så kan vi försöka besvara den. Skicka din fråga via mejl till jeanette@vinjournalen.se   Dina frågor kan handla om etikett, hur man gör en provning, druvor, framställning – du kan fråga om precis allt som du undrar om när det gäller vin.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy