Du kan absolut spara på vin du redan öppnat, och tur är det eftersom man inte alltid vill göra slut på hela flaskan. Däremot kan du inte spara det särskilt länge även om du återförsluter väl och förvarar flaskan i kylen. Var smärtgränsen går beror på vilken sorts vin vi talar om.
Man brukar dela in vin i olika grupper för att kunna bedöma hållbarheten:
- Röda, vita och roséviner
- Mousserande viner
- Dessertviner
För röda, vita och roséviner råder det delade meningar om hur länge man kan spara. En ungefärlig indikation är dock max 3 dagar. Efter några dagar kommer vinets aromer blekna och vinet blir platt och tråkigt. Det kan också bli alltför surt efter oxidationen som sker när du öppnar flaskan för första gången. För absolut optimal smak bör vinet drickas inom två dagar, men den absoluta maxgränsen kan variera med plus minus någon dag beroende på vinets karaktärsdrag och kvalitet.
Vinjournalens tips på vin på burk!
Vinette Chardonnay är ett snyggt vin i en miljövänlig förpackning och utan risk för korkskada! Smaken är fruktig, ungdomlig med inslag av gröna äpplen, örter, persika och citrus.
Tillverkad i Sydafrika | Western Cape | Art 2299 | Vinette | 38:-
Mousserande vin hållbarhet
Mousserande viner är av uppenbara skäl i princip odugliga dagen efter öppning. Bubblorna försvinner snabbt när vinet kommer i kontakt med luften, och utan dem försvinner hela smakupplevelsen. Därför bör du veta innan du öppnar flaskan att du kommer dricka det inom några timmar.
Här är ett mirakeltips för Champagneflaskan, Cavan, Proseccon eller ett annat mousserande vin som ska hålla tills nästa dag och ha bubblorna kvar: Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Dessertvin hållbarhet
Dessertvin hållbarhet är längre än de andra vinerna. De är ofta förstärkta med alkohol och sötare än andra viner och klarar allt mellan en vecka till flera år. Den höga alkoholhalten och sockret har en konserverande effekt, och dessertvin hållbarhet beror ofta på hur höga dessa halter är. hållbarhet öppnat dessertvin skiljer sig åt för olika dessertviner. Oftast håller sig sherry inte mer än i någon vecka efter öppning, portvin mellan två och fyra veckor och Madeira håller sig i all evighet, för att nämna de vanligaste exemplen.
Frågor och svar
- Hur lång hållbarhet har ett öppnat dessertvin?
Dessertvin har tack vare sin sockerhalt betydligt högre hållbarhet än vanliga viner, en öppnad flaska med mer än hälften av innehåller kvar i flaskan kan klara sig upp till 1 månad i kylskåp.
- Hur förvarar man öppnat rödvin?
Om du har mer än hälften kvar i en flaska rödvin brukar den klara sig i kylen upp till 3 dagar, är det mindre än så i flaskan eller ett äldre vin är hållbarheten tyvärr lägre.
- Hur länge håller en bag in box?
Enligt systembolagets håller en oöppnad box med rött vin ca 10 månader från tappdatumet och ca 8 månader för vitt/rosé. En öppnad box rödvin klarar sig i kylskåp ca 6 veckor medans vitt/rosé på box klarar ca 3-4 veckor.
- Hur länge håller sherry?
Fino och manzanilla sherry har ungefär samma hållbarhet som en flaska vitt och klarar sig ca 1 vecka i kylen medans robustare sorter klarar sig ca 3-6 veckor.
Fler tips om hur du lagrar vin finns här:
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Vinette Chardonnay
En frisk och ungdomlig men även klimatsmart Chardonnay från Western Cape, Sydafrika
Artikelnummer: 2299
Typ: Vin, Vitt Vin
Land: Sydafrika, Western Cape
Alkohol: 13,5 % %
Pris: 38 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET