Du kan absolut spara på vin du redan öppnat, och tur är det eftersom man inte alltid vill göra slut på hela flaskan. Däremot kan du inte spara det särskilt länge även om du återförsluter väl och förvarar flaskan i kylen. Var smärtgränsen går beror på vilken sorts vin vi talar om.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens tips på vin på burk!
- Mousserande vin hållbarhet
- Dessertvin hållbarhet
- Bildgalleri – öppnat rödvin
- Frågor och svar
Man brukar dela in vin i olika grupper för att kunna bedöma hållbarheten:
- Röda, vita och roséviner
- Mousserande viner
- Dessertviner
För röda, vita och roséviner råder det delade meningar om hur länge man kan spara. En ungefärlig indikation är dock max 3 dagar. Efter några dagar kommer vinets aromer blekna och vinet blir platt och tråkigt. Det kan också bli alltför surt efter oxidationen som sker när du öppnar flaskan för första gången. För absolut optimal smak bör vinet drickas inom två dagar, men den absoluta maxgränsen kan variera med plus minus någon dag beroende på vinets karaktärsdrag och kvalitet.
Mousserande vin hållbarhet
Mousserande viner är av uppenbara skäl i princip odugliga dagen efter öppning. Bubblorna försvinner snabbt när vinet kommer i kontakt med luften, och utan dem försvinner hela smakupplevelsen. Därför bör du veta innan du öppnar flaskan att du kommer dricka det inom några timmar.
Här är ett mirakeltips för Champagneflaskan, Cavan, Proseccon eller ett annat mousserande vin som ska hålla tills nästa dag och ha bubblorna kvar: Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Dessertvin hållbarhet
Dessertvin hållbarhet är längre än de andra vinerna. De är ofta förstärkta med alkohol och sötare än andra viner och klarar allt mellan en vecka till flera år. Den höga alkoholhalten och sockret har en konserverande effekt, och dessertvin hållbarhet beror ofta på hur höga dessa halter är. hållbarhet öppnat dessertvin skiljer sig åt för olika dessertviner. Oftast håller sig sherry inte mer än i någon vecka efter öppning, portvin mellan två och fyra veckor och Madeira håller sig i all evighet, för att nämna de vanligaste exemplen.
Bildgalleri – öppnat rödvin
Fler tips om hur du lagrar vin finns här: