Hem» Vin Skola

»  Allt du behöver veta om öppnat vin

Allt du behöver veta om öppnat vin

Allt du behöver veta om öppnat vin

Vinjournalen
Vinjournalen | 29 december 2012

Du kan absolut spara på vin du redan öppnat, och tur är det eftersom man inte alltid vill göra slut på hela flaskan. Däremot kan du inte spara det särskilt länge även om du återförsluter väl och förvarar flaskan i kylen. Var smärtgränsen går beror på vilken sorts vin vi talar om.


Snabbmeny för denna artikel

Man brukar dela in vin i olika grupper för att kunna bedöma hållbarheten:

För röda, vita och roséviner råder det delade meningar om hur länge man kan spara. En ungefärlig indikation är dock max 3 dagar. Efter några dagar kommer vinets aromer blekna och vinet blir platt och tråkigt. Det kan också bli alltför surt efter oxidationen som sker när du öppnar flaskan för första gången. För absolut optimal smak bör vinet drickas inom två dagar, men den absoluta maxgränsen kan variera med plus minus någon dag beroende på vinets karaktärsdrag och kvalitet.


Mousserande vin hållbarhet

Mousserande viner är av uppenbara skäl i princip odugliga dagen efter öppning. Bubblorna försvinner snabbt när vinet kommer i kontakt med luften, och utan dem försvinner hela smakupplevelsen. Därför bör du veta innan du öppnar flaskan att du kommer dricka det inom några timmar.

Här är ett mirakeltips för Champagneflaskan, Cavan, Proseccon eller ett annat mousserande vin som ska hålla tills nästa dag och ha bubblorna kvar: Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.

Dessertvin hållbarhet

Dessertvin hållbarhet är längre än de andra vinerna. De är ofta förstärkta med alkohol och sötare än andra viner och klarar allt mellan en vecka till flera år. Den höga alkoholhalten och sockret har en konserverande effekt, och dessertvin hållbarhet beror ofta på hur höga dessa halter är. hållbarhet öppnat dessertvin skiljer sig åt för olika dessertviner. Oftast håller sig sherry inte mer än i någon vecka efter öppning, portvin mellan två och fyra veckor och Madeira håller sig i all evighet, för att nämna de vanligaste exemplen.


Bildgalleri – öppnat rödvin


Fler tips om hur du lagrar vin finns här:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Dessertvin har tack vare sin sockerhalt betydligt högre hållbarhet än vanliga viner, en öppnad flaska med mer än hälften av innehåller kvar i flaskan kan klara sig upp till 1 månad i kylskåp.

Om du har mer än hälften kvar i en flaska rödvin brukar den klara sig i kylen upp till 3 dagar, är det mindre än så i flaskan eller ett äldre vin är hållbarheten tyvärr lägre.u003c/emu003e

Enligt systembolagets håller en oöppnad box med rött vin ca 10 månader från tappdatumet och ca 8 månader för vitt/rosé. En öppnad box rödvin klarar sig i kylskåp ca 6 veckor medans vitt/rosé på box klarar ca 3-4 veckor.u003c/emu003e

Fino och manzanilla sherry har ungefär samma hållbarhet som en flaska vitt och klarar sig ca 1 vecka i kylen medans robustare sorter klarar sig ca 3-6 veckor.

Maximalt 3 dagar för röda, vita och roséviner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar