Gör din egen vinäger!
Vinäger kan tillverkas på både rött och vitt vin. Båda sorterna har stora användningsområden inom matlagning, och extra gott blir det om man själv har tillverkat vinägern eller varför inte en marinad? Det enda du behöver är:
- Vin
- En kanna eller flaska
- En ljummen plats för förvaring
Det finns några olika sätt att gå tillväga på. Det allra enklaste är att bara ställa en vinflaska som är fylld till ¾ på en ljummen plats under några veckor för att låta den förvandlas till vinäger. Vill du göra större mängder kan du efter första satsen ta en mindre mängd vinäger och blanda med vin i en kanna. Denna bör vara återförsluten under större delen av dagen, förutom under en halvtimme då du kan ta av locket och lufta. Efter några veckor har du ett bottenskikt som du kan låta vara kvar till nästa sats medan vinägern ovanför är redo att användas. Sedan är det bara att fortsätta fylla på mer vin.
Vill du tillverka en ännu större mängd kan du införskaffa en större dunk (till exempel en 5-liters) och fyll på vin nästan hela vägen upp. Lämna sedan dunken utan kork i 20 graders temperatur. Inom några veckor har vinet förvandlats till vinäger. Även här kan du fylla på med mer vin allteftersom. Tänk bara på att det kan bildas mögel på ytan. Detta är okej, men det bästa är att fylla upp i flaskor med hjälp av en slang.
Hur kan du krydda din vinäger?
Självklart kan du använda örtkryddor och bär för att ge din vinäger en personlig smak. Färska örter och bär ska tvättas försiktigt och klappas torrt med lite kökspapper. Om du inte har tillgång till färska kryddor så kan du använda 1 tsk torkade örtkryddor. Du kan även använda hela kvistar av persilja och koriander eller bitar av torkad röd paprika för att ge en konstnärlig effekt.
Tips på kryddor kan vara exempelvis
- Rosmarin
- Salvia
- Dragon
- Vitlök
- Dill
- Basilika
- Ingefära
- Citronskal
- Tranbär
- Gojibär
- Hallon
Hemmagjord vinäger har en mer delikat och djupare smak än den du köper i affären. Vinet som används bör vara av god kvalitet och inte för starkt. 10 – 11 % är en bra alkoholmängd för en lyckad sats.
Bildgalleri – Göra vinäger
Mer tips på mat att laga med vin och destillerat:
Frågor och svar:
Man kan använda både rött och vitt vin för att tillverka vinäger.
Man behöver vin, en kanna eller flaska och en ljummen plats för förvaring.
Man kan använda örtkryddor och bär för att ge vinägern en personlig smak, exempelvis rosmarin, ingefära eller tranbär.
En alkoholhalt på 10-11% är lämplig för att få en lyckad sats.
Ja, man kan tillverka större mängder genom att använda en större dunk och fylla på med vin allteftersom. Man bör dock vara uppmärksam på att det kan bildas mögel på ytan och det är bäst att fylla upp i flaskor med hjälp av en slang.
Vinguider relaterade till denna artikel
- Vita viner från alla världens hörn
- Mousserande viner från Tasmanien
- Röda viner från Friuli Venezia Giulia
Vinjournalen.se Tips
Relaterade inlägg
Inget hittades