Vinäger kan tillverkas på både rött och vitt vin. Båda sorterna har stora användningsområden inom matlagning, och extra gott blir det om man själv har tillverkat vinägern eller varför inte en marinad? Det enda du behöver är:

 • Vin
 • En kanna eller flaska
 • En ljummen plats för förvaring

Det finns några olika sätt att gå tillväga på. Det allra enklaste är att bara ställa en vinflaska som är fylld till ¾ på en ljummen plats under några veckor för att låta den förvandlas till vinäger. Vill du göra större mängder kan du efter första satsen ta en mindre mängd vinäger och blanda med vin i en kanna. Denna bör vara återförsluten under större delen av dagen, förutom under en halvtimme då du kan ta av locket och lufta. Efter några veckor har du ett bottenskikt som du kan låta vara kvar till nästa sats medan vinägern ovanför är redo att användas. Sedan är det bara att fortsätta fylla på mer vin.

Vill du tillverka en ännu större mängd kan du införskaffa en större dunk (till exempel en 5-liters) och fyll på vin nästan hela vägen upp. Lämna sedan dunken utan kork i 20 graders temperatur. Inom några veckor har vinet förvandlats till vinäger. Även här kan du fylla på med mer vin allteftersom. Tänk bara på att det kan bildas mögel på ytan. Detta är okej, men det bästa är att fylla upp i flaskor med hjälp av en slang.

Hur kan du krydda din vinäger?

Självklart kan du använda örtkryddor och bär för att ge din vinäger en personlig smak. Färska örter och bär ska tvättas försiktigt och klappas torrt med lite kökspapper. Om du inte har tillgång till färska kryddor så kan du använda 1 tsk torkade örtkryddor. Du kan även använda hela kvistar av persilja och koriander eller bitar av torkad röd paprika för att ge en konstnärlig effekt.
Tips på kryddor kan vara exempelvis

 • Rosmarin
 • Salvia
 • Dragon
 • Vitlök
 • Dill
 • Basilika
 • Ingefära
 • Citronskal
 • Tranbär
 • Gojibär
 • Hallon

Hemmagjord vinäger har en mer delikat och djupare smak än den du köper i affären. Vinet som används bör vara av god kvalitet och inte för starkt. 10 – 11 % är en bra alkoholmängd för en lyckad sats.

Bildgalleri – Göra vinäger

Mer tips på mat att laga med vin och destillerat:

Frågor och svar

Hur gör man vinäger?

Att göra vinäger hemma är lättare än man kan tro. Lättaste är att lämna en ¾ dels flaska med vin ståendes återförsluten på en ljummen plats under några veckor. Då omvandlas vinet till vinäger.

Finns det vinäger recept för att göra egen vinäger?

Ja, det finns många recept för att göra din egen vinäger. Utgångspunkten för jäsningen är lätt, efter det finns det många recept för kryddningar och smaksättningar samt typ av vin.

Kan man göra egen balsamvinäger?

Nej det är svårt att göra hemma om du inte har en egen vinodling. Riktig balsamvinäger framställs direkt från den färska druvmusten, till skillnad från röd och vitvinsvinäger. När balsamvinäger framställs kokas druvmusten långsamt i 12-20 timmar i öppna kopparkittlar tills den blir något trögflytande.

Finns det rödvinsvinäger recept för att göra egen vinäger?

Oavsett om du vill göra rödvin eller vitvinsvinäger så kan du lämna en ¾ dels flaska med vin ståendes återförsluten på en ljummen plats under några veckor. Du kan även göra det i större mängder på dunk och sedan överföra det på flaskor. Det finns många olika recept att hitta för hur du smaksätter din egen vinäger

Vad är vinättika?

Vinättika är kort och gott vinäger blandat med ättika som sedan späds ut med vatten.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy