Man behöver lite salt, lite surt, lite sött och några goda kryddor, så släpp loss fantasin och experimentera lite för att förbereda inför middagen. Det är enkelt att göra en egen vinmarinad som dessutom kan penslas på köttet som en glaze när man vill grilla.


Snabbmeny för denna artikel

Hur man förbereder marinad

Man kan ta salt eller soya, om man hellre vill det, tillsätta ett mustigt vin och hacka lite kryddor. Det är vinet som ger marinaden dess syra och gör köttet saftigare och mörare. Vilka kryddor som man sedan vill tillsätta är en smaksak och beror på om man ska grilla eller steka köttet.

Fläsk- och nötkött, lamm, kyckling eller vilt kan man med fördel marinera med vin och låta ligga i marinaden över natten.

Peppar, kummin, lagerblad, kryddnejlika, ingefära, timjan, dragon, koriander, fänkål, vitlök, och lagerblad är bara några exempel på kryddor som ger en läcker och subtil smak till vilken marinad som helst. Socker och honung ger dessutom en fin och söt avrundning. Eller varför inte prova med fukt som fikon, papaya, mango, kiwi, apelsin eller ananas?

Till sist tar man lite olja för att binda ihop marinaden.

  • Basen för en vinmarinad är:
  • 2 l vin (rött eller vitt)
  • 2 tsk salt eller 2 msk soya
  • 2 msk rapsolja

Vinjournalens tips på vin till vilt


Château Mayne Lalande

Det här vinet är en blend på cabarnet sauvignon, merlot, petit verdot & cabarnet franc och kommer från Listrac i Norra Bordeaux. Vinet har en utvecklad smak av rostad fatkaraktär, svarta vinbär, cederträ, plommon och choklad.

Frankrike | Bordeaux | Art 2111 | Château Mayne Lalande – Bernard Lartigue | 199:-


Lägg in köttet tillsammans med marinaden i en plastpåse i några timmar eller över natten. Vänd på påsen ibland.

Tre härliga och enkla vinmarinader att testa

Asiatiska kycklingspett

En asiatisk marinad kan man enkelt röra ihop genom att ta lime, thaibasilika, ingefära, chili, honung och ananas.

Julig fläskfilé

För en julinspirerad marinad kan man pröva sig fram med ingefära, lagerblad, stötta anisfrön, apelsin eller färska dadlar. Eller varför inte prova marinerad marinad fläskkött?

Fransk örtmarinad lax

I den godaste örtmarinaden kan man förutom några vitlöksklyftor tillsätta finhackade örter efter smak som till exempel persilja, rosmarin, timjan, oregano, dragon och salvia.

Det roligaste med marinader är att man enkelt och med lite finess kan experimentera själv. Våga ta ut smaksvängarna och prova!


Bildgalleri – Marinad till vin 

Frågor och svar


Vilket rödvin passar till nötkött med marinad?

Till nötkött med marinad rekommenderar vi ett kraftigare rödvin med lite fruktsötma, tex en bordeauxblend från nya världen.

Kan man dricka rödvin till marinerat älgkött?

Man kan absolut dricka rödvin till marinerat älgkött, förslagsvis ett kraftigare kryddigt rödvin på druvan syrah.

Vilket vin passar till grillmarinerad kyckling?

Till grillmarinerad kyckling rekommenderar vi ett lättare, fruktigare vin. Även ett sötare vin kan funka bra till.

Kan man göra marinad på vin?

Man kan göra fantastisk marinad på vin, allt som behövs är lite soja, vin med syra, rapsolja och valfri smaksättning som t.ex kryddor eller tropisk frukt.

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris199 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy