Att välja rätt vin till grillat beror både på vad för slags kött man grillar och vad för tillbehör som serveras till. Nedan ger vi några vintips du ska tänka på när du väljer vin till grillat.
En generell riktlinje att följa när man väljer vin till mat är att försöka harmonisera smaken i maten med den i vinet. Detta innebär att vinet borde återspegla smakerna i maten, dvs. ju mer glaze, desto sötare vin.
Ett fruktigt rött vin kan anses vara mest passande, men det finns annat också.
- Eftersom grillat kött ofta marineras bör man satsa på mer smakrika viner som den fruktiga chilenska Carmenère.
- Ett annat vin som gärna rekommenderas i grillsammanhang är Shiraz. Det är smakrikt och kryddigt, samt har rökiga inslag om det är från Sydafrika.
- En robust och fyllig Pinotage är ett annat sydafrikanskt vin som passer till grillade kötträtter.
- Vid grillad fisk eller kyckling passer en ekad Chardonnay utmärkt.
Smak är i grillsammanhang viktigare än elegans. Så generellt kan man säga att fruktiga, robusta viner passar bra till grillad mat.
Fler druvtyper till grillat kombinationer som rekommenderas är:
- En kryddig och lätt parfymerad Pinot Noir går bra ihop med lättare grillade rätter som fågel, fläsk eller fisk.
- Ett robust Chianti vin passar till mer eldiga rätter där kol, rök och flammor bidrar till smakupplevelserna.
För varje grillrätt finns alltså ett passande vin. Viktigt är att skapa harmoni mellan smakupplevelsen i maten och vinet.