Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: 5 goda ekologiska viner

Selected by Vinjournalen: 5 goda ekologiska viner

Vinjournalen fortsätter att prova viner i höst och första utmaningen var att hitta 5 riktigt goda ekologiska viner. Så vi provade marknadens hetaste viner, 4 röda viner och 1 vitt vin.

Testpanelen består av vinentusiaster i olika åldrar, vanliga människor som du och jag med en gemensam nämnare: de tycker om vin. Erik är revisor, Pia är receptionist, Sylvia arbetar med PR och Derek är egenföretagare.

Testpanelens intryck:

Sylvia: 5 mycket goda ekologiska, några även organiska, vita och röda viner som vi tycker verkligen bör ligga i framkant.

Erik: En parentes är att vi inte själva valt att prova dessa viner, så man vet ju aldrig riktigt vad man får prova. Men det var överlag mycket fina viner och vi blev glatt överraskade.

Pia: Jösses vad goda viner! Lufta ekologiska viner en stund och de blir faktiskt ännu godare!

Derek: Personligen tycker jag att de organiska vinerna är supergoda eftersom de utmärker sig med en renhet och fräschhet som jag tycker om.

Här är vinerna:

Mas Louise 2016 |SB 6470 | Côtes du Rhône | 99 kr

Lika delar Grenache och Syrah är alltid spännande att prova när detta organiska vin kommer från södra Rhône, även om blandningen är druvtypisk för regionen. Rhônedalen är en av Frankrikes viktiga vinregioner och här finns producenten Jean Duseigneur som satsar på naturligt jordbruk utan kemikalier och som gjort detta formidabla mycket uttrycksfulla och eleganta rödvin. ”Rena, smakfulla druvor ger ett strukturerat och balanserat vin” är mottot.

Det stämmer in på Mas Louise: ett vin med en mycket ren smak som har en fin balans och struktur. Mysiga och ljusa tanniner trots att alkoholen är uppe och seglar på 14%. Härliga provensalska  aromer som ger Smak (med stort ’S’) väldigt personligt vin som vi gillar starkt. Toner av tranbär, lila blommor och kryddig vitpeppar som kittlar näsan. Mustigt och medelfylligt vin med en lång, kryddig finish. Perfekt till all slags kött!

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu  2017|SB 2298 | Côtes du Rhône |119 kr  

Vi stannar kvar i södra Rhône med en snarlik druvtypisk Rhôneblandning denna gång Grenache, Syrah och Mourvèdre. Producenten heter Domaine des Pasquiers som bara för 8 år sedan och efter ett långt jordbruksliv omvandlades till ekologisk vinodling. Plan de Dieu är ett kryddigt och mustigt vin som utmärkt sig mycket fint hos vinkritiker på kontinenten och förstås en god matpartner när det ligger vilt, kött och lamm på tallriken.

En hel del mörka och mogna frukter här, blommiga toner av plommon och björnbär med toner av söt kastanj. Spännande smakvariation med stänk av lagerblad, lakrits, oliver…

Härligt rustikt vin, mycket fyllig i gommen och som har ett kryddigt djup med distinkta och mogna tanniner som verkligen suger och sen en läcker mineralisk friskhet.  Plan de Dieu är ett runt och nyanserat vin som håller tills sista klunken är svald.

Corralillo Sauvignon Blanc 2017 | SB 2157 | Chile, San Antonio | 99 kr

Corrallio-serien av viner har de senaste åren arbetat sig in på svenska marknaden och blivit ett populärt inslag både när ekologiskt rött och vitt vin.  Det vita Corralillo Sauvignon Blanc finns i fasta sortimentet och är från familjeproducenten MateticVinyards som satsar strakt på ren biodynamisk vinodling.

Det ekologiskt certifierade Corralillo Sauvignon Blanc är ett riktigt fiskvin. Hööög syra! Mycket friskt, citrusdrivet, fylligt, mineraliskt och örtigt. Gott till exempelvis en skaldjursplatå eller en traditionell räksmörgås med extra allt. Vinet är en trevlig aromatisk upplevelse som doftar syrlig grönska. Man kan nästan förstå att det är frågan om ett ekologiskt vin.

Friskt och rakt på, odramatisk och avspänd Sauvignon Blanc med ett trevligt syrligt och fräscht avslut.

Terra Organic Reserve 2016| SB 2556 | Bulgarien, Trakien |79 kr

Bulgariska viner är på G och inte så konstigt att den är här riktigt god, Trakien ligger ju på samma nivå som norra Italien! Så varför skulle inte detta vin bli gott? En fräsch nyhet där tre erfarna vinmakare på Terra Tangra, en kvalitetsmedveten ekologisk producent, överlag gör mycket bra ifrån sig: snygga viner till bra priser. För oss en festlig ny druvblandning! Här spelar den bulgariska inhemska druvan Mavrud huvudrollen tillsammans med lite Cabernet Franc och lite Merlot. Det blev mycket lyckat kombo till kötträtter eller grillade grönsaker.

Terra Organic Reserve är ett organiskt reservavin. Medelfyllig, fin kropp som utstrålar rika, krossade plommon, körsbär och chokladsmaker och en gnutta tobak, muskotkrydda och kanske röd paprika. Vinet har en ekad profil och har delvis lagrats på franska ekfat några månader – exceptionellt till det priset. Vi är mycket nöjda med den fina mineraliska syrligheten.

Berry 2017 | SB 2892 | Sydöstra Australien | 89 kr

Ekologisk australiensare som dessutom är ett veganvänligt vin med druvor som hämtats lite här och där i olika regioner. Ytterst trevligt grillvin att ta fram till sommarens sista grillningar. Druvblandningen är Shiraz och Cabernet Sauvignon och det sitter bra, ger vinet en trevlig sötma med aromer som flinta.

Massor av mörka mogna frukter, plommon och vinbär, lite kryddig arom tillsammans med en släng av nougat och mustiga kryddor som mynta. Vi tror att detta vin även passar utmärkt till umami-rätter och krispgrillad tofu med stark sojasås. Medelfylligt och smakfullt vin som överraskar med en fatkaraktär fast vinet lagrats en tid med franska ekstavar och inte på fat. Frisk och fruktigt gott vin om man ser till priset. Väldigt lättdrucket vin som fortfarande är ungt, men lagra ett år eller så, lufta och drick.

Läs gärna mer om vilka viner vi testat tidigare:

Frågor och svar:

Vilka typer av viner har testpanelen provat?

Testpanelen har provat 4 röda viner och 1 vitt vin.

Vad är gemensamt för testpanelen?

De är alla vinentusiaster i olika åldrar som tycker om vin.

Vilken druvtypisk blandning har Mas Louise 2016?

Mas Louise 2016 har en lika delar Grenache och Syrah blandning.

Vilken bulgarisk druva spelar huvudrollen i Terra Organic Reserve 2016?

Den bulgariska inhemska druvan Mavrud spelar huvudrollen i Terra Organic Reserve 2016.

Vilket vin är ett veganvänligt vin?

Berry 2017 är ett veganvänligt vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.