För det första är det viktigt att servera rätt vin på rätt tidpunkt, om du ska bjuda på några olika varianter vill säga. Måltidens smaker påverkas av vilket vin som dricks till vad, därför är detta viktigt. Rätt mängd vin i glasen spelar också roll, eftersom du inte vill ge gästerna mer än de klarar av att dricka. Ett vinglas rymmer mellan 90 och 120 ml, men den optimala mängden är att fylla upp till hälften. Då kan du räkna med en flaska på fem gäster. När det gäller ordningen bör du traditionellt följa detta upplägg:

  • Vitt vin
  • Rödvin
  • Dessertvin

Att börja med champagne är det vanligaste, och under måltiden byter man ofta till rött om det serveras den typ av mat som kräver rödvin. Till slut är det dessertvinets tur, och eftersom det ska serveras med någon typ av efterrätt är det bra att tänka på att inte välja ett alltför sött vin.

När det gäller temperatur så kan du tänka på att smaken blir mindre tydlig ju kallare vinet är och justera därefter med hjälp av provsmakning och kylskåp. Ungefärliga riktlinjer är att mousserande vin serveras vid 5-10 grader, vitt vid 7-14 och rött vid 12 – 21. Ju lättare rödvin (t.ex. grenache och pinot noir) desto lägre temperatur.

Under hela middagen kan du räkna med att det går åt en flaska vin per gäst. Du kan välja själv om du vill ställa ut flaskor på bordet eller hälla upp i karaffer, tänk bara på hur bordet ser ut. Det ska vara enkelt att nå en flaska/karaff för alla, så räknar du med mindre vin per gäst kan du dela upp en flaska på två karaffer till exempel.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy