Mikrat vin: en ny trend?

Anna Carew från Tasmanian Institute of Agriculture i Australien noterad att franska vinmakare i århundraden använt eld för att extrahera färgen från druvorna. Hon bestämde sig därför för att undersöka om en mikrovågs ugn kunde göra samma sak. Detta är vad som sker:

  • Celler lösgörs från de krossade druvorna
  • Fler smakämnen frigörs
  • Tanniner frigörs

Jämför man ett två glas av samma vin, varav ett har körts i mikron i några sekunder ser man genast skillnad på färgen. Smaken blir också mer mogen, och särskilt om man förvarat vinet i kylen för att dra ut på hållbarheten kan det passa bra med en snabb uppvärmning.

Även om denna metod kan anses kontroversiell och inte särskilt vanlig har den faktiskt redan tillämpats i åratal. Det är relativt vanligt att man på finare restauranger kör vinet en vända i mikron, oftast på kundens begäran, och att det ska ge en förhöjd smak och kvalitet. En del menar till och med att tio sekunder i mikron lägger på fem års lagringstid på vinet.

Det som händer är att vattnet, vilket är huvudingrediensen i vin, värms upp ett fåtal grader. Tio, eller max femton sekunder är det enda som behövs för att uppnå effekten, och man måste vara noga med att inte överstiga denna tid eftersom kemiska processer då kan äga rum. Hade du tänkt prova denna metod är detta det absolut viktigaste: lämna inte kvar vinet för länge. Då förstörs vinet, eller ännu värre: exploderar.

Frågor och svar:

Vad är Mikrat vin?

Mikrat vin är vin som har värmts upp i en mikrovågsugn i några sekunder för att extrahera färg, smakämnen och tanniner från druvorna.

Varför används Mikrat vin?

Mikrat vin används för att förbättra smaken och kvaliteten på vinet, särskilt om det har förvarats i kylen för att dra ut på hållbarheten.

Hur fungerar Mikrat vin?

När vinet värms upp i mikrovågsugnen lösgörs celler från de krossade druvorna, fler smakämnen frigörs och tanniner frigörs. Detta ger en förhöjd smak och kvalitet på vinet.

Är Mikrat vin en ny trend?

Även om metoden kan anses kontroversiell och inte särskilt vanlig har den faktiskt redan tillämpats i åratal, särskilt på finare restauranger.

Vad är det viktigaste att tänka på när man använder Mikrat vin?

Det absolut viktigaste är att inte lämna vinet i mikrovågsugnen för länge, eftersom kemiska processer då kan äga rum och förstöra vinet eller till och med få det att explodera. Tio eller max femton sekunder är det enda som behövs för att uppnå effekten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.