Mikrat vin: en ny trend?
Anna Carew från Tasmanian Institute of Agriculture i Australien noterad att franska vinmakare i århundraden använt eld för att extrahera färgen från druvorna. Hon bestämde sig därför för att undersöka om en mikrovågs ugn kunde göra samma sak. Detta är vad som sker:
- Celler lösgörs från de krossade druvorna
- Fler smakämnen frigörs
- Tanniner frigörs
Jämför man ett två glas av samma vin, varav ett har körts i mikron i några sekunder ser man genast skillnad på färgen. Smaken blir också mer mogen, och särskilt om man förvarat vinet i kylen för att dra ut på hållbarheten kan det passa bra med en snabb uppvärmning.
Även om denna metod kan anses kontroversiell och inte särskilt vanlig har den faktiskt redan tillämpats i åratal. Det är relativt vanligt att man på finare restauranger kör vinet en vända i mikron, oftast på kundens begäran, och att det ska ge en förhöjd smak och kvalitet. En del menar till och med att tio sekunder i mikron lägger på fem års lagringstid på vinet.
Det som händer är att vattnet, vilket är huvudingrediensen i vin, värms upp ett fåtal grader. Tio, eller max femton sekunder är det enda som behövs för att uppnå effekten, och man måste vara noga med att inte överstiga denna tid eftersom kemiska processer då kan äga rum. Hade du tänkt prova denna metod är detta det absolut viktigaste: lämna inte kvar vinet för länge. Då förstörs vinet, eller ännu värre: exploderar.