Hem » Vin Skola » Snabba svar på de vanligaste frågorna om vin

Snabba svar på de vanligaste frågorna om vin

26_itemthemeimage_5109-jpg

Vinkunskap är ett brett och återkommande ämne och mycket kan vara förvirrande i början och det finns frågor som alltid återkommer, så vi kör några snabba svar på de mest vanligaste frågorna.

Är vinet sämre om flaskan har skruvkork? Många vinflaskor har idag skruvkork och skruvkorken har snabbt ersatt naturkorken. I Frankrike har exempelvis nästan 40& av flaskorna skruvkork. Dels handlar det om att den naturliga korken håller på att ta slut som råvara, men också om att naturliga korkar kan reagera kemiskt kemisk reaktion med vinet, som ska ge vinet en bismak. Skruvkorkar ger en jämn och perfekt tätning för flaskan och därför har många kända vinmärken faktiskt gått över till skruvkork. Det betyder alltså inte att vinet är sämre.

Hur länge kan jag bevara en flaska som är öppnad? Det beror lite på om det är rött, vitt eller rosévin som finns kvar. Det är värmen och syret som gör vinet dåligt men en del vin håller sig bra sådär i tre dagar, andra upp till en vecka, i alla fall i kylskåpet. Det gäller även röda viner. Du kan också hälla över vinet i en mindre flaska eller använda en speciell vakuumpump för att få ut luften. Mousserande viner bör drickas på en gång.

Hur vet du om vinet är dåligt? Lukta på korken. Den säger en del om kvaliteten. Luktar korken unket, kemisk, bränt illaluktande eller som vinäger, kanske du bör smaka på vinet innan du häller upp det.

Varför kan samma vin smaka olika?Det finns massor av skäl. Förutom att det kan bero på ditt eget humör, så kan temperaturen påverka smaken en del. Om vinet är för kyligt försvinner en del dofter och smaker och är det för varmt reagerar alkoholen och vinet kan få en fadd smak.

Är det skillnad mellan druvan Syrah och Shiraz? Syrah och Shiraz är samma druva, Syrah kallas druvan vanligen i USA och Frankrike. I Australien, Sydamerika och Sydafrika brukar den heta Shiraz.

Varför åldras vissa viner blir bättre än andra? Många faktorer avgör hur länge ett vin kan lagras. Varje vins enskilda sammansättning, exempelvis syra, tanniner, socker och vilken typ av frukt som är tillsatt påverkar hur länge vinet kan lagras. Detta är helt individuellt för varje vin. Vissa druvsorter åldras bättre än andra, garvsyran påverkar samt äem terroir, alltså jorden där vinet växer, men också själva vinframställningen. Det är meningen att en del viner ska drickas unga, medan andra bara mår bra av att lagras ett tag.

Varför kan man ibland se sediment i vinet? Sediment är det korniga material som sedimenterar till botten i en flaska eller ett glas. Sediment är helt naturligt och ofarligt och en naturligt förekommande biprodukt i röda viner.

Varför kostar vissa viner mer än andra? Billigt är inte alltid lika med prisvärt och pris är inte lika med kvalitet i alla lägen, men man kan vara lite observant. Som med alla varor beror det lite på produktion, framställning och efterfrågan att göra. Är vinet ett välkänt och inarbetat varumärke och ett kvalitetsvin, kan det vara dyrare. Prissättning kan också vara individuellt för respektive vingård och deras kostnader.

Varför kan man få huvudvärk av vissa viner? Många upplever att de ibland får huvudvärk när de dricker vin och att detta beror på att det tillsätts sulfiter i vin, men sulfiter produceras även naturligt i produktionen och vid jäsningen. Allt vin innehåller både svavel och sulfiter, men idag måste man deklarera mängden. Svavel används i framställningen, exempelvis som skadebekämpning, för att desinficera fat eller för att förhindra oxidering vid buteljering. I ekologisk eller biodynamisk odling finns det vingårdar som inte använder svavel alls, men de är få. Väldigt få människor är allergiska mot sulfiter, så i de flesta fallen beror huvudvärken på att man dricker för mycket.

Frågor och svar:

Är vinet sämre om flaskan har skruvkork?

Nej, skruvkorkar ger en jämn och perfekt tätning för flaskan och många kända vinmärken har faktiskt gått över till skruvkork.

Hur länge kan jag bevara en flaska som är öppnad?

Det beror på om det är rött, vitt eller rosévin som finns kvar, men generellt håller sig vinet bra i kylskåpet i upp till en vecka.

Hur vet du om vinet är dåligt?

Lukta på korken. Om den luktar unket, kemiskt, bränt illaluktande eller som vinäger, kanske du bör smaka på vinet innan du häller upp det.

Varför kan samma vin smaka olika?

Temperaturen kan påverka smaken, men det kan också bero på ditt eget humör.

Varför kostar vissa viner mer än andra?

Prissättning beror på produktion, framställning och efterfrågan, men det kan också vara individuellt för respektive vingård och deras kostnader.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.