Hem » Vin & Mat » Enkel och god förrätt på nyårssupén och häftiga röda bubblor

Enkel och god förrätt på nyårssupén och häftiga röda bubblor

Nu laddar vi upp inför nyårsafton med en härlig nyårssupé och gott i glasen. Idag börjar vi med förrätten. Ingen stress, tidigare på kvällen brukar det alltid kännas långt till 12-slaget. Varför inte börja kvällen med en fräsch italiensk chili- och limemarinerad ceviche med oliver, gurka, avokado och äpple. Till detta serverar vi en röd pärlande Lambrusco som fungerar utmärkt också som trevlig välkomstaperitif eller som läckert lättare vin att börja med till förrätten med italienska karaktär.

För 4 personer behöver du

  • 1 vårlök
  • 1 halv ekologisk gurka
  • 1 grönt äpple
  • c:a 20 gröna små italienska oliver
  • 1 lime
  • 1 grön chili
  • 1 avokado
  • 1 grön paprika
  • olivolja
  • lite socker
  • 1 kruka koriander  (eller persilja)
  • salt och svartpeppar
  1. Skala äpple, paprika, avokado och gurka och skär i mindre tärningar.
  2. Kärna ur oliverna och dela dessa på hälften.
  3. Strimla vårlöken och den gröna chilin tunt.
  4. Blanda allt i en skål.
  5. Riv limeskal och pressa saften över alla ingredienser i skålen.
  6. Smaksätt med lite olivolja, lite socker, salt och svartpeppar.
  7. Hacka koriander (eller persilja) fint och spar några kvistar till garnering.
  8. Blanda allt och sätt in skålen i kylen, så att det blir kallt men inte iskallt.
  9. Slå sedan över allt i portionsglas. Martiniglas ger extra festlig känsla.
  10. Garnera med en kvist koriander.

Nyårsvintips! Carpi Lambrusco di Modena, Secco 2015

  • Art.nr: 2694
  • Producent: Cantina di Sorbara
  • Region: Emilia-Romagna , Italien
  • Druvor: Ancellotta
  • Pris: 79 kr

Den friska vinfläkten på nyårssupén är utan tvekan Carpi Lambrusco di Modena som är ett festligt, pärlande vin som är mörkt rött i färgen och har en uppfriskande och skön syra. Smaken är initialt söt och fruktig av körsbär, blåbär, viol och skogshallon med ett skönt och torrtsyrligt avslut. Det här är ett perfekt vin att börja med eftersom det endast har 9,5% alkohol. Fantastiskt gott om du kyler vinet ordentligt innan servering.

Det som utmärker den mousserande Lambruscon är att den framställs enligt charmatmetoden, eller Metodo Martinotti, som är en vanlig metod i Italien framför allt för mousserande viner som asti och prosecco eftersom det bevarar vinets aromämnen bättre och ger finare och mera hållbara bubblor. Vinet först jäses på traditionellt sätt med skalkontakt och sedan får en andra jäsning genom att tillsätta ojäst must. Därefter försluts det i ståltankar för att på så sätt få upp kolsyran. Efter ett tag görs en snabb pastörisering för att förhindra en överjäsning.

Producenten, Cantina di Sorbara i Modena, är ett traditionellt kooperativ av vingårdar sedan början av 1900-talet och äger idag 6 fabriker där fem ägnar sig åt pressning och en åt att tappa viner framförallt av den populära inhemska druvan Ancellotta. Framgången för Lambrusco har lett till att området fått den prestigefyllda PDO statusen.

Frågor och svar:

Vad är förrätten som föreslås för nyårssupén?

En italiensk chili- och limemarinerad ceviche med oliver, gurka, avokado och äpple.

Vilka ingredienser behövs för att göra cevichen?

Vårlök, gurka, äpple, italienska oliver, lime, chili, avokado, paprika, olivolja, socker, koriander (eller persilja), salt och svartpeppar.

Vilket vin föreslås till förrätten?

Carpi Lambrusco di Modena, Secco 2015.

Vilken druva används för att göra Carpi Lambrusco di Modena?

Ancellotta.

Vilken metod används för att framställa Carpi Lambrusco di Modena?

Charmatmetoden, eller Metodo Martinotti.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.