Smarriga hjortribs till nyårssupén & goda Brunello di Montalcino, Fattoi
Senast Uppdaterad 29 december, 2018 av Jeanette Gardner
Härliga hjortribs upptäckte vi i delikatessdisken på en större ICA kvantum, sen marinerade vi dessa dagen innan med bland annat lime, ingefära och honung. En krångla inte till det. Du vill inte stå vid spisen hela nyårsafton. Sätt in i ugnen med en god glaze och servera med en krämig potatissallad som du också gjort dagen innan och en rödkåls-coleslaw. Efter förrättens lighta röda bubblor som du kan läsa mer om i gårdagens mattips är det nu dags för varmrätten med glaserade hjortribs och en härlig kvalitetsitalienare, en mustig och kryddig Sangiovese, Brunello di Montalcino, Fattoi. Men börja med att marinera 1,5 kilo ribs!
Gör en marinad
krossa 5 vitlökar
2 dl flytande honung
1,5 dl farinsocker
½ dl vit balsamvinäger
5 mask japansk soja
Saften av 1 lime
1 tsk sambal oelek
Riv 1 msk ingefära
Salt och peppar
Värm och rör ihop farinsocker, honung med vinägern i en kastrull och krydda med soja, lime, ingefära och sambal. Salta och peppra. Lägg in marinaden med ribsen i en plastpåse och ställ in i kylen över natten.
Passa på att koka potatisen för en potatissallad imorgon.
Gör en glaze och rör ihop
5 msk extra fin ekologisk kallpressad rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor 2 msk flytande honung
1 dl japansk soja
1 dl barbeque sås exempelvis Jack Daniels eller Sweet Baby Ray
c:a 2 dl hackad timjan och rosmarin
några tag med chilipepparskvarnen
salt och peppar
Värm ugnen till 180 grader.
Ta ut ribsen ur plastpåsen och låt dem rinna av men spara marinaden.
Pensla ribsen med glazen och lägg i en ugnspanna.
Låt ribsen stekas i ugnen c:a 1 ½ timme.
Blanda resterande glaze med marinaden ur plastpåsen.
Vänd på ribsen emellanåt och pensla med mer glaze.
Bjud på ett elegant rödvin till nyårssupén! Den kryddiga och mustigt djupa vin från Brunello di Montalcino Fattoi är en Sangiovese DOC Brunello di Montalcino som blir en höjdare till en god måltid där kött och vilt är huvudingrediensen som våra hjortribs. Detta är ett synnerligen välbalanserat rödvin med utpräglad fatkaraktär och härliga distinkta smaker av torkade körsbär, tobak, kanel, pomerans, peppar och nougat och ett vin med en mycket fin eftersmak.
DOC Brunello di Montalcino måste alla viner bestå till 100 % Sangiovesedruvan och lagras i minst 4 år sammanlagt, varav två år på ekfat. Internationellt har Bruello di Montalcino Fattoi fått en rad utmärkelser band annat gav det ansedda vinmagasinet Wine Spectator vinet hela 94 poäng.
Familjen Fattoi har i flera generationer odlat vin i södra Montalcino, i Toscana. Den största delen av Fattois produktion utgörs av Brunello di Montalcino, men även Brunello di Montalcino Riserva.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok