De ljuvligt romantiska Pinot Noir-vinerna
Det har också beskrivits som ”sex i ett glas” av mästersommeliern Madeline Triffon. Den stora mängden av smaker och texturer kan dock ibland göra vinprovare lite förvirrade. Trots att det är ett rödvin tenderar Pinot Noir-viner vara lite lättare till mellanfylliga än de flesta andra röda vinerna.
Smaker som ofta associeras med Pinot Noir-viner:
- Röda körsbär
- Svarta körsbär
- Vinbär
Pinot Noir har inte bara en annan smak eller fyllighet än många rödviner, vinernas färg har ofta en mer granitaktig ton, snarare än rubinröd. Under senare år har man klonat fram vinrankor som är lättare att odla och som producerar vin med fruktigare toner och renare, krispigare smaker.
Dessa druvor används inte bara till att framställa Pinot Noir-viner, men är också en nyckelingrediens i champagne. De senaste varianterna av Pinot Noir från Kalifornien och Nya Zeeland har genererat ett stort intresse. Vingårdarna producerar nya sorter av vinet, som på många sätt påminner om Syrah-viner i färg, djup och alkoholhalt, vilket har gjort dem mycket populära hos en bredare publik.
Frågor och svar:
Vad har mästersommeliern Madeline Triffon beskrivit Pinot Noir-viner som?
Kan smakerna och texturerna i Pinot Noir-viner göra vinprovare förvirrade?
Hur jämförs Pinot Noir-viner med andra röda viner när det gäller fyllighet?
Vilka smaker associeras ofta med Pinot Noir-viner?
Vilken annan användning har druvorna som används för att framställa Pinot Noir-viner?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Nya Zeeland
- Söta viner från Nya Zeeland
- Rosé viner från Nya Zeeland
- Vita viner från Nya Zeeland
Vinjournalen.se Tips
Relaterade inlägg
Inget hittades