Hem » Vin Fakta » Chardonnay eller Sauvignon Blanc – vad föredrar du?

Chardonnay eller Sauvignon Blanc – vad föredrar du?

Vitt vin anses av många vara inkörsporten till ett vinintresse. Många som gillar rött vin tycker inte om vitt, men för den som inte gillar vin särskilt mycket är vitt lättare att dricka. Detta är överraskande med tanke på hur mycket vitt vin som säljs och hur gott det är tillsammans med ost, skaldjur och mycket annat. Den som är riktigt insatt i vinvärlden vet att det finns mycket gott att hämta från både den vita och den röda vinvärlden.

Chardonnay är ett fylligt vin som på grund av detta går att para ihop med fler maträtter än de flesta viner. Allt från skaldjur och kyckling med gräddsås till lax och krämiga soppor går utmärkt ihop med vinets ofta lite smöriga smak. Man kan förstås skilja på viner från varmt respektive kallt klimat. Chardonnay från varmt klimat har ofta smaker som gula äpplen, ananas och citron, samt en högre alkoholhalt och lägre syra än exemplar från kallare regioner. Dessa är inte lika ”smöriga” och bjuder på smaker som gröna äpplen, citron och lime.

Sauvignon Blanc, å andra sidan, har en örtigare karaktär. Gräs, grön paprika och örter är vanliga inslag i denna typ av vin som kanske inte helt överraskande passar utmärkt ihop med vegetarisk mat. De flesta Sauvignon Blanc-viner kommer från regioner med kallt klimat, men då de odlas på varmare breddgrader får de ofta smaker som persika och kiwi. De viner som kommer från kalla regioner har förutom örtsmaken en tydlig mineralisk karaktär av bland annat flinta. Några av de godaste matkombinationerna är sparrisrisotto, pesto, tacos, pastasallad och många andra grönsaksrätter. För mat som annars kan vara svår att para ihop med vin (t.ex. sparris) brukar Sauvignon Blanc vara lösningen.

Frågor och svar:

Vilket vin är fylligare, Chardonnay eller Sauvignon Blanc?

Chardonnay är ett fylligare vin än Sauvignon Blanc.

Vilket vin passar bäst ihop med skaldjur och kyckling med gräddsås?

Chardonnay passar utmärkt ihop med skaldjur och kyckling med gräddsås.

Vilket vin har en örtigare karaktär, Chardonnay eller Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc har en örtigare karaktär än Chardonnay.

Vilket vin passar bäst ihop med sparrisrisotto och pesto?

Sauvignon Blanc passar utmärkt ihop med sparrisrisotto och pesto.

Vilket vin har oftast smaker som gula äpplen, ananas och citron?

Chardonnay från varmt klimat har oftast smaker som gula äpplen, ananas och citron.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.