Hem » Vin Fakta » Vad används för vindruvor när man gör vita viner i Tyskland?

Vad används för vindruvor när man gör vita viner i Tyskland?

Det kanske förvånar dig att höra att det finns cirka hundra olika sorters vindruvor för närvarande odling i Tyskland och att det finns viner som praktiskt taget täcker varje bokstav i alfabetet, från A till Z. Trots detta otroligt stora antal tyska vita vindruvor, finns det endast 20 till 30 av som anses vara kommersiellt livskraftiga och av dessa är de vanligast odlade vita druvorna Riesling och Müller-Thurgau.

Dessa två särskilda tyska vita vindruvor står för cirka 35 procent av hela skörden av tyska vita vindruvor. När du slutar tänka på att det för närvarande finns över 260.000 hektar vinodlingar som odlas, står detta för en oerhört stor areal som planterar endast två sorter av tyska vita vindruvor. Samtidigt, när man inser att Riesling-viner är en av de mest populära i världen, är det lätt att förstå varför så många av dessa tyska vita vindruvor odlas.

Bacchus: Medan Bacchus tyska vita vindruvor fortfarande betraktas som en relativ nykomling, är dessa höga i avkastning och har kraftfulla smaker. Dessa tyska vita vindruvor är resultatet av ansträngningar från Peter Morio; en vinodlare som utvecklade dem medan han arbetade vid Geilweilerhof institutet för Grape Avel år 1933. Trots att de utvecklades år 1933, skyddades inte dessa tyska vita vindruvor enligt lag förrän 1972 då de slutligen fick växa under allmän odling.

Till skillnad från många tyska vita vindruvor, är Bacchus druvor härdiga och mognar tidigt, vilket gör det möjligt att odla dem på ett antal platser och i olika klimat. Faktum är att dessa tyska vita vindruvor kan odlas i många områden där de mer populära Riesling vita vindruvor inte kan odlas. Även om dessa tyska vita vindruvor har en distinkt smak och anses ha låg surhetsgrad är de ofta beblandade med Müller-Thurgau för att kunna lägga sina starkare smaker till vinet.

På egen hand ger dessa tyska vita vindruvor ett vitt vin som inte bara är mycket aromatisk, men har även liknande smakhintar till Muscat-vin, om än något ljusare. De vingårdar som odlar dessa vita vindruvor finns huvudsakligen i Franken, Nahe och Rheinhessen samt i Pfalz.

Burgunder Gruar: Medan skalet hos dessa tyska vita vindruvor tenderar att vara rödare i färg än de flesta tyska vita vindruvor, har de officiellt klassificerats som vita vindruvor. När dessa togs från Bourgogne, där de är allmänt kända som Pinot Gris, hittades de nära borttynade i en döende vingård. När Johann Ruland upptäckte värdet av denna variant av Pinot Noir, tog det honom inte lång tid att börja sprida odlingen av dessa tyska vita vindruvor.

Gruar Burgunder Tyska vita vindruvor är kända för sina låga halt av syra och deras fylliga smak. Ett annat område där dessa speciella tyska vita vindruvor överglänser de flera av andra vita vindruvor är i extrakt eftersom de tenderar att producera vita viner som har hög alkoholhalt. Om du är intresserad av att köpa viner som är något mer berusande, bör du leta efter viner som gjorts med dessa tyska vita vindruvor eller har dessa druvor blandade med i mixen.

Burgunder Weißer: Dessa tyska vita vindruvor är mer kända som Weißer Burgunder och har odlats sedan trettonhundratalet. I Frankrike är dessa tyska vita vindruvor mer kända som Pinot Blanc. Under många år fanns det ingen verklig skillnad mellan dessa och Auxerrois och Chardonnay. Men med hjälp av moderna testmetoder, som kan upptäcka skillnader ned till molekylär nivå, har det blivit i huvudsak ganska enkelt att skilja på de olika varianterna av dessa tyska vita vindruvor.

Ett litet problem med just dessa tyska vita vindruvor är deras exceptionellt tunna skal. På grund av detta, kräver de specialmaskineri och hantering. Till skillnad från Gruar, har Weißer något högre syra. De har dock en betydligt mer neutral bukett som gör att de flesta viner gjorda med dessa tyska vita vindruvor, mycket populära till ett brett utbud av proviant.

Chardonnay: Medan de mest kända varianterna av viner i samband med Chardonnay vinifieras i Frankrike, enligt många, har Tyskland en lång tradition inte bara av att odla dessa fantastiska och gamla vita vindruvor, men även att producera en del av de finaste vita vinerna i världen. Även om denna vitvinsdruva endast haft odlingstillstånd i Tyskland sedan 1991, har den snabbt blivit en av de mer populära tyska vita vindruvorna och står nu för drygt en procent av den totala druvodlingen i Tyskland, vilket uppgår till cirka 3000 tunnland.

Dessa tyska vita vindruvor är mycket lika i kvalitet och kvantitet till sina franska motsvarigheter, samtidigt så föredrar de jordar som är fattiga på näringsämnen och som tenderar att vara steniga i karaktär. Moderna vingårdar har funnit att genom att hålla växterna tätt, tvingar det dem att lägga mer energi i produktion av vindruvor i stället för blad och stjälkar. Resultatet är vinstockar som är fulladdade med vita vindruvor. De tyska vita viner som produceras på detta sätt har smaker och dofter som ofta beskrivs som äpplen, krusbär, meloner och en rad exotiska frukter.

Elbling: Elbling anses vara bland de äldsta sorterna av tyska vita vindruvor. Vingårdarna som odlar dessa tyska vita vindruvor finns i Mosel regionen i Tyskland samt i Luxemburg längs stranden av floden Mosel. Känd för att ha varit en av de mest dominerande tyska vita vindruvorna under medeltiden, var dem de vanligast odlade i landet fram till början av 20-talet. Idag finns 1400 hektar vingårdar som har Elbling och 98 procent av dessa växer fortfarande längs Mosel.

Fullt mogna producerar dessa tyska vita vindruvor frukter med relativt låg sockerhalt, vilket gör dem mycket populära för användning i mousserande vin. Viner gjorda av dessa vita vindruvor är något neutrala i smaken, vilket är det som gör dem idealiska för användning vid tillverkning av mousserande vitt vin. De är också relativt höga i syra och producerar exceptionellt torra viner som Mosel Sekt.

Gewürztraminer: Gewurztraminer är idealiska för svalare klimat och har en lång och anrik historia. Vissa vinexperter tror att dessa tyska vita vindruvor kan ha börjat som Traminer så långt tillbaka som tusentalet i Alsace. Oavsett deras historia, producerar dessa vita vindruvor i dag viner som presenterar aromer som jämförs med rosor, något mildare än Sauvignon Rose viner.

Tråkigt nog för vingård ägare, kan dessa tyska vita vindruvor vara svåra att odla och producera anständig avkastning. Trots deras ansträngningar, tenderar de att ha låg avkastningsvariation och många av de ansträngningar som gjorts för att förbättra denna har lett till minskade aromer och behovet av att plocka dem tidigt, innan de fått en chans att mogna fullt ut för att upprätthålla högre nivåer av syra.

De naturliga höga nivåerna av socker i dessa tyska vita vindruvor gör att de har relativt lätt för att bli slafsiga; därav anledningen till att de plockas tidigt. Men även med dessa problem, uppskattas dessa viner, framställda av Gewurztraminer, för kvaliteten på de viner de producerar och har en mycket lojal grupp anhängare bland vindrickare.

När du är redo att bli mer äventyrlig och börjar köpa viner i din lokala vinbutik eller på nätet, finns det ett antal tyska vita vindruvor som odlas idag. Dessa tyska vita vindruvor används för att producera ett fantastiskt utbud av både enskilda och blandade viner och är väl värda provsmakning.

Oavsett om din smak tenderar att föredra vitt vin eller rött, ju mer du vet om druvorna som används i deras skapelse, desto lättare blir det för dig att välja viner som passar just din smak. Att hålla ett öppet sinne och försöka sig på viner baserade på den tyska vita vindruva de är gjorda av, kan vidga dina vyer och i sinom tid hjälpa dig att lagra din vinkällare med ett fantastiskt urval av viner att välja mellan.

Frågor och svar:

Hur många olika sorters vindruvor odlas i Tyskland?

Det finns cirka hundra olika sorters vindruvor som odlas i Tyskland.

Vilka är de vanligast odlade vita druvorna i Tyskland?

De vanligast odlade vita druvorna i Tyskland är Riesling och Müller-Thurgau.

Vilken är den mest populära tyska vita vindruvan i världen?

Riesling-viner är en av de mest populära tyska vita vindruvorna i världen.

Vilken tysk vitvinsdruva har en lång tradition av odling och anses producera några av de finaste vita vinerna i världen?

Chardonnay har en lång tradition av odling i Tyskland och anses producera några av de finaste vita vinerna i världen.

Vilken tysk vitvinsdruva är idealisk för svalare klimat och producerar viner med aromer som jämförs med rosor?

Gewürztraminer är idealisk för svalare klimat och producerar viner med aromer som jämförs med rosor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.