|

Portugal levererar många olika vinregioner, exempelvis Tejo och Setubal Peninsula

I Portugal hittar du många olika attraktiva vinregioner att besöka. Här finns vinregionen Tejo och vinregionen Setubal Peninsula, tillsammans med många fler. I just den här artikeln ska vi dock jämföra Tejo och Setubal Peninsula, vilket ger dig en uppfattning om vad dessa regioner levererar, samt vad som skiljer dem från varandra.

Tejo

Tejo har tre stycken vinproducerande zoner, Charneca, Campo och Bairro, tillsammans med 6 stycken “underregioner”. Regionen bjuder på fantastiska sevärdheter utöver sina kvalitativa viner. Ett populärt turistmål är Santarém, en otroligt vacker stad som härstammar från medeltiden. Här kan du njuta av fantastisk kultur, spännande historia, samt självklart massvis med god mat och viner.

Inhemska maträtter som Stone soup, Sopa da Pedra och Pampilho är populära alternativ, medan Reserva Nacional Dos Sete Montes och Parque Natural do Tejo Internacional är väldigt populära naturupplevelser som du kan ta del av. Besöka någon av alla vingårdar i Tejo, samt se till att du även bokar in en vinprovning i Tejo.

Setubal Peninsula

Regionens varma klimat lämpar sig utmärkt för att producera förstklassiga viner, samt omges av otrolig natur och vyer. Här finns många olika städer att besöka, Costa da Caparica, Setubal och Palmela är utmärkta exempel på detta.

Om du vill testa inhemsk mat är Queijo de Azeitão, Choco frito och Farinha torrado väldigt populärt alternativ. Utöver detta finns det fantastisk natur och upplevelser som du kommer älska, varav Parque Natural da Arrábida och Reserva Natural do Estuario do Sado är bland de mest populära platserna. Besök någon av alla vingårdar i Setubal Peninsula, samt se till att du även bokar in en vinprovning i Setubal Peninsula.

Både Tejo och Setubal Peninsula levererar förstklassiga viner

Tejo erbjuder likt de flesta regioner en blandning av både vita och röda druvor. Röda druvor som Touriga Nacional och Trincadeira ligger i fokus, vilket även är fallet för vita druvor som Arinto och Alvarinho. Regionens absolut främsta viner tenderar dock att vara röda, även om det finns riktiga guldkorn vad gäller vita viner.

Setubal Peninsula är knappast sämre. Regionen levererar en blandning av vita och röda druvor. Populära röda druvor är Moscatel Roxo och Afrocheiro, medan populära vita druvor är Artino och Fernao Pires. Dessa druvor tillsammans med en blandning av andra varianter används sedan för att framställa de kvalitativa viner som levereras från regionen.

Karta över dessa regioners vingårdar

Besöka några av regionernas absolut bästa vingårdar

Om du vill besöka någon av dessa regioner har vi tagit fram några av dess främsta vingårdar:

Quinta Da Ribeirinha – familjeägd gård med enorm odling

Quinta Da Ribeirinha passar utmärkt att besöka om du vill se hur processen av förstklassiga viner går till. Här kan du boka in ett besök där du får provsmaka några av deras bästa viner. Det stannar inte där, utan vingården erbjuder även ett flertal aktiviteter som du kan ta del av, exempelvis rundturer. Vingården ligger i Tejo.

 • Appellationer: DOC Tejo, IGP Tejo
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €15 per person.

Quinta Monteiro De Matos – familjeägd gård med stor erfarenhet

Den andra vingården i Tejo är Quinta Monteiro De Matos. Det här är en av de absolut äldsta vingårdarna i regionen, samt bjuder på unika viner och en fascinerande historia. Under 230 år har vingården odlat och producerat kvalitativa viner, samt förfinat processen för varje år som går. Vingården sträcker sig över 30 hektar, samt levererar otroliga miljöer, viner och historia. 

 • Appellationer: DOC, DO Tejo
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €20 per person.

Quinta Do Piloto – vingård som drivits i fyra generationer

Den första regionen i Setubal Peninsula är Quinta Do Piloto. De som driver den här vingården har otroligt mycket erfarenhet och kunskap som har förts vidare i hela fyra generationer, vilket har resulterat i förstklassiga viner. 

 • Appellationer: Península De Setúbal
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €8

Fernão Pó Winery – traditioner blandat med moderna metoder

Den andra vingården i Setubal Peninsula är Fernão Pó Winery. Här ligger fokus på att bevara gamla traditioner, samtidigt som man använder nya och moderna tillverkningsmetoder. Här produceras förstklassiga viner av olika typer, något du får smaka på om du väljer att besöka vingården. 

 • Appellationer: DO Palmela, DO Setúbal, IGP Península de Setúbal
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €6

Mer information om vingårdar och vinprovningar. Lycka till med ditt sökande efter en vingård som passar för dig!

Frågor och svar:

Vilka är de tre vinproducerande zonerna i Tejo?

De tre vinproducerande zonerna i Tejo är Charneca, Campo och Bairro.

Vilka är de populära inhemsk maträtterna i Tejo?

De populära inhemsk maträtterna i Tejo är Stone soup, Sopa da Pedra och Pampilho.

Vilka är de populära röda druvorna i Setubal Peninsula?

De populära röda druvorna i Setubal Peninsula är Moscatel Roxo och Afrocheiro.

Vilken är denVilken är den äldsta vingården i Tejo? äldsta vingården i Tejo?

Den äldsta vingården i Tejo är Quinta Monteiro De Matos.

Vilken vingård i Setubal Peninsula fokuserar på att bevara gamla traditioner?

Fernão Pó Winery i Setubal Peninsula fokuserar på att bevara gamla traditioner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.