Portugals största vinregion Alentejo erbjuder fantastiska viner

Portugal kanske inte främst är kända för sina viner, men producerar faktiskt fantastiska viner i deras största vinregion Alentejo. Ytan är enorm och täcker över en tredjedel av hela landets totala yta, men är endast hem till ynka 7% av landets befolkning. Här ligger istället fokus på att låta druvorna växa ifred, samt att sedan omvandla denna frukt till en fantastisk slutprodukt.

Regionen erbjuder självklart inte bara viner, utan har även otroliga städer, naturupplevelser och smakupplevelser att bjuda på. Besök populära turistmål som Evora eller Marvao, eller besök den majestätiska bergskedjan Serra De Sao Mamede. Se även till att du smakar några av de inhemska rätterna, exempelvis Carne de porco Alentejana eller Mel do Alentejo. En bonus är att det varma klimatet även tillåter för sol och bad! 

Alentejo bjuder på många olika druvor och viner

Den totala ytan av vinodlingar sträcker sig till strax under 22.000 ha av mark. Här odlas både vita och röda druvor, där Abundante och Alicante Bouschet är vanliga röda druvor, medan Arinto och Chardonnay är populära odlingar vad gäller vita druvor.

De vita vinerna har vanligtvis en ganska syrlig smak, medan de röda vinerna tenderar att vara ganska lättdruckna och fruktiga i smaken. Det är ganska svårt att odla druvor i detta otroligt varma klimat, men många lyckas ändå att producera fantastiska produkter, tack vare deras stora erfarenhet och kunskap.

Karta över Alentejo bästa vingårdar

Några av Alentejos absolut främsta vingårdar

Ta med dig hela familjen på ett äventyr till Portugal. Besök vingårdar, fantastiska gamla städer, naturupplevelser, samtidigt som ni får möjlighet att sola och bada. En fulländad familjesemester!

Herdade Da Calada – stor producent av både vin och oljor

Vingården har existerat sedan 1854 och har sedan dess förfinat och förbättrat sin process, något vi får ta del av i deras fantastiska oljor och viner. Gården täcker stor yta, samt bjuder på otroliga miljöer och spännande historia. Passar perfekt för en dagsutflykt!

 • Appellationer: DOC, IGP Alentejo
 • Aktiviteter: Prova deras viner och oljor, samt utforska deras fantastiska vingård
 • Pris: €15 per person.

Herdade Da Coelheiros – en vingård som försöker vara skonsam mot naturen

Den här vingården försöker att arbeta tillsammans med naturen, samt bevara dess naturliga ekosystem. Här produceras både druvor och valnötter, vilket sedan omvandlas till deras otroliga slutprodukter. Som ett resultat av gårdens försök att bevara naturen, kommer många olika typer av djur på besök. Om man har tur kan man få se rådjur, ankor, kaniner eller harar när man är på besök.

 • Appellationer: Coelheiros Red, Coelheiros White, Tapada De Coelheiros Red, Tapada De Coelheiros White, Coelheiros Chardonnay, Coelheiros Vinha Do Taco Red
 • Aktiviteter: Ta del av spännande historia och testa deras produkter
 • Pris: –

Ribafreixo Wines – producerar prisbelönta veganska viner

Den här vingården är relativt nystartad och har endast varit aktiv sedan 2007. Här produceras prisbelönta veganska viner, samt att fokus ligger på att skapa så bra viner som möjligt, till ett pris som är överkomligt för deras kunder. Den här vingården kan du besöka för att ta del av en fantastisk vinprovning, samtidigt som du får se hur processen går till.

 • Appellationer: DOC Alentejo and Alentejo Regional Wine
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €7.50

Quinta Do Zambujeiro – handgjorda viner skapade av handplockade druvor

Besök Quinta Do Zambujeiro för att få en fantastisk vinupplevelse i Alentejo. Vingården är en av de bästa i hela regionen, samt producerar sina kvalitativa av druvor som de har plockat för hand. Hit kan du ta med hela familjen för en upplevelse ni sent ska glömma!

 • Appellationer: IGP Alentejo
 • Aktiviteter: 1,5 timme lång vinprovning och rundtur kring ägorna
 • Pris: €20

Alentejo bjudar på många fantastiska vingårdar som du kan besöka. Här kan du testa deras olika viner, ta del av deras fascinerande historia, samt vandra kring ägorna där druvorna odlas och produceras. Om detta låter intressant, är du möjligtvis intresserad av att läsa mer om vin och turism. Ha så kul! 

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Alentejo som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Alentejo samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. 

Frågor och svar:

Vilken är Portugals största vinregion?

Portugals största vinregion är Alentejo.

Hur stor är Alentejo i förhållande till hela landets yta?

Alentejo täcker över en tredjedel av hela Portugals yta.

Vilka är några av de vanligaste druvsorterna som odlas i Alentejo?

Vanliga röda druvor i Alentejo är Abundante och Alicante Bouschet, medan Arinto och Chardonnay är populära vita druvor.

Vilken typ av smak kan man förvänta sig av de vita respektive röda vinerna från Alentejo?

De vita vinerna har vanligtvis en ganska syrlig smak, medan de röda vinerna tenderar att vara ganska lättdruckna och fruktiga i smaken.

Vilka aktiviteter kan man göra på vingårdarna i Alentejo?

På vingårdarna i Alentejo kan man prova viner och oljor, ta del av spännande historia, göra vinprovningar och rundturer på ägorna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.