De läckraste av Bordeaux-druvor, de röda Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon i en snygg sammansättning skapade av en omtyckt och kunnig vinmakare på en vingård i Sydafrika. Med denna superkombination är det inte så konstigt att vinet Longridge Wine Ekliptika har blivit en ikonvin över hela världen. Men vad är det som gör att just dessa tre druvor speciella och vad är det för druvor som gör en Bordeaux-blend? Vi ska titta lite på fenomenet Bordeaux-druvor och varför dessa klassiska druvor är så populära att göra vin av i hela världen.

Snabbmeny för denna artikel

Kultvinet Longridge Wines Ekliptika – en kort exposé

Vi tittar på ett härligt gott exempel till att börja med, det biodynamiska vinet Longridges Wines Ekliptika 2017 med artikelnummer 92108 för 199 kr som finns på bolaget och kommer från vingården Longridge Wine Estate i höjdarområdet Stellenbosch som ligger i regionen Western Cape. Det kommer hit en gång om året i ett litet parti, några få flaskor i många butiker och årets parti kom i förra veckan.

Longridge Wine Ekliptika är ett elegant, fylligt och komplext vin med sofistikerade smaker. Det är mörkrött och tätt med smakfulla, intensiva dofter och smaker av svarta, saftiga och mogna bär och frukter – vinbär och plommon toppas med riktiga söta och mustiga örtiga toner som franska kryddor, rökig tobak, murrig svart jord … samt en fantastisk arom av ekfat som främst kommer från nya franska ekfat som vinet lagrats i under 2 år. Ekliptika har en snygg balans mellan syra och de tydliga tanninerna och ett långt och trevligt avslut.

Har du tur, så hittar du Longridge Wine Ekliptika 2017 på ditt Systembolag!

Bordeauxdruvor-flaska-av-vinet-Ekliptika

Vad är en Bordeaux-blend?

En Bordeaux-blandning är en sammansättning av de druvsorter som vanligtvis används för att tillverka de röda vinerna i Bordeaux. Och det är kombinationen av druvsorter som man menar. Vilka är dessa Bordeaux-druvor?

När man pratar om en Bordeaux-blandning så är det ett populärt yttryck snarare än ett juridiskt begrepp. Först och främst den stora röda druvan Cabernet Sauvignon verkar allmänt en obligatorisk druvan i samtliga blandningar. Därefter följer i raska steg Merlot, som också är en stor druva. Ibland räcker det med dessa två druvor för att framställa ett smakfullt vin i Bordeaux-stil, men andra druvor som kan tillkomma i olika proportioner är bland annat Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och ibland även fortfarande den gamla druvan Carménère samt tillskott av Cinsault och Carignan.

Vinet Longridge Wine Ekliptika är ett mycket bra typexempel på en fantastiskt god röd Bordeaux-blandningar med sin kraftfulla struktur och sina djupa smaker. De mörka frukterna och bären ingår ju alltid i dessa viner och sedan tillkommer en mängd olika sekundära och tertiära aromer, lite beroende på vilken profil som vinmakaren vill åstadkomma. Tanninerna brukar vara höga och mycket tydliga, vilket ger dem en stabil struktur.

bordeaux-druvor-kypare-som-häller-upp-vin-i-glas

Den röda Bordeaux-stilen

Många tycker att fransmännen gör det bästa Bordeaux-vinerna i världen. Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour är alla exempel på seriösa samlarviner som erhållit världsrykte – med dyr prislapp förstås. Och dessa viner har varit i ropet i många decennier. Men det finns självklart dessutom många goda franska viner ”für alle” och som är prisvärda och smakfulla. Bolaget har ett stort utbud av viner med olika Bordeaux-druvor.

Idag har den röda Bordeaux-stilen nått nästan varje vinproducerande land, med nya kandidater som vill efterlikna Bordeaux framgång och en del som vinet Longridge Wine Ekliptika lyckas förträffligt bra. Bordeaux-stilen har blivit finviner även här och är idag mycket populära i Nord- och Sydamerika, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland har alla sina egna uttryck för Bordeaux-blandningen. Även länder i Nordafrika och Mellanöstern producerar sina egna tolkningar av stilen. Ett gott vin som nått världsrykte är naturvinet Chateau Musar, artikel nr 89049, från Libanon med vinmakaren Gaston Hochar började producera vin 1930 av en tredjedel av druvorna Cabernet sauvignon, Cinsault och Carignan. Även Italiens Supertoscanare kan med eller utan Sangiovese innehålla de vanligaste av Bordeaux-druvor, antingen i en blandning eller var för sig.

Mer om Longridge Wine Ekliptikas druvor

Förutom att druvorna i Ekliptika är handplockade och helt odlas en biodynamiska metoder, alltså utan att man ingriper för mycket i själva vinplantan så finns inga GMO, kemiska gödningsmedel, svamp-och ogräsbekämpningsmedel eller insekticider. Sammansättningen är 50% Cabernet Franc, 30% Merlot och bara 20% Cabernet Sauvignon, där den sistnämnda druvan är för en gångs skulle inte den mest dominerande.

Cabernet Franc

Cabernet Franc är världsberömd för att utveckla rött vin med fullspäckad smak. Druvan kan vara dominerande i detta vin på grund av Sydafrikas jordmån och just i Stellenbosch som är vinet Ekliptikas hemort är klimatet är förstås varmt och här har man en perfekt jord. Rika kalkstensjordar gör att druvan kommer helt till sin rätt eftersom stockarna måste nå djupt ner för att få vatten i solvärmen som möjligt. Det betyder kraftiga stockar och mogna, saftiga vindruvor. Just vinmakaren, Jasper Raats, som också driver vingården Longridge sedan 2011, har internationellt utmärkt sig genom sin viner med just Cabernet Franc.  

bordeaux-druvor-en-klase-med-blåa-druvor

Merlot

Till stor del är det den franska druvan Merlot som är anledning till att Stellenbosch under senaste två decennierna börjat bli känd för sina röda finviner och blivit en av de tio bästa vinproducerande regionerna i världen. Fram till nyligen fokuserade man starkt på vita viner, men under de senaste åren har man haft framgång med röda druvor som Merlot. Merlot är faktiskt den äldsta druvan och odlas speciellt i kustregion Stellenbosch, just för användas till smakfulla och läckra blandningar med andra Bordeaux-druvor för att få viner med stamina och kraft. Dels används druvan till 100% själv och dels ingår den i premiumviner som Longridge Wine Ekliptika.

Cabernet Sauvignon

Till sist. Alla Bordeaux-blandningars toppdruva och världsledande inom begreppet ’finvin’, en druva som är en av de mest distinkta druvsorterna i världen. Det blir viner med en mängd frukttoner, elegant lagrade örtsmaker eller läckra blandade kombinationer. Alltid smakfulla och med pigga tanniner. Druvorna trivs i det maritima klimatet i Stellenbosch och bidrar till att ge Longridge Wine Ekliptika det absoluta smakbidraget.

Läs mer om viner och druvor:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy