Rapport: Kan alkohol försämra din respons till Covid-19-vaccinet?

Covid-19-vaccinet och alkohol

Det pågår en het debatt om huruvida konsumtion av alkohol påverkar människors respons till Covid-19-vaccinet. Först och främst har alkohol visat sig undertrycka immunförsvaret. Därför har en diskussion uppstått om man verkligen bör undvika att dricka alkohol före och efter vaccinet och i så fall hur länge man inte ska dricka.

Svaren på dessa frågor har varierat, förmodligen för att vaccinerna också varierar från land till land.

I Ryssland, till exempel, säger hälsoombudet Anna Popova att människor inte borde dricka två veckor före den första injektionen av Covid-19-vaccinet och sedan fortsätta med ytterligare sex vita veckor.

Å andra sidan, enligt William Moss, verkställande direktör för International Vaccine Access Center vid Johns Hopkins University, finns det ingen information som stöder denna uppmaning. “Det finns inga bevis för att ta en öl eller ett glas vin några dagar efter att ha fått Covid-19-vaccinet stör ditt immunsvar eller skydd efter vaccinet,” sa Moss.

Det finns helt enkelt inga starka bevis för att en drink eller två kan vara skadligt mot vaccinets effektivitet. Men att dricka för mycket kan vara skadligt! Ihem Messaoudi, chef för Virus Research Center vid University of California, Irvine, säger: “Om du dricker med måtta finns det ingen risk med att ta en drink i samband med Covid-19-vaccinet”. Men “du måste vara medveten om vad det egentligen innebär att dricka med måtta”.

Och vad är måttlig alkoholkonsumtion?

Måttlig alkoholkonsumtion definieras i allmänhet som: högst två standardglas om dagen för män, och högst ett standardglas om dagen för kvinnor. Överdrivet drickande definieras som fyra eller fler standardglas för män, och tre eller fler för kvinnor. Det är därför det är viktigt att veta hur mycket alkohol din dryck innehåller.


Vad är ett standardglas:

Standardglasmodellen standardmått
  • 148 ml vin 12% alkohol
  • 44 ml destillerad sprit 40% alkohol
  • 355 ml öl 5% alkohol

Med andra ord ett glas vin, en burk öl eller en fyra sprit.


Fördelar med måttlig alkoholkonsumtion

Måttlig alkoholkonsumtion kan faktiskt gynna immunförsvaret genom att minska inflammationer, jämfört med överdriven alkoholkonsumtion som kan undertrycka immunförsvaret och kan störa Covid-19-vaccinets effekt.

Något som är mycket tydligt är att överdriven alkoholkonsumtion hindrar immunceller från att normalt flytta till infektionskällorna och utföra sina funktioner.

Slutsats om Covid-19-vaccinet

Hälsoexperter rekommenderar att du inte dricker två dagar före och upp till två veckor efter Covid-19-vaccinet, för att säkerställa att ditt immunsystem är på topp för att ta emot vaccinet och skydda dig. Om du har några andra problem relaterade till ämnet eller har frågor om din personliga hälsa, råder vi dig att kontakta din läkare.

Från Vinjournalen uppmanar vi dig att lyssna på FHM:​​s råd att stanna hemma så mycket som möjligt för att undvika spridning av viruset.


Om du känner dig redo för att fira så rekommenderar vi att du kollar våra andra sidor. Låt oss fira tillsammans!

Se till exempel:


Frågor och svar

Kan man dricka alkohol efter vaccination?

Att dricka alkohol efter vaccinet kan göra biverkningarna av vaccinet något värre. Läkare är överens om att istället för att dricka alkohol bör du fokusera på att dricka mycket vatten och ta hand om dig själv vid vaccinsymtom.

Vilka är biverkningarna efter vaccinet?

En av biverkningarna kan vara smärta, rodnad och svullnad i armen där vaccinet gavs. Du kan också uppleva feber, illamående, värk i kroppen, huvudvärk, frossa och andra liknande symtom efter att ha fått både den första och den andra dosen.

Tips för att minska obehag efter vaccinet?

Håll armen i rörelse.
Placera en våt handduk för att minska inflammation om så är fallet.
Drick mycket vätska.

När ska jag ringa till läkaren?

När du känner att biverkningarna oroar dig eller känner att de inte försvinner efter några dagar. I de flesta fall är obehag från smärta eller feber ett normalt tecken på att din kropp fungerar som den ska.

Hur länge ska jag vänta med att få vaccinet efter att ha fått viruset?

Den enda “regeln” om vaccination efter att ha smittats med viruset är att människor måste ha avslutat karantänperioden och vara fria från symtom. Enligt Jenny Johnson, en informationsansvarig för Utahs Hälsodepartement, kan människor som har haft Covid-19 vaccineras på ett säkert sätt.

Kan man donera blod efter att ha fått vaccinet?

Enligt redcross.org kan du det, så länge du vet i förväg vilken typ av vaccin du har fått.

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol:12 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna