Rapport: Kan alkohol försämra din respons till Covid-19-vaccinet?

Hem » Nyheter » Rapport: Kan alkohol försämra din respons till Covid-19-vaccinet?

Snabbmeny för denna artikel

Covid-19-vaccinet och alkohol

Det pågår en het debatt om huruvida konsumtion av alkohol påverkar människors respons till Covid-19-vaccinet. Först och främst har alkohol visat sig undertrycka immunförsvaret. Därför har en diskussion uppstått om man verkligen bör undvika att dricka alkohol före och efter vaccinet och i så fall hur länge man inte ska dricka.

Svaren på dessa frågor har varierat, förmodligen för att vaccinerna också varierar från land till land.

I Ryssland, till exempel, säger hälsoombudet Anna Popova att människor inte borde dricka två veckor före den första injektionen av Covid-19-vaccinet och sedan fortsätta med ytterligare sex vita veckor.

Å andra sidan, enligt William Moss, verkställande direktör för International Vaccine Access Center vid Johns Hopkins University, finns det ingen information som stöder denna uppmaning. “Det finns inga bevis för att ta en öl eller ett glas vin några dagar efter att ha fått Covid-19-vaccinet stör ditt immunsvar eller skydd efter vaccinet,” sa Moss.

Det finns helt enkelt inga starka bevis för att en drink eller två kan vara skadligt mot vaccinets effektivitet. Men att dricka för mycket kan vara skadligt! Ihem Messaoudi, chef för Virus Research Center vid University of California, Irvine, säger: “Om du dricker med måtta finns det ingen risk med att ta en drink i samband med Covid-19-vaccinet”. Men “du måste vara medveten om vad det egentligen innebär att dricka med måtta”.

Och vad är måttlig alkoholkonsumtion?

Måttlig alkoholkonsumtion definieras i allmänhet som: högst två standardglas om dagen för män, och högst ett standardglas om dagen för kvinnor. Överdrivet drickande definieras som fyra eller fler standardglas för män, och tre eller fler för kvinnor. Det är därför det är viktigt att veta hur mycket alkohol din dryck innehåller.


Vad är ett standardglas:

Standardglasmodellen standardmått
  • 148 ml vin 12% alkohol
  • 44 ml destillerad sprit 40% alkohol
  • 355 ml öl 5% alkohol

Med andra ord ett glas vin, en burk öl eller en fyra sprit.


Fördelar med måttlig alkoholkonsumtion

Måttlig alkoholkonsumtion kan faktiskt gynna immunförsvaret genom att minska inflammationer, jämfört med överdriven alkoholkonsumtion som kan undertrycka immunförsvaret och kan störa Covid-19-vaccinets effekt.

Något som är mycket tydligt är att överdriven alkoholkonsumtion hindrar immunceller från att normalt flytta till infektionskällorna och utföra sina funktioner.

Slutsats om Covid-19-vaccinet

Hälsoexperter rekommenderar att du inte dricker två dagar före och upp till två veckor efter Covid-19-vaccinet, för att säkerställa att ditt immunsystem är på topp för att ta emot vaccinet och skydda dig. Om du har några andra problem relaterade till ämnet eller har frågor om din personliga hälsa, råder vi dig att kontakta din läkare.

Från Vinjournalen uppmanar vi dig att lyssna på FHM:​​s råd att stanna hemma så mycket som möjligt för att undvika spridning av viruset.


Om du känner dig redo för att fira så rekommenderar vi att du kollar våra andra sidor. Låt oss fira tillsammans!

Se till exempel:


Frågor och svar

Kan man dricka alkohol efter vaccination?

Att dricka alkohol efter vaccinet kan göra biverkningarna av vaccinet något värre. Läkare är överens om att istället för att dricka alkohol bör du fokusera på att dricka mycket vatten och ta hand om dig själv vid vaccinsymtom.

Vilka är biverkningarna efter vaccinet?

En av biverkningarna kan vara smärta, rodnad och svullnad i armen där vaccinet gavs. Du kan också uppleva feber, illamående, värk i kroppen, huvudvärk, frossa och andra liknande symtom efter att ha fått både den första och den andra dosen.

Tips för att minska obehag efter vaccinet?

Håll armen i rörelse.
Placera en våt handduk för att minska inflammation om så är fallet.
Drick mycket vätska.

När ska jag ringa till läkaren?

När du känner att biverkningarna oroar dig eller känner att de inte försvinner efter några dagar. I de flesta fall är obehag från smärta eller feber ett normalt tecken på att din kropp fungerar som den ska.

Hur länge ska jag vänta med att få vaccinet efter att ha fått viruset?

Den enda “regeln” om vaccination efter att ha smittats med viruset är att människor måste ha avslutat karantänperioden och vara fria från symtom. Enligt Jenny Johnson, en informationsansvarig för Utahs Hälsodepartement, kan människor som har haft Covid-19 vaccineras på ett säkert sätt.

Kan man donera blod efter att ha fått vaccinet?

Enligt redcross.org kan du det, så länge du vet i förväg vilken typ av vaccin du har fått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.