Chile går mer och mer mot ekologiska viner

Hem » Nyheter » Chile går mer och mer mot ekologiska viner

Ekologiskt vin är på global uppgång, med en volymförsäljning som gått upp med 8,3% sedan förra året, enligt de internationella dryckesanalytikerna IWSR.

Det finns hälsofördelar med att gå ekologiskt, anser en vinmakerska på Emiliana Organic Vineyards i Chile, att det är en fråga om socialt ansvar också. “Det finns personligt ansvar och samhällsansvar. När du väljer ekologiskt vin säger du även nej till att stödja ett jordbrukssystem som kan skada jordbrukssamhällena och familjerna runt vingårdarna. Studier av barns urin har visat förekomst av metaller, och bevisen tyder på att användningen av kemikalier på fälten och vingårdarna kan påverka deras hälsa och till och med deras hjärnor och deras förmåga att lära.”

Emiliana gör själv till 100 % ekologiska viner till ett hyfsat pris. “Det kan faktiskt till och med vara billigare att gå ekologiskt nu, eftersom priset på import av gödselmedel och kemikalier har ökat 2022. Förr var det cirka 30 % dyrare att bedriva ekologisk vinodling än konventionell, men det är nästan i nivå nu.”

Men kostnaden för ekologisk produktion är fortfarande högre; det är lättare och billigare att inte vara ekologisk. I alla fall i Chile med höga temperaturer och låg nederbörd som gör att vinstockar och druvor är motståndskraftiga mot exempelvis svamp och man har då mindre behov av att använda bekämpningsmedel.

Problemet är att chilenska viner är relativt billiga. Högre vinpriser på internationella exportmarknader skulle kunna betyda att ännu fler går mot en mer ekologisk produktion, för då skulle fler ha råd med det.

Målet är att alla chilenska viner produceras ekologiskt i slutet av detta decennium.

I förra årets ekologiska vinrapport förutspådde IWSR att den ekologiska vinmarknaden skulle nå 87,5 miljoner fall till 2022, med Europa som står för en 78% del av kakan. Tyskland är den största marknaden för kategorin och står för cirka 24 % av den globala konsumtionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.