Skålade man redan i öl för 7 000 år sedan?

Hem » Nyheter » Skålade man redan i öl för 7 000 år sedan?

Det tror israeliska arkeologer från universitetet i Haifa som har hittat stärkelserester från vete och korn i forntida keramiska kärl vid utgrävningar i Jordandalen i staden Tel Tsaf, en stad som går tillbaka till den kalkolitiska eran. Att det handlar om rester från spannmål för att producera alkohol kan man säga efter att man studerat dessa under ett mikroskop. Detta verkar nu vara det äldsta beviset på socialt öldrickande som vi känner till hittills och ett första bevis för att det fanns en social ölkonsumtion i det antika Mellanöstern. Den tidigaste studier på socialt öldrickande i Levanten kommer från bronsåldern (cirka 3300 f.Kr.)

Universitetets professor Danny Rosenberg har tidigare varit aktiv i en studie från 2014, som fann bevis för ölproduktion på en Natufian begravningsplats belägen i Carmel-berget som dateras från cirka 14 000 år sedan. De kom dock fram till att öl då endast dracks som en del av begravningsritualerna.

Men nu kan man alltså visa att öl även under antiken regelbundet dracks socialt vid ceremoniella och religiösa festliga aktiviteter och större sociala evenemang.

Man hopps nu att även ganska snart kunna få ytterligare bevis på att ölproduktion förekom här och på andra platser i forntida samhällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.