Sänker vin risken för Diabetes typ 2?

Hem » Nyheter » Sänker vin risken för Diabetes typ 2?

Att Diabetes typ 2 är en folksjukdom som ökar runt om i världen har nog inte undgått någon. Men nyligen gick The American Heart Association ut med studie som visar att de som dricker ett glas vin till middagen (vi skriver här 1 glas och inte flera 🙂 är mindre benägna att utveckla Diabetes typ 2 jämfört med personer som åt middag utan att dricka något vin alls.

Tidigare studier har gett blandade resultat då de fokuserat på hur mycket människor dricker istället för när man dricker.

Undersökningen har gjorts på mer än 300 000 vuxna och som drack en “måttlig mängd” rött vin med maten och som uppvisade en minskad risk med 14 % att utveckla Diabetes typ 2 och störst riskminskning ses hos de som konsumerade lite vin till maten. Efter ca 11 års uppföljning utvecklade endast 8 600 av dessa patienter Diabetes typ 2. Man tror att vissa kemikalier som finns i vin kan förändra sättet på hur man upptar glukos i kroppen och därmed sänks risken för att utveckla Diabetes.

Notera att det inte är själva alkoholen utan snarare andra ingredienser i vinet, som möjligtvis antioxidanter, som kan vara vad som potentiellt minskar Diabetes typ 2.

Ännu finns det finns begränsningar i resultaten, som fortfarande behöver valideras i större skala, då man inte kan fastställa en klar hypotes angående kroppens upptagning av glukos. Dessutom spelar antagligen även matvanor en roll i det långa loppet. Rött eller vitt vin, måste också definieras. Studierna kommer alltså att fortsättas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.