En sherry om dagen…?

Hem » Nyheter » En sherry om dagen…?

Magasinet Wine Spectator rapporterade nyligen om en spännande studie om Sherry-konsumtion som utfördes av University of Barcelona och som även publicerades i det vetenskapliga magasinet Clinical Nutrition.

Det visade sig att en måttlig Sherry konsumtion kopplades till ett minskat blodtryck och en återställning av artärfunktionen hos de testpersoner som man kontrollerade och som alla var måttliga alkoholdrickare, män i åldrarna på mellan 55 till 80 år. Innan studien togs blodtryck och blod- och urinprover.

Alla testpersoner hade en eller flera av följande riskfaktorer: 13% var aktiva rökare, 71% hade högt blodtryck, högt kolesterol och fetma, här var 92% överviktiga och 23% hade typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom fanns i familjen.

Männen delades upp i 2 grupper. Den ena fick en dos av 30 g etanol per dag i form av Sherry. Den andra gruppen fick dosen genom att dricka Gin. Doserna gavs under tre veckor och därefter hade man två veckor där man inte fick dricka någon alkohol alls.

Som resultat vill man då se om blodets endotel-celler fäster sig vid skadade artärväggar, reparerar och återställer deras funktion. Till 40% visade det sig en ökning av endotel-cellerna då man fick en Sherry-dos, medan de som fick en dis Gin inte uppvisade någon särskild ökning. Hos Sherry-gruppen minskade också blodtrycksvärdena med 3-4%, medan Gin-gruppen upplevde en 10% ökning av lipoproteinkolesterol med låg densitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.