Världens äldsta vinpress hittad

Teckning av den gamla vinpressen av O. Bruderer

En 2600 år gammal fenicisk vinpress har grävts upp i Libanon i Tell el-Burak, fem mil söder om staden Sidon och ligger vid kusten. Vinpressen tros vara daterad till åtminstone 700-talet f.Kr.  Pressen innehåller två stora fat/gropar av gips. Druvorna lades i den ena gropen för att krossas för att sedan låta musten rinna in i den andra gropen med en kapacitet på 1200 liter och för att till sist samlas i amforor och kärl. Ganska likt om vad man vet om oliv- och vinpressar kring Medelhavet.

Pressen är mycket väl bevarad och ger en fin inblick i hur den forntida vinproduktionen såg ut.  I anslutning låg ett antal små hus. Man tror också att vinet som producerades just här var en del av det gamla fyndet som hittats utanför den israeliska kusten nära Ashkelon efter ett skeppsvrak.

Det finns en sammanfattning av studien i Cambridge University Press om fyndet. Du kan läsa den artikeln >> här! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.