Je suis du vin, säger många fransmän idag!

Hem » Nyheter » Je suis du vin, säger många fransmän idag!

Många fransmän menar att nio läkare har demoniserat vinet när de anklagat president Macron i ett öppet brev i dagstidningen Le Figaro i förra veckan för att äventyra fransmännens hälsa.

Presidenten har nämligen uttalat sig positivt om vin och därmed missat att säga att vin är minst lika farligt som andra alkoholhaltiga drycker.

På en lantbruksmässa åt presidenten nyligen lunch och middag och tog ett glas vin vid båda tillfällena. Dessutom talade han om att luckra upp reglerna kring vin till stor glädje för vinindustrin.

Detta blev för mycket för hälsoindustrin och läkarna i fråga, som påstår sig vara trötta på presidentens och hans regerings trevliga kommentarer om vin som vilseleder fransmännen, anser de.

Kombinationen vin och Frankrike anses fortfarande till stor del vara både helig och ofarlig och kanske spelar vin en stor del i Frankrikes kultur. I brevet ger dock läkarna en eloge till den franska hälsominister Agnès Buzyn för att dra igång ett program på tv med titeln ’Alkohol – en fransk tabu’. Programmet går ut på att förklara att vin innehåller alkohol, precis som öl och starksprit.

Hur ser det egentligen ut med konsumtionen av alkohol i Frankrike? Man säger att fransmännen dricker mest i hela Europa, cirka 12 liter alkohol per år per man vilket resulterar i 50 000 antal dödsfall per år i alkoholrelaterade sjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.