Stort steg för gårdsförsäljning

Hem » Nyheter » Stort steg för gårdsförsäljning

I kölvattnet av delårsrapporten från Systembolaget där NKI (nöjd kund index) rapporterar ett skyhögt förtroende för Systembolaget, är nu gårdsförsäljningen uppe på agendan igen och kan nu komma att prövas i verkligheten.

Stödet för gårdsförsäljning i Skåne är starkt bland vinodlare, bryggare och allmänhet. Skåne har traditionellt varit känd för sin mat- och dryckesproduktion. Intresset för att odla vin har växt kraftigt de senaste åren och idag odlas och tillverkas merparten av svenskt vin i Skåne, där sammanlagt drygt 40 gårdar ägnar sig åt småskalig vinodling. Därtill kommer ett stadigt antal växande mikrobryggerier. Det är således naturligt att göra Skåne till försöksregion för gårdsförsäljning av öl och vin.

”Skånes vin och ölproduktion växer och då ska vi inte lägga stelbenta regler i vägen för det,” säger Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna, ”vi hoppas på att regeringen också inser hur viktigt detta är för att utveckla en hel framtidsbransch. Beslutet är viktigt för det skånska näringslivet och turismen. Detta leder till mer kvalitetsmedvetande, ökad turism och fler jobb.”

Med dagens regler kan inte småföretagare och gårdar runt om i Skåne erbjuda sina gäster att köpa med sig exempelvis mikrobryggeriets öl hem, utan måste vända sig till systembolaget därmed går gårdarna miste om viktiga intäkter.

Det var ett unikt beslut om gårdsförsäljning i Skåne som togs på initiativ av Liberalerna, för nu ansöker man till regeringen om att bli försöksregion och bryter därmed ny mark för gårdsförsäljning av vin och öl. Med ansökan vill man att gårdsförsäljning på försök ytterligare kunna utveckla och marknadsföra Skåne som den främsta regionen för mat och dryck i Sverige.

Vid fullmäktigemöte 2016-06- 20 beviljades den av Liberalerna inlämnade motionen om att göra Skåne till ett försöksområde för gårdsförsäljning av vin och öl. I enlighet med Regionfullmäktiges beslut ska Region Skåne till regeringen ansöka om att under en försöksperiod på tre år få tillåtelse att erbjuda gårdsförsäljning av vin och öl. Försöket ska sedan noggrant utvärderas. De gårdar och bryggerier som vill erbjuda gårdsförsäljning måste ansöka om en öl och vinlicens som noga följs upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.