Öl blir biobränsle

Öl kan visa sig vara nyckeln till hållbar energi, som exempelvis biobränsle, då forskare vid universitetet i Bristol har gjort betydande framsteg för att utveckla ett hållbart alternativ till fossila bränslen och har producerat en bensin som använder öl som främsta och viktigaste ingrediens. Detta visar en forskning som publicerades i tidskriften Catalysis Science and Technology.

Under flera år har forskare arbetat med att omvandla etanol till butanol som är ett mycket bättre alternativ än etanol. Det har dock visat sig svårt att producera butanol från hållbara källor, men alkoholhaltiga drycker är perfekta för etanolframställning, då etanol ju är alkohol med exakt samma molekyl. Det går alltså att konvertera till butanol för att kunna använda som bensinersättning.

Inom den petrokemiska industrin används katalysatorer för att omvandla etanol till butanol och det lustiga är att en av dessa katalysatorer har förmågan att omvandla just öl till butanol. På sikt hoppas man sedan att kunna utveckla hållbar energi i större skala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy