Den nya heta trenden är svenskt vin

Foto: Gustav Kaiser

Sverige börjar bli ett vinland att räkna med – och har precis som svenskt öl tagit sig in på världsmarknaden. De lite större odlarna finns främst i Skåne och det är druvan Solaris som dominerar.

Den nya heta trenden är svenskt vin, i alla fall om man lyssnar på mat- och vinjournalisten Mikael Mölstad som söndagen den 12 november kl 11.40 kommer att hålla en exklusiv provning av svenska viner på Sthlm Food & Wine.

– Detta är en unik möjlighet för svenska vinälskare att upptäcka vilken kvalitet vi kan producera själva här i Sverige. Den svenska vinindustrin kommer att växa enormt de kommande åren, säger Mikael och Sveneric Svensson, ordförande för Svenskt vin håller med:

– Solaris lämpar sig för olika vinstilar, från torrt vitt vin över mousserande till söta vita viner. Den kan jämföras med Sauvignon blanc i smaken med sin friska syra.

Under Sthlm Food & Wine finns det massor av möjligheter att smaka sig igenom allt från veganska godbitar och unika ölsorter till kulinariska franska måltider och exklusiva sydafrikanska viner.

Man kan också vara med i olika workshops och till exempel under ledning av kocken Mattias Larsson lära sig kombinera olika maträtter med champagne eller lära sig laga supergod mat jättesnabbt med kocken Jessica Frej.

Årets Guest Chef of Honour på det populära ”Kockarnas krog” är ingen mindre än den prisade Nina Compton, som i våras tog sig in på det amerikanska magasinet Food & Wines lista över de tio bästa nykomlingarna på USA:s matscen. Hon har ett förflutet från flertalet välrenommerade restauranger och driver till vardags Compère Lapin i New Orleans, där hennes kök, bokstavligt talat, kokar av kulinariska läckerheter med smak av den amerikanska södern, Frankrike och Karibien. En unik möjlighet att äta världsberömd mat till bra priser!

Även i år kommer populära Sébastien Boudet med vänner och sätter upp ett bageri – en stor publikmagnet från förra årets mässa.

Ytterligare en favorit i repris är Vegotorget där det på scenen blir matlagningsinspiration av kända vegokockar.

 Sthlm Food & Wine går a stapeln den 9-12 november på Stockholmsmässan. För mer information besök www.sthlmfoodandwine.se

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy