Måttlig alkoholkonsumtion skyddar mot blodpropp

Hem » Nyheter » Måttlig alkoholkonsumtion skyddar mot blodpropp

tempglasEtt glas vin, eller två, om dagen kan skydda dig mot den vanligaste typen av stroke, visar ny forskning på Karolinska Institutet och University of Cambridge.

Docent Susanna Larsson vid Karolinska Institutet förklarade: “Forskning har funnit ett samband mellan en låg alkoholkonsumtion och lägre nivåer av fibrinogen, ett protein i kroppen som hjälper bildandet av blodproppar.”

Trots att starksprit ökar risken för stroke, så visade studien att ett glas lättare alkohol, som exempelvis ett glas vin, minskar risken för ischemisk stroke, det vill säga blodpropp, med cirka 10 procent.

“Även om man ser ett samband mellan lätt till måttlig alkoholkonsumtion och en lägre risk för blodpropp, så kvarstår de negativa effekterna som en stor (större än måttlig) alkoholkonsumtion har på blodtryck som är en riskfaktor för stroke” säger forskarna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.