Inte försvarbart med nya alkoholskatten

Hem » Nyheter » Inte försvarbart med nya alkoholskatten

oltappSenaste nytt.  Regeringens förslag i budgetproposition är att alkoholskatten ska höjas; för öl och vin 4 %, för sprit 1 %. Detta ska gälla från den 1 januari 2017.

Sveriges Bryggerier (Bryggareföreningen) som representerar ölbryggerierna, cider-, vatten- och läsktillverkarna och bidrar till mer än 60 000 jobb i Sverige går till stark motattack och ger ett härligt svar i en pressrelease:

”Den nya skattehöjningen visar att man inte vill se verkligheten som den är. Man litar inte på vare sig tullens eller gränspolisens uppgifter. Istället väljer man de kraftigt ifrågasatta Monitorundersökningarna som bas för skattehöjningen. Det är inte bara sorgligt, det är beklämmande. Att försvara skattehöjningarna med folkhälsoskäl är att ljuga för sig själv; vad man istället gör är att ytterligare öppna kranarna för fler och större inköp i gränshandeln och i förlängningen för ökad illegal försäljning. Som om inte tullen och polisen redan idag var överbelastade med arbete. För detta ska staten få in 150 miljoner kronor för öl, totalt knappt 400 miljoner kronor. Det skulle betyda cirka 25 öre dyrare öl per flaska, enligt regeringens beräkningar. Detta tror regeringen ska få folk att dricka mindre?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.