Frankrike förlorar första platsen – igen!

De senaste åren har varit tuff för den franska vinindustrin. Frankrike har burit titeln som världens största vinproducent med stolthet fram till 2011.

Men nu konstaterar Organisationen Internationale de la Vigne et du Vin efter 2015 analyser att Frankrike än en gång förlorat sin första plats som världens största vinproducerande land och exportör.  Trots en liten ökning i landets vinproduktion, placerade sig ändå Italien som första och största producent, tät följd av Spanien på tredje plats, sen Chile, Argentina, Sydafrika och Kalifornien.

protestÄven vinkonsumtionen i landet har sjunkit.  1960 drack fransmännen 1960 i genomsnitt 100 liter vin per person. 2015 sänktes detta till 42 liter per person. Att folk dricker mindre franskt vin har heller inte hjälpt och ses givetvis inte med blida ögon av fransk vinindustri som är bittra och grymt besvikna, eftersom de hoppats kunna återfå sin första plats.

I protest mot massproducerande utländska konkurrenter har nyligen arga franska vinbönder i Languedoc-Roussillon, öppnat kranarna på spanska transportbilar, så att tiotusentals liter rödvin forsat ut på motorvägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.