Så gick det med väldens vinproduktion 2017
Den internationella Organisationen Vine and Wine (OIV) släppte nyligen fräscha årliga siffror om länders vinproduktion. Det visar sig att den totala globala vinproduktionen 2017 föll till sin lägsta nivå någonsin på 60 år och den föll nu till strax under 250 miljoner hektoliter. För att jämföra så hade man 1957 en total volym på 173,8 miljoner hektoliter. Man kan jämföra med året innan, 2016, är detta en nedgång på 8,6%.
Anledningen till dess nedåtgående siffror torde naturligtvis vara de ogynnsamma klimatförhållandena inom EU. De senaste årens alltmer pendlande väder, mellan frost, hagelstormar och värmeböljor och kalla somrar som förbyttes till ökenklimat påverkar självklart vår vinproduktion, främst kring Medelhavet, Italien, Frankrike, Spanien som ju är några av världens största producenter. I hela Europa minskade produktionen med 14,6%. Vinjournalen skrev en artikel om detta lite mer utförligare i förra veckan, Klimatförändringarna i Frankrike, i synnerhet Bordeaux.
När det gäller vinländer och produktion så behåller Italien sin 1:a plats. Topplista för ledande vinproducenter och länder:
- Italien 42,5m hl
- Frankrike 36,7 mhl
- Spanien 32,1 mhl
- USA 23,3 mhl
- Australien 13,7 mhl
- Argentina 11,8 mhl
- Sydafrika 10,8 mhl
- Chile 9,5 mhl
Hur mycket drack vi alla totalt 2017?
Här finns lite mer positiva siffror att visa upp. Nedgången i förbrukningen av traditionella konsumentländer som Frankrike, Italien och Spanien, verkar ligga på samma nivå som de senaste åren, medan USA, Kina och Australiens konsumtion fortsatte att öka. Enligt OIV så drack alla jordens vinkonsumenter totalt 243 mhl under förra året.
De konsumenter som konsumerade mest fanns i
- USA som konsumerade hela 32,6 miljoner hektoliter vin
- Frankrike 27 mhl
- Italien 22,6 mhl
- Tyskland 20,2 mhk
- Kina 17,9 mhl
På hela jorden finns idag vinodlingsområden på 7,6 miljoner hektar. Kina är en tillväxtmarknad även om det sista året stått still. Totalt hade Kina 0,87 mha förra året och leder gör Frankrike med 0,79 mha.
Läs mer om hur klimatet påverkar vårt vin: