Det är nog ganska säkert att den globala uppvärmningen kommer att ändra våra vinvanor framöver. År 2050 kommer vi förmodligen inte att dricka samma vin som vi dricker idag.

Idag mäter forskare det smältande istäcket och den stigande havsnivån och tittar på vilken inverkan det har på världens vingårdar. På den internationella COP21 konferensen hölls i Paris nyligen var framtidens jordbruk ett hett ämne på agendan. Man ansåg att den perenna vinrankan faktiskt lämpar sig rätt bra för forskare att göra jämförelser på, år från år, då vinrankans tillväxt är direkt relaterad temperaturen. Konsekvenserna syns också tydligt.

Se en snabbdokumentär från Paige Donner och New York Times om hur vingårdar påverkas av klimatet

Forskare vid Europas främsta jordbruksforskningsinstitut, INRA, har ett långsiktigt projekt på gång för att se hur den globala uppvärmningen egentligen påverkar vingårdar. Redan nu kan man konstatera att exempelvis de nya bestämmelserna som ska begränsa den globala uppvärmningen med 2 grader Celsius fram till 2100 faktiskt är perfekt för vinproducenter om de vill kunna anpassa sig successivt till ett varmare klimat. En tröst då man nyligen trodde att Bordeauxvinerna helt kan försvinna med en stigande temperaturer.

Man medger dock att vinkartan i framtiden kommer att se annorlunda ut. Temperaturökningen har bland annat inneburit en stigande alkoholprocent. Idag börjar redan en del viner segla bort mot 15 vol %.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy