Vinodling i kallt klimat? En utmaning!

I USA har man sedan flera år ett årligt evenemang Cold Climate Grape Conference. Här träffas vinodlare och producenter för att diskutera olika lösningar och utbyta idéer när det gäller att tackla klimatförändringarna. Som vi ju alla vet har i synnerhet USA drabbats av mycket snö och kyliga vintrar de senaste åren – det har varit en tuff sits för vinindustrin.

Frågor som vilka druvor trivs bra och klarar ogästvänliga förhållanden, mognad av druvor och hur gör man för att marknadsföra vin som växer i kalla klimat har varit på agendan i år. Finns det fördelar? Vilka är nackdelarna? Och visst finns det strapatser.

Vi tar ett exempel – Minnesota.

Under 2013-14 drabbades vinmakare och vinodlare i Minnesota hårt av det kyliga klimatet men också av cykloner. Många vinmakare har lidit på grund av mycket små skördar och därtill minskad försäljning. Har man mer än 50 dagar, det är nästan 3 månader, en temperatur under noll, så kollapsar vinstockarna och framförallt så fryser och faller knopparna på rankan.

Man har funnit att två ryska röda druvor, Baltica och Valiant, verkar klara klimatet med en överlevnadsgrad på omkring 30%. Andra röda druvor som på samma överlevnadsnivå klarar bitigt väder är den röda Frontenac och den vita Frontenac Blanc samt druvan La Crescent. Man kan då jämföra med en tidigare primär avkastning som låg på mellan 90-95%. Detta är alltså skillnaden på bara några år.

Hur jobbar man då i Minnesota för att klara dessa tuffa utmaningar? Man måste leva med den given som naturen delar ut. Man söker, provar och testar, och testar igen. Det handlar om anpassning.

Location

Odlingsplatsen är avgörande. Man har endast marginell plats för vin och väljer framförallt höjder, torra områden, magrare jordar som inte är för bördiga och norra sluttningar.

Hybrider

Man har funnit att en del hybriddruvor tål ett kallare klimat, framför allt hybrider med mycket socker och syra men låga på tanniner. Att blanda i lättare druvor kan få ner syran. I Minnesota pratar man varmt om en nyare hybrid, den bäriga Petite Pearl, som verkar ha en stor potential och som exempelvis har visat sig fungera mycket bra i en blandning med Marquette. Druvan Marquette skapades 2006 av University of Minnesota och är en premium druva.

Fördelar

Besprutning och bekämpning av skador behövs mindre i ett kallt klimat, så stockar och druvor besprutas helt enkelt mindre, ett faktum som många konsumenter tycker om.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •