Hem » Ekologiskt viner » Finns det veganvänliga viner?

Finns det veganvänliga viner?

Men det finns alternativ inom den naturliga vinindustrin.

En vegan avstår ju från alla animaliska produkter såsom exempelvis kött, fisk, fågel, mjölkprodukter och ägg men också från olika tillsatser av animaliskt ursprung.

Man säger ofta att vin är en ren naturprodukt och visst görs det av druvor. Det kan även odlas enligt etiska regler och organiska principer. I Sverige har debatten mest handlat om naturviner och tillsatser som sulfit och svavel, trots att efterfrågan för veganviner börjar öka. Vi har också pratat en del om att druvor kan vara ekologiskt odlade samt om biodynamisk framställning. Men i vin finns det andra tillsatser som är intressanta att titta närmare på och som bland annat används som klarningsmedel.

Klarningsmedel ska eliminera proteiner, jäst och andra molekyler som gör att vinet ser grumligt ut och det blir då lättare att filtrera vinet. Men många av de klarningsmedel som används i vinframställningen är gjorda av djurprodukter och kan bland annat inkludera blod och benmärg, kasein (mjölkprotein), kitin (fiber från kräftdjursskal), äggalbumin (härledda från äggvita), fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur) och husbloss (gelatin från fisk blåsmembran). Det finns en del animaliska produkter och förutom att klarningsmedel används för att filtrera vinet så absorberas även som mängder i vinet som vi dricker.
Men producenter vet att vi hellre väljer klara viner framför grumliga. Den goda nyheten för alla veganer är att det finns djurfria alternativ, nämligen icke-animalisk baserade klarningsmedel som exempelvis är kol- och lerabaserade och den naturliga vinindustrin, precis som den naturliga matentusiaster, är snabba på att plocka upp nya trender. Ofiltrerat vin blir allt populärare och dessa viner är veganvänliga. Vinet kanske blir lite grumligt, men vad gör det om man slipper tillsatser som klarningsmedel som vegan. Ett första steg kan vara att söka på ”naturvin” på Systembolaget.se. Tänk på att märkningen endast inkluderar viner som av producenten själv har betecknats som naturvin.

Frågor och svar:

Vad innebär det att ett vin är veganvänligt?

Ett veganvänligt vin är ett vin som inte innehåller några animaliska produkter eller tillsatser av animaliskt ursprung, inklusive klarningsmedel.

Vilka tillsatser av animaliskt ursprung kan finnas i vin?

Klarningsmedel som kan innehålla blod och benmärg, kasein (mjölkprotein), kitin (fiber från kräftdjursskal), äggalbumin (härledda från äggvita), fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur) och husbloss (gelatin från fisk blåsmembran).

Varför används klarningsmedel i vinframställning?

Klarningsmedel används för att eliminera proteiner, jäst och andra molekyler som gör att vinet ser grumligt ut och det blir då lättare att filtrera vinet.

Finns det veganvänliga alternativ till klarningsmedel?

Ja, det finns icke-animalisk baserade klarningsmedel som exempelvis är kol- och lerabaserade.

Var kan man hitta veganvänliga viner?

Ett första steg kan vara att söka på ”naturvin” på Systembolaget.se. Tänk på att märkningen endast inkluderar viner som av producenten själv har betecknats som naturvin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.