Klimatförändringar påverkar de goda Bordeauxvinerna

Vinregionen Bordeaux och Bourgogne har länge upplevt en guldålder när det gäller kvalitet och goda viner. Men hotet från klimatförändringar ger vinproducenterna mycket bekymmer. Under decennier har de tillverkat några av världens finaste viner.

De senaste årens alltmer varmare en också tuffare klimat med pendlingar mellan heta och torra temperaturer samtidigt som det veckan därpå kan bli kallare med hagelstormar, påverkar självklart vinindustrin. Vinexperter, vinproducenter och oenologer räknar med att Bordeaux 2050 kan bli mycket fuktigare. Detta kan exempelvis påverka druvor på det sätt att de inte åldras lika väl som tidigare. Viner kan även få en lägre alkoholhalt än hittills.

Klimatförändringar påverkar förstås både jordbruket och vinproduktionen. Men spelar det egentligen någon roll om temperaturen, enligt experterna, stiger mellan 2 till 4 grader i Bordeauxregionen fram till år 2050?

Många tror att detta är en katastrof för regionen och att vinerna kommer att vara oigenkännliga och att regionen inte kommer att kunna tillverka kvalitetsviner av tidigare mått.

Självklart kommer inte detta som en chock och man inser att man står inför en tuff utmaning.  Klimatförändringen har man diskuterat mycket i vinkretsar och det finns idag mer kunskap om hur man gör ett bra vin, än någonsin tidigare.

Det finns många variabler att ta hänsyn till när man odlar druvor och producerar vin och just nu gör man både bättre kvalitativa viner och med bättre metoder än tidigare i Bordeaux – allt för att kompensera några av de problemen med klimatet kan ställa till med.

Det är inte bara Bordeaux som drabbas. I andra delar av världen upplever man ett alltmer varmare klimat.

Kommer vinstockarna att kunna överleva och druvan som innehåller fenol och som ger smaken till vinet, hur kommer vinstockar och druvor att ta åt sig av klimatet?

Bara lugn, vinstockar är härdiga varelser och även naturen hjälper vindruvan att anpassa sitt DNA till de nya förhållandena samtidigt som nya odlingstekniker dyker upp på horisonten. I Bordeaux experimenterar man också med andra druvor än de traditionella och med olika blandningar.

En sak är dock säker när det gäller franska viner. När druvorna växer snabbare på grund av ett varmare klimat, så sker skördarna snabbare inpå varandra. Då kommer vinet att bli mindre lagringsbenäget, mer sötare samtidigt som alkoholhalten minskar med någon procent eller två.

Lite mer information om klimatförändringarna:

Frågor och svar:

Hur påverkar klimatförändringarna vinproduktionen i Bordeaux och Bourgogne?

Klimatförändringarna påverkar vinproduktionen genom pendlingar mellan heta och torra temperaturer samtidigt som det veckan därpå kan bli kallare med hagelstormar. Vinexperter, vinproducenter och oenologer räknar med att Bordeaux 2050 kan bli mycket fuktigare. Detta kan exempelvis påverka druvor på det sätt att de inte åldras lika väl som tidigare. Viner kan även få en lägre alkoholhalt än hittills.

Kommer klimatförändringarna att påverka kvaliteten på Bordeauxvinerna?

Enligt experterna kan klimatförändringarna påverka kvaliteten på Bordeauxvinerna genom att druvorna inte åldras lika väl som tidigare och vinerna kan få en lägre alkoholhalt än hittills.

Hur påverkar klimatförändringarna skördarna i Bordeaux?

När druvorna växer snabbare på grund av ett varmare klimat, så sker skördarna snabbare inpå varandra. Då kommer vinet att bli mindre lagringsbenäget, mer sötare samtidigt som alkoholhalten minskar med någon procent eller två.

Hur anpassar vinproducenterna sig till klimatförändringarna?

Vinproducenterna anpassar sig till klimatförändringarna genom att experimentera med andra druvor än de traditionella och med olika blandningar. Dessutom använder de nya odlingstekniker för att kompensera för de problem som klimatet kan ställa till med.

Vilka andra delar av världen påverkas av klimatförändringarna inom vinproduktionen?

Andra delar av världen som upplever ett alltmer varmare klimat påverkas också av klimatförändringarna inom vinproduktionen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.