Hem » Vin Skola » Historien om Bourgogne viner

Historien om Bourgogne viner

old-magnifying-glass-on-word-history - Vinjournalen.se

Det finns även ett flertal andra druvsorter som odlas i området som används till att tillverka röd och vitviner som Aligotés vitvinsdruvor och Gamays rödvinsdruvor. Det finns en del mindre vingårdar som producerar rosé och mousserade viner. Medan båda Bourgogne vinerna som tillverkas av Gamay-druvor och Chablis viner som tillverkas av Chardonnays vitvinsdruvor hör till Bourgogne regionen så tenderar dessa viner att bli märkta efter delregionen där de tillverkas istället för Bourgogneviner.

Bourgognes vinregion har anseendet om att vara det området med högsta värdena av AOC dvs. Appellation d’origine contrôlées i hela Frankrike. Genom detta har regionen ett rykte om att vara de mest medvetna om sina terroirer av alla vintillverkande distrikt i Frankrike. Inom regionen har omfånget av AOC den fulla tonskalan från Grand Cru hela vägen ner till det ordinära kvarnvinet som du kan hitta i vilken vinbutik som helst.

Konceptet att avskilja de olika vingårdarna från deras egna terroirs är ett system som går tillbaka till medeltiden i Bourgogne regionen. Det var utvecklat av ett antal vintillverkare som ansågs vara avgörande inom utvecklingen av vinindustrin i Bourgogne området.

Historien bakom Bourgogne regionen

Det finns tillräckliga arkeologiska tecken på att vin tillverkats i Bourgogne området kring 200 e.Kr., men man misstänker att det även kan ha varit tidigare än detta. Man tror att kelterna odlade druvor här långt före den romerska stormaktsväldets invasion 51 f.Kr. Enligt historiker byteshandlade grekerna vin över hela Rhône dalen så långt som 600 f.Kr där romarna sedan invaderade.

De tidigaste skrifterna om vin i området kan hittas i ett brev skrivet av Gregory de Tours år 591 där han jämför vinerna som tillverkats i området mot romernas vin som även kallas Falernian. Klostren som spreds över området kom att under århundranden ha stor inverkan på vinerna som sedan producerades i området.

Mest anmärkningsvärda var verkan av Benediktinorden som grundade den första Bourgogne vingården 910 f.Kr och gick vidare för att bli de största vingårdsinnehavare inom de kommande århundrandet. 1098 kom en annan religiös orden, Cistercienorden att skapa den största mest muromgärdade vingård i Bourgogne vid namn Clos de Vougeot som fullbordades 1336. Något som Cistercianerna är ihågkommen för är att de var de första vinodlarna som uppmärksammade att varje vingård eller del av deras vingård skulle konsekvent förse skilda kvaliteter av viner.

De är hedrade för att utveckla den tidigaste formen av Cru-system för de olika Bourgogne gårdarna. Som ett inländskt vin distrikt var transporten av viner under medeltiden en väldigt långsam och ansträngande process som krävde att viner transporterades i fat längs floderna. Detta betydde att väldigt få av vinerna från Bourgogne området tog sig långt från vingårdarna de tillverkades i. Under denna tid var det endast viner från Chablis området som kunde ta sig så långt som till Paris och blev under 1300-talet rätt berömt.

I augusti 1395 utfärdade Duke Phillip ett tillkännagivande som var avsedd att skydda kvaliteten och anseendet av Bourgogne viner. Vid denna tidpunkt förbjöd Duke användningen av Gamay druvor eftersom det var enligt hans omdöme att dessa druvor och gödslet som användes skapade viner som inte var lämpligt för mänsklig konsumtion. I denna period i historien för Bourgogne var mestadels av vinerna tillverkade av druvor från Fromentau varianten. Dessa var mycket populära och högklassig vindruva som var kultiverad i den nordöstra delen av Frankrike under denna era.

Druvorna tros ha samma kvalitet som Pinot Noir druvorna man odlar i vingårdarna idag. Chardonnay druvor är i verkligheten ett mycket senare tillskott till regionens vingårdar. Under 1700-talet blev konkurrensen mellan Bourgogne området och Champagne området mycket stor eftersom de båda försökte fånga vinmarkanden i Paris. Vid denna punkt i historien var Champagne området mer kännt för sina ljusa rödviner än de mousserade vinerna de i dagens läge är kända för.

Allteftersom Bourgogne absorberades in i Frankrike började kontrollen av kyrkan att avta och ett flertal av vingårdarna såldes till de förmögna under 1600-talet. Till följd av den franska revolutionen 1789 såldes resten av kyrkans gårdar och i många fall lämnades ägarna med så lite som en eller två rader av druvor. Denna tid avsågs som härkomsten av handlaren vars huvudsakliga roll var att sammanföra tillräckligt med enskilda vinodlare för att producera vin.

Med tiden ledde detta till utvecklingen av små familjeägda vingårdar, som är källan till de många fina vinerna som du kan hitta i källaren hos Classe Wines. I dom senaste 75 åren har dessa vingårdar genomgått en stor förvandling eftersom marken som varit illa utarmad blivit återbördad. De tidiga försöken innehöll användningen av alltför många kemikalier och lämnade många vingårdar med mindre goda vin produktioner.

Detta förändrades dock mellan 1985- 1995 när tillvägagångssättet att vårda marken resulterade i att Bourgogne området nu producerar ett brett sortiment av Grand Cru viner som är värderade att vara en av de bästa vinerna i världen. Dagens Bourgogne viner ses som enanstående satsningar eftersom de åter stigit i bemärkthet som de länge haft. Många av dessa viner anför nu ett väldigt högt pris på den öppna marknaden, medan andra från mindre vingårdar såsom våra källaren är väldigt goda i kvalitet men trots det prisvärda.

Frågor och svar:

Vilka andra druvsorter odlas i Bourgogne regionen förutom Gamay och Chardonnay?

Aligotés vitvinsdruvor och andra rödvinsdruvor.

Vilket rykte har Bourgogne regionen när det gäller sina terroirer?

Regionen har ett rykte om att vara de mest medvetna om sina terroirer av alla vintillverkande distrikt i Frankrike.

Vad är Cru-systemet som utvecklades av Cistercianorden?

Det är en tidig form av att avskilja de olika vingårdarna från deras egna terroirs.

Vilken druva var mestadels av vinerna tillverkade av under perioden då Duke Phillip utfärdade sitt tillkännagivande?

Druvor från Fromentau varianten.

Vad ledde till utvecklingen av små familjeägda vingårdar i Bourgogne regionen?

Försäljningen av kyrkans gårdar efter den franska revolutionen 1789.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.