Hem » Vin Fakta » Enormt sug efter veganvin

Enormt sug efter veganvin

frontvegan - Vinjournalen.se
veganuari-valjvego-se - Vinjournalen.se
veganuari @valjvego.se

Vaganuari, det internationella matprojektet som i januari ska få folk som äter all mat att pröva en vegansk mathållning, har denna månad gjort sitt intrång i 182 länder runt om i världen, bland annat i Sverige. Projektet har varit mycket lyckat men har även väckt ett antal frågor när det gäller vin och då i synnerhet vad som är veganvin eller inte.

I Storbritannien berättar denna vecka det kända vinmagasinet Decanter att man spår att trenden kring vegansk mat kommer att bli året hetaste trender. Enligt Vegan Society så finns det idag minst 542 000 människor i Storbritannien som följer en vegansk diet, att jämföra med 150 000 för bara 10 år sedan.

Efterfrågan ökar

Även i butikerna så känner man av en ökad efterfrågan av veganvin. I brittiska Coop som ju säljer vin över disk tillsammans med livsmedel, så planerar man att öka det veganska vinsortimentet med hela 100 nya vinsorter endast detta år. Det är en hel del vin även för Storbritannien! Samtidigt har man uppmanat sina vinproducenter att helst framställa veganviner, i den mån man kan.

vego1 - Vinjournalen.se

Men en ökad försäljning av veganviner innebär självklart också nya åtaganden. Konsumenterna kräver bra information och märkning i butik, på flaskor samt på hemsidor, med tydliga symboler för vad som är naturviner, vegetariskt, veganskt eller viner som inte alls är något av detta. Och därmed kommer även debatten om vinetiketter och märkning att ta fart. Vi tippar även att Systembolaget kommer att känna pressen på att ta fram en bättre märkning än att skriva om viner är ”ekologiska” eller inte.

När det gäller märkning krävs det ju även en mer precis märkning eftersom området vegetariskt är brett och kan innehålla många olika aspekter. En förklaring till olika skillnader med beteckningen ”vego” kan du läsa om i denna artikel.

Varför väljer man bort?

Har man valt en vegankost, så vill man säkert också undvika att alla slags tillsatser som kommer djurriket och som vi alla vet så förekommer en del animaliska produkter i tillverkningsprocessen, exempelvis äggvita och kasein vid klarning av vinet, så att man istället för detta till exempelvis genom att filtrera vinet, något som man ofta väljer bort eftersom vinet kan bli lite grumligt.

Om man nu ska dra detta till ytterlighet, så finns även andra produkter som exempelvis bivax, som är en produkt som används i buteljeringen för att försegla flaskor eller mjölkbaserat lim, som kan användas i korkar. Man ska ha klart för sig att dessa produkter ändå mycket väl kan förekomma i vad som idag kallas för organiska eller biodynamiska viner.

Spännande diskussioner inför 2018 alltså!  Få se hur långt producenter och distributörer är beredda att gå, för detta är inte en övergående trend, ifall nu någon trodde det. “Vegansk mat är inte en diet, det är ett ställningstagande.” Men vad tror du? Diskutera gärna på vår Facebooksida i kommentarerna.

Läs lite mer om veganviner och ta del av några recept:

Frågor och svar:

Vad är Veganuari och varför har det väckt frågor om veganvin?

Veganuari är ett internationellt matprojekt som uppmanar människor att pröva en vegansk mathållning i januari. Projektet har väckt frågor om veganvin eftersom många som följer en vegansk diet vill undvika animaliska produkter i tillverkningsprocessen av vin.

Varför ökar efterfrågan på veganvin?

Efterfrågan på veganvin ökar eftersom allt fler människor väljer att följa en vegansk diet. Butiker och vinproducenter svarar på efterfrågan genom att erbjuda fler veganska vinsorter.

Vad kräver konsumenterna när det gäller märkning av veganvin?

Konsumenterna kräver tydlig information och märkning på butikshyllor, flaskor och hemsidor, med symboler som visar vad som är vegetariskt, veganskt eller viner som inte är något av detta. Det krävs också en mer precis märkning eftersom området vegetariskt är brett och kan innehålla många olika aspekter.

Vilka animaliska produkter kan förekomma i tillverkningsprocessen av vin?

Exempelvis kan äggvita och kasein användas vid klarning av vinet. Andra produkter som bivax och mjölkbaserat lim kan också förekomma i vad som idag kallas för organiska eller biodynamiska viner.

Kommer trenden kring veganmat och veganvin att fortsätta?

Ja, trenden kring veganmat och veganvin förväntas fortsätta eftersom allt fler människor väljer att följa en vegansk diet. Producenter och distributörer kommer att behöva anpassa sig till efterfrågan och erbjuda fler veganska alternativ.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.