Hem » Vin Fakta » Veckans fråga: Vad är veganvänliga viner?

Veckans fråga: Vad är veganvänliga viner?

”Jag är vegan men undrar hur man hittar veganvänliga viner? Och är veganvänliga viner detsamma som biodynamiska viner?”

Hej!

Du anar inte vilken vanlig fråga detta är! Begreppen ekologiskt vin, naturvin, veganvänligt vin och biodynamiskt vin är för många väldigt diffusa begrepp och det är svårt att veta vad som egentligen menas.

När man pratar om ekologiska viner så tänker man väl främst på att många vinmakare har valt att gå över till ett ekologiskt jordbruk och odlar vindruvor efter etiska regler och organiska principer. Andra använder dessutom biodynamiska jordbruksmetoder i hela processen: från att plantera, odla, skörda och framställa vinerna.

grumligt

Men när man pratar om veganvänliga viner så menar man viner som ligger mer i linje med den veganska mathållningen där man avstår från alla animaliska produkter såsom exempelvis kött, fisk, fågel, mjölkprodukter och ägg men också från olika tillsatser av animaliskt ursprung som exempelvis äggprotein, husbloss, gelatin för att nämna några.

I vin finns det dock några tillsatser som är intressanta att titta närmare på om man är vegan och som används när man producerar vin bland annat kan det vara

  • blod och benmärg
  • kasein (mjölkprotein)
  • kitin (fiber från kräftdjursskal)
  • äggalbumin (härledda från äggvita)
  • fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur)
  • husbloss (gelatin från fisk blåsmembran)

Klarningsmedel som är gjorda av animaliska produkter tillsätts ju när man filtrerar vinet för att ta bort grumligheten, men det finns numera icke-animaliskt baserade klarningsmedel som exempelvis är kol- och lerabaserade. Ofiltrerat vin blir också alltmer trendigt och många menar att lite grumligt vin an vara minst lika gott om man slipper tillsatser som klarningsmedel. Märkningen av naturvin är också den diffus och på äldre viner finns ingen märkning. Sedan några år tillbaka måste man på grund av olika allergier skriva ut om vinet innehåller äggprotein, husbloss, gelatin m.m.

Frågor och svar:

Vad menas med veganvänliga viner?

Veganvänliga viner är viner som inte innehåller några animaliska produkter eller tillsatser av animaliskt ursprung.

Vilka tillsatser i vin kan vara av animaliskt ursprung?

Tillsatser som kan vara av animaliskt ursprung är blod och benmärg, kasein (mjölkprotein), kitin (fiber från kräftdjursskal), äggalbumin (härledda från äggvita), fiskolja, gelatin (protein från kokande delar av djur) och husbloss (gelatin från fisk blåsmembran).

Vad är skillnaden mellan ekologiska viner och veganvänliga viner?

Ekologiska viner är viner som odlas efter etiska regler och organiska principer medan veganvänliga viner är viner som inte innehåller några animaliska produkter eller tillsatser av animaliskt ursprung.

Kan biodynamiska viner vara veganvänliga?

Ja, biodynamiska viner kan vara veganvänliga om de inte innehåller några animaliska produkter eller tillsatser av animaliskt ursprung.

Finns det märkning för veganvänliga viner?

Nej, det finns ingen specifik märkning för veganvänliga viner men på grund av allergier måste man numera skriva ut om vinet innehåller äggprotein, husbloss, gelatin m.m.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.